Sally Rooney - Baráti beszélgetések

Sally Rooney Normális emberek c. regénye tavaly jelent meg a KULT Könyvek sorozatban, amivel jó ideig szemeztem, végül elbátortalanodtam tőle néhány negatív vélemény alapján. Azt hiszem jobb is, hogy az első regényével kezdtem az ismerkedést, minden befolyástól mentesen. Ezután a könyv után szeretném elolvasni a Normális embereket is, ebből azt hiszem sejthető milyen volt a kapcsolatom a Baráti beszélgetésekkel ;)

A történet napjainkban játszódik (ill. 2017 előtt, ami az eredeti megjelenés) főként Dublinban. Narrátorunk egy 21 éves irodalom szakos egyetemista lány, Frances; aki exbarátnőjével - jelenlegi legjobb barátjával Bobbival slam  poetry esteken szokott fellépni. Egy ilyen alkalmon találkoznak Melissával, aki fotós, újságíró - író; meghívja őket magához, mert szeretne róluk cikket írni. Bobbi teljesen rákattan a nála kb 15 évvel idősebb nőre, keresi a társaságát, többször találkoznak - Frances kirekesztve érzi magát. Viszont egyre jobban vonzza Melissa színész férje, Nick. A kezdeti félszeg beszélgetéseket e-mailezés követi, majd egyre közelebb kerülnek egymáshoz. 

A regény főként a fenti négy karakter kapcsolatának, barátságának, szerelmének - viszonyainak formálódását mutatja be, viszonylag rövid idő alatt - kevesebb mint egy évet fed le a könyv. Ahogy haladunk a történetben, úgy bomlik ki a szereplők háttere, a fényes felszín után előkerülnek a titkok, a pszichés betegségek, szorongások. 

Frances tipikusan az a főszereplő, akit a legtöbb ember utál/utálni fog - tele van ellentmondással, egyrészt nincs önbizalma, de néha lehet hogy pont ezért olyan dolgokat tesz meg, amihez másnak nem lenne mersze. A családi hátteréből adóan egyre több problémára derül fény vele kapcsolatban, de azt már a legelején látjuk hogy egy nagyon zárkózott, érzelmeit lefojtó fiatal lány, akinek egyelőre fogalma sincs mit akar az életével kezdeni. Van egy gyakornoki munkája, de nem igazán érdekli; szövegeket ír - amit főleg Bobbi ad elő, egyetlen párkapcsolata és baráti kapcsolata is Bobbihoz fűzi, nem tud és nem is akar kikerülni a bűvköréből.

A beszélgetéseknek, legyen az emailes, chates vagy telefonos - ill. személyes, fontos szerepe van a könyvben. Apró részletekben láthatjuk, hogy épül fel vagy épp rombolódik le a szereplők közti kapcsolat, ill. hiába van akár karnyújtásnyi távolságra a mobiloknak és internetnek hála a másik ember, mégis - főleg Frances számára - milyen nehéz válaszolni, kapcsolatot teremteni vagy fenntartani. Frances nincs tisztában saját magával, az értékeivel, nem tudja kezelni az érzelmeit és ez rányomja a bélyegét minden kapcsolatára. A könyv végén is csak remélhetjük, hogy elindult a felnövés - érettebbé válás útján és mer nyitni az emberek felé. 
"Mint mindig, ezúttal is jól érezhetően elfordult bennem egy kulcs, de ezúttal utáltam a kulcsot, utáltam, hogy bármi felé megnyílok."
Igazából a többi szereplő sem kimondottan szerethető, mindegyikükben felfedezhetünk valami gyengeséget, valami visszatetsző tulajdonságot. A legjobban talán Nicket ismerhetjük meg mélyebben, de őt is eleinte csak mások szemszögéből. Franceshez hasonló sodródó karakter, aki többször inkább ráhagyja a másik szereplőre az események irányítását. 

Nekem most nagyon jókor jött ez a könyv, sokat gondolkoztam rajta - próbáltam is lassabban olvasni, elidőzni a dublini hétköznapokban, vagy épp a franciaországi nyaraláson ezekkel a karakterekkel. Tetszett hogy beleshettem olyan kapcsolatokba, életekbe amiket egyáltalán nem szeretnék megtapasztalni, de így egy regényen keresztül nagyon érdekes volt. Frances nehéz személyiség, nem könnyíti meg saját maga és a környezete dolgát, néha kiakasztó a passzivitása, de egyben érdekes volt megfigyelni-elgondolkodni miért tesz így. 
"A miénk egyszerre volt kapcsolat és nem kapcsolat. Minden gesztusunk spontánnak hatott, és ha a külső szemlélő számára egy párnak is tűntünk, számunkra volt az egészben valami érdekes véletlen. Lett erről egy közös viccünk, amit senki nem értett, saját magunkat is beleértve: de mi is egy barát?, kérdezgettük viccesen. De mi is egy beszélgetés?"
Aki szereti az elgondolkodtató, nagyon mai élettörténeteket, ami tele van bizonytalansággal, a hagyományos kapcsolatok felülírásával, és ki van békülve azzal, hogy nem biztos hogy talál szimpatikus szereplőt a könyvben, annak jó szívvel ajánlom ezt a történetet. 
Ahogy néztem a Goodreadses értékeléseket - vagy utálják ezt a regényt, vagy imádják. Ha olvastad és szeretted a Normális embereket akkor talán ez is tetszeni fog, én is bízom a fordítottjában :D

5/5

Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Conversations with Friends
Fordító: Dudik Annamária Éva
Oldalszám: 302
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól! ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Igazi kultuszsiker… a megcsalás és a barátság pontos, élethű komédiája.” – Entertainment WeeklyFrances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.Sunday Times: Az Év Fiatal Írója DíjVogue: Az év tíz legjobb könyvének egyikeSlate: Az év tíz legjobb könyvének egyikeBuzzfeed: Az év egyik legjobb könyveElle: Az év egyik legjobb könyveJelölés: Dublini nemzetközi irodalmi díj„Pontos, humoros, gondolatébresztő… nagyszerű portré két fiatal nőről, akik igyekeznek megbirkózni a felnőtté válás kihívásaival.” – Celeste Ng, a Kis tüzek mindenütt szerzője„Óriási könyv… Egy nap alatt kiolvastam. És ezzel nem vagyok egyedül.” – Sarah Jessica Parker

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.