Címek bűvöletében

május 25, 2020
pixabay
A májusi Témázásban a Címadások krónikái - félrevezető, nevetséges, vagy épp szuper könyvcímekkel foglalkozunk.

A cím majdnem olyan fontos eleme egy könyvnek, mint a borító. Sokszor ezzel találkozunk először, bizonyos könyveknél egyből be tudjuk azonosítani a könyv témáját (Dirty English – Balhés Brit - new adult), vagy valamilyen hangulatot (Frannie Langton vallomásai).
Nincs recept arra, hogy mitől lesz jó egy cím. Tökéletes leírja a könyvet? Kiragad egy gondolatot a műből? Valami kitekert mondat, ami tuti megragad a fejedben, még ha mindig rosszul idézed is?
A bejegyzésemben olyan könyveket gyűjtöttem össze, amiknél emlékezetes volt a címe.

Angol cím - magyar alcímmel:
Vannak kiadók, ahol ezzel a gyakorlattal dolgoznak: a főcím az eredeti és alcímként lefordítják vagy kiegészítik. Aki tájékozódik arról, hogy az angolszász nyelvterületen mi jelent meg, mit érdemes elolvasni, annak ez megkönnyítik a dolgát. A legutóbbi ilyen olvasmányélményem Christina Lauren szerzőpárostól az Autoboyography - Egy fiús könyv. Az eredeti cím remekül utal a regény egy szeletére: a főszereplő saját életének egy epizódját írja meg, lényegében ezt olvashatjuk. Az alcímmel nem tudok mit kezdeni, nem tetszik, fiús könyv ... két meleg srácról szól. Lehetett volna akár - egy szerelmi történet, fiúk egymás között (bár ez is elég fura) :D

Meglepő címek:
Elromlani ​milyen (Krusovszky Dénes) - milyen? 
Szikomorfán ​születtem (Edward Kelsey Moore) - milyen fán? meg egyáltalán?! :D
Csillagtalan tenger - ennek a hangzása is tetszik: csilllllagtalantenger ;)
Miért nem szóltak Evansnak? - de vajon miért nem szóltak neki, és ki az az Evans??
Szólíts ​a neveden - ez is a maga kitekert formájával hívja fel a figyelmet

Néha már maga a cím egy történet: 
Csukott ​szemmel nyiss ablakot - tipikusan az a cím, ami felkelti a kíváncsiságod, mert elgondolkodtat, hogy miért is kéne csukott szemmel ablakot nyitni és hogyan illeszkedik ez egyáltalán a könyv témájához? Jelentem remekül, amúgy egy vietnámi kisregényről van szó.

Ahogy keresgéltem az érdekes címeket, akkor megakadt a szemem a 'szeles' címeken: A szél árnyéka, Gyógyír északi szélre, Üvöltő szelek...

Nagyon tetszenek még ebből a kategóriából ezek címek:
A ​lét elviselhetetlen könnyűsége, A ​végtelen térségek örök hallgatása (Gulyás Péter), A ​bánat egy tollas állat (Max Porter), Izlandon ​nincsenek lepkék (Kätlin Kaldmaa), Hogy ​ő is ugyanarra emlékezzenA 015-ös villamos kísérteteHugicám, a sorozatgyilkos - ez a meglepő cím kategóriában is megállja a helyét.

Minimalizmus:

Szeretem a sorozatcímek megbízható egyformaságát, mint például az Anne..., Harry Potter és a ..., vagy Agatha Raisin és a ... De a kedvenceim mindenképpen a furcsa, meglepő címek, amik tuti a fejemben ragadnak.

Több interjúban olvastam már, hogy a könyvek általában nem azon a címen jelennek meg, mint amire az író gondol először. A marketing része az ütős cím kiválasztása és ezt nem is lehet hibáztatni, ki kell ezzel is tűnnie az adott könyvnek a megjelenések közül.

A többiek bejegyzései a témában:
Pupilla, Kritta,

Nektek van kedvenc címetek? Vagy épp olyan, aminek nagyon utáljátok a magyar vagy az eredeti címét? Csatlakozzatok a témához hozzászólásban, vagy külön blogbejegyzésben ;)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes példákat hoztál. Szikomorfán (what?), ennek muszáj lesz megtudnom az eredetét, sosem hallottam ezt a szót... 🙄 A kíváncsiságot felkeltő címek is valóban hatásosak tudnak lenni, és persze slén is szeretem, ha követhető valamilyen formában egy sorozat.

    VálaszTörlés
  2. Tök jó gyűjtés lett, és tényleg van jópár közös, meg a nyomvonal is azonos néha, hogy pl. neked is bejön, ami kíváncsiságot kelt, vagy visszakérdezős. Mint a Miért nem szóltak Evansnek? :D
    Bakker, a Szólítsd a neveden eddig nekem fel se tűnt, hogy nem jól van, és direkt ilyen. Úgy átsiklottam rajta, hogy nem tűnt fel, hogy nem is Szólíts a nevemen, bár sose olvastam félre. :D
    Ó, és ost jutott eszembe, hogy A bánat egy tollas állatot bele akartam írni a posztba, de elfeledtem! Nagyon jó hangzású, érdekes, kissé baljóslatú cím.
    Az Autoboyography szuper cím, de kb lefordíthatatlan. A fiús könyv alcím tényleg fura hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Kritta - Szikomorfán - ajánlom ezt a könyvet neked is, nagyon kedves, keserédes történet, szerintem tetszene!

    Pupi - igen :)) Én meg elfelejtettem beleírni a mostani olvasmányom: mindig úgy van a fejemben, hogy Ahol a folyami rákok ÉLNEK :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.