Agatha Christie - Miért nem szóltak Evansnak?

Ahogy már januárban, A sittafordi rejtélynél írtam - az idei terveim közé tartozik, minimum 12 Agatha Christie könyv elolvasása. Februárra is beválasztottam egyet, ami tavaly megjelent a Helikon új kiadásában is.

Ahogy a fenti krimi, úgy ez sem a híres nyomozóit szerepelteti - erre utal a zöldes árnyalatú borító és a gerincen a nagyító ikonja, amit nem is bántam. Korábban még Poirot történeteit tartottam etalonnak, de egyre inkább figyelembe kell vennem ezeket az önálló köteteit is, mert ezt is 5 pontosra értékeltem.

Bobby Jones, egy lelkész negyedik fia éppen golfozik walesi otthonától nem messze, amikor is partnerével a szikláról leesett férfire bukkannak. Bobby lemászik az áldozathoz, aki még halála előtt kinyitja a szemét és felteszi a címbeli kérdést. A fiatalember megdöbbenve várja az orvost, a segítséget - ám apja is várja a templomban. Végül pont kapóra jön egy járókelő, rábízza a halott őrzését. Az ügyet el is felejtené, ha nem izgatná a fantáziáját hogy mi is történt - megcsúszott a ködben a férfi, lelökték?

Gyerekkori ismerősével, Lady Frances-szel (Frankie) is átbeszélik az ügyet. Egyre több a furcsa esemény történik körülöttük, ezért úgy döntenek elkezdenek nyomozni. Változó személyazonosságok, morfium, örökségek és szerelem - ezek körül forog a cselekmény, ami mégis könnyed marad. Bobby és Frankie jó páros, alakul köztük valami erősebb kapcsolat is, aminek viszont a lány magasabb rangja áll az útjában. 
Vajon sikerül rájönni, ki volt az áldozat és mire utalt az utolsó mondatával? Talál magának párt a két fiatal?

Agatha Christie hozta a szokásos elemeket, de nagyon jól vegyítette - tetszett a hangulata, a világ amit megmutatott és persze a csavaros észjárása. Semmi sem az aminek látszik, mindig résen kell lenni ;) Tetszett, hogy ebben is a női karakter az, aki agyafúrtabb és jobb nyomozó - A sittafordi rejtélyben is ez fogott meg.

A gyilkosra és az indítékra ismét nem jöttem rá, annyira nyakatekert a sztori, de a címre a válasz - jajjjj :D

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Why Didn't They Ask Evans?
Fordító: Kada Júlia
Oldalszám: 316
Ár: 2699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Miért nem szóltak Evansnak?" - ezt kérdezi a haldokló, akit Bobby Jones talál a népszerű golfpálya alatt, a völgyben. Bobby először is arra lenne kíváncsi, ki zuhant a szakadékba, és halt meg a szeme láttára, azonosító iratot ugyanis nem találnak a férfinál. Csak egy gyönyörű fiatal nő fényképét...Bobby nyomozni kezd, és hamarosan kiderül, hogy a végzetes baleset nem véletlen történt: ez bizony gyilkosság volt, mégpedig igen rejtélyes gyilkosság. Szerencsére Bobbynak merész segítőtársa is akad Lady Frances Derwent személyében. Frankie, ahogy az ifjú arisztokrata lányt mindenki nevezi, hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a rejtélybe. Az sem riasztja vissza, hogy Bobbyt is, őt is megpróbálják eltenni láb alól.A meglepetésekben és kalandokban bővelkedő könyv végére kiderül, kicsoda Evans, miért nem szóltak neki, és hogy egy lelkész negyedik fia és egy arisztokrata lánya csak nyomozóként alkot-e nyerő párost.

2 megjegyzés:

  1. Pont most rendeltem két AC könyvet a Helikontól, és vacilláltam, melyik legyen, az Örök éj, vagy ez, de az Örök éjt választottam :D De ez is nagyon érdekel, és örülök, hogy neked is tetszett!
    Amúgy érdekes, amit az elején írtál, mert én meg a Tíz kicsi néger és A ferde ház után inkább az önálló köteteit kerestem, de karácsonyi pudingos könyvében eléggé megkedveltem a két nyomozóját, úgyhogy már minden AC kötet jöhet :D
    A Helikon piktogramos jelzése pedig szerintem nagyon király ötlet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni neked - azt én is nézegettem már.
      Én meg a tvsorozat miatt voltam ráállva Poirotra (Marple-t nem szeretem :D), utána jött a megvilágosodás, hogy van 'élet' rajta kívül is.
      Imádom ezt az új sorozatot, annyi hátránya van, hogy puhafedeles, könnyen sérül - főleg a könyvtáriaknál gáz.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.