Graham Moore: Az éjszaka fénye

Erre a könyvre jó ideje kíváncsi voltam - még augusztusban Anna, a LibrAmore podcast egyik tagja mesélt róla, ugyanis ő fordította. Graham Moore, aki talán hazánkban a Kódjátszma film forgatókönyvírójaként lehet ismerős második regényével az amerikai bestseller listákra ugrott és talán film is készül majd belőle. 

Az éjszaka fénye egy nagyon izgalmas időszakról szól: 1888-ban indul a történet és az "áramháború" legjelentősebb momentumait ismerhetjük meg belőle egy fiatal ügyvéd, Paul Cravath szemszögén keresztül.
Thomas Edison ekkorra hatalmas céget épített fel, ugyanígy George Westinghouse. Előbbi nevéhez több találmány is fűződik, de az aktuálisan az izzólámpa a fontos. Westinghouse a légnyomásos fék szabadalmaztatása miatt lett közismert, később az elektromos iparban is jelentős sikereket ért el.
A könyvben a fő ellentét közte, és Edison között az izzólámpa szabadalmaztatása körül forog. Edison korábban adta be rá a szabadalmát, de Westinghouse egy jobb verziót forgalmaz - Paul Cravath feladata lesz megvédeni Westinghouse-t, bebizonyítani, hogy nem sértették meg a szabadalmat. A tét óriási, nemcsak gazdaságilag, hanem a történelem szempontjából is - ki fogja elhozni New Yorkba, sőt az USÁ-ban az áramot és a fényt? 

Paul mindent megtesz ügyfeléért, beleássa magát a szabadalmak világába, egy kis természettudományi ismeretet is magára szed, hogy minél jobban értse ezt a világot. Megismerkedik a szerb tudóssal, Nikolas Teslával is, aki a fenti két tudós - zseni - feltaláló mellett fontos szerepet töltött be ebben az időszakban.



A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
A pereskedés, egymás kiismerése és kijátszása, illetve a folyamatos technológiai fejlesztéssel párhuzamosan megismerjük Pault is, azt hogy az ő életére milyen hatással lesz ez az ügy, ami igazából az első megbízása. Beleláthatnunk a jogi hercehurcákba, a gazdasági ellentétekbe, a new yorki elit életébe ill. a feltalálók világába. 
"Milyen érzés lehet kreatívnak lenni? Milyen lehet átélni ezt a sok heuréka-élményt, az egymás invenciózus őrültségei iránt érzett izgatottságot? Paul megpróbálta elképzelni, mit érezhet Edison, Tesla vagy Westinghouse, amikor ihlete támad… de képtelen volt rá. Paul nem volt feltaláló. Ő csupán megoldotta a felmerülő problémákat, válaszokat adott a kérdésekre, és kijavította a hibákat. Paul úgy tekintett minderre, akár egy adottságra. Ha kérdeztek tőle valamit, ő kivételes tehetséggel adta meg rá a jó választ. Ő nem az a fajta ember volt, aki kérdéseket talált ki.Paul különös módon azt érezte: jobban érti ezt a három férfit, mint amennyire azok valaha is értenék egymást. Mivel nem tartozott közéjük, egy távolabbi nézőpontból vehette szemügyre ezt a három óriást."
A fejezetek rövidek, pörgősek - Graham Moore remekül megszerkesztette a történetet, ami első hallásra unalmasnak tűnhet. A regényében az emberi sorsok, a vágyak, a tervek kerülnek előtérbe - a történelmi hűség kis módosításával. A kötet végén egy hosszabb utószóban megismerhetjük mit változtatott a tényekből, ill. azokra miért volt szükség. Szerintem remekül megoldotta ezt a feladatot, jól kitöltötte a réseket. A főbb szereplők mind valós személyek, Paul Cravath és családja, Agnes Huntington, a tudósokat nem is említve.

Nagyon tetszett ez a könyv, bár ez az időszak, New York a szívem csücske, de Graham Moore könnyed stílusa, ügyes narrálása tökéletes olvasmánnyá tette számomra ezt a történetet. Érdekes volt a sztori, örülök hogy egy kicsit módosítva, de megismerhettem ezt az izgalmas időszakot ami  teljesen megváltoztatta a következő évtizedeket.

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The Last Days of Night
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 416
Ár: 4480 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1888, ​New York. Ugyan az utcákat még gázlámpák világítják meg haloványan az éjszakában, de az elektromos fény csodája már megszületőben van. Hatalmas vagyon ütheti annak a markát, aki elsőként fog egész városokat fényárba borítani, a verseny pedig igencsak kiélezett. Paul Cravath, a Columbia Egyetemen frissen végzett, tapasztalatlan ügyvéd váratlanul kerül e csatározások kellős közepébe: George Westinghouse bízza meg egy megnyerhetetlen üggyel. Westinghouse Thomas Edisonnal áll perben, a tét egymilliárd dollár, a kérdés pedig, hogy ki találta fel az izzólámpát, és kinek áll jogában az egész országot meghódítani vele?Az ügynek köszönhetően Paul betekintést nyer a társadalom legfelsőbb rétegébe – a rongyrázós partikba, a Gramercy Park nemesi villáiba és a zárt ajtók mögött történő sötét üzelmekbe. Edison ravasz és veszélyes ellenfél, saját kémhálózatot működtet, a zsebében vannak az újságok és maga J. P. Morgan támogatja. Ezzel szemben Westinghouse-nak szinte semmije sincs a meggyőződésén kívül: Paullal együtt egy Nikola Tesla nevű szerb tudóstól várják a csodát, aki a nyelvet meglehetősen rosszul beszéli és társaságban furcsán viselkedik. Ahogy a fiatal ügyvéd egyre jobban beleássa magát az ügybe és egyre nagyobb kockázatot vállal, rádöbben, hogy minden érintettnek megvannak a saját kis játszmái, és senki sem az, aminek látszik. Ez pedig különösen nagy veszélyeket eredményezhet az egész országra nézve.Graham Moore, a Kódjátszma Oscar-díjas forgatókönyvírójának történelmi regénye megtörtént eseményeken alapszik, és sokszor a leghajmeresztőbb jeleneteiben sincs egy szemernyi fikció sem. Az éjszaka fénye nem véletlenül lett hatalmas bestseller: nemcsak a nagy áramháború legfontosabb momentumait mutatja be letehetetlen stílusban, de döbbenetes képet fest egy olyan Amerika létrejöttéről, ami mindmáig ereje teljében létezik.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.