Ted Chiang - Kilégzés ​és más novellák

február 05, 2020
Ted Chiang két magyarul megjelent novelláskötete megjelenésük óta a látóteremben voltak, sőt az Érkezés c. filmet (ami az Életed története és más novellák, más kiadásban Érkezés ​és más novellák című kötetekben jelent meg) láttam is, bár elsőre nem nyert meg magának. Egyszeri filmnézőként válaszokat vártam, de ebben állhat Ted Chiang varázsa - elképzelhető problémákat vet fel, scifi környezetbe ágyazva - nem ad válaszokat, inkább elgondolkodtat.
Ez utóbbi főleg úgy tűnt fel, hogy amikor elkezdtem olvasni a kötetet, az első két-három történet után félbe akartam hagyni... De addig nem nyugodtam, ameddig legalább Anna fordítását el nem olvastam (A tények valója, érzések igaza) ez visszaadta a hitemet a könyvben és oda-vissza ugrálva, a végére a leghosszabbat hagyva (A szoftveres objektumok életciklusa), végül kiolvastam.
Értem azokat akik rajonganak a kötetért, és Chiang írásaiért - a szakmai közönség, a díjak sem tévedhetnek. Mégis én nem voltam kompatibilis* ezzel a kötettel (*ha már scifi és technológiai témákról van szó). Túl nagy elvárásokkal álltam neki, és nem volt kedvem lelassulni hozzá - válaszokat akartam, idegesített a túlírtsága - a részletessége, a csattanók nem vágtak földhöz, volt ahol szerintem szájbarágós volt.

A kötetből legjobban a már említett A tények valója, érzések igaza című novella tetszett. Ami nagyon okosan mutatja be, hogy mennyire fontos a felejtés a dolgok feldolgozásához, a megbékéléshez. Azt hinnénk egy tökéletes világban jót tesz nekünk ha minden emlékünket videóra vesszük, hogy bármikor bármire rákereshessünk, de a főszereplő története (ami a novellának csak az egyik szála), bebizonyítja hogy nincs erre mindig szükség.
"Az embereket történetek alkotják. Emlékeink nem az összes, általunk megélt másodperc részrehajlás nélküli felhalmozódása, hanem az a történet, amelyet válogatott momentumokból raktunk össze."
A novella múltban játszódó része azt mutatja meg, a nyelvi kifejezésmódban mennyire tükröződik az adott népcsoport kultúrája, a világhoz való viszonyulása. A 'nyugat' - tiszta, mindig világos, racionális világgal és nyelvvel kerül szembe az ősibb, a közösség erejében bízó népcsoport és kultúrája. 5/5

Akiknek szintén nem tetszett - annyira - ez a kötet, kiemelték az első és az utolsó novellát, mint kiemelkedő írások. Ezek nekem is tetszettek (4/5), az első (A kereskedő és az alkimista kapuja) is egy olyan gondolatkísérlettel játszik el, ami gyakran megfordul a fejünkben: mi lenne ha vissza tudnánk menni az időben, és megjavítanánk a múltat. Igazából a záró novella (A szorongás a szabadság szédülete) is erről szól - a mi lenne ha élményről. Előbbi világban több történeten, sorson keresztül jön rá a főszereplő, a bagdadi kereskedő, hogy minden úgy történt ahogy kellett, de kap egy kis segítséget a múlt feldolgozásához. Az utóbbiban pedig annak a veszélyei jelennek meg, ha mindig máshoz - jelen esetben saját paralellel énünkhöz hasonlítjuk magunkat.

Számomra a két legrosszabb novella a 2. és a 3. volt (2/5), ezek nem kötöttek le, előbbi túl hosszú volt és fura, a másik rövid volt de nem mozgatott meg annyira. Az ebben megjelenő téma, a szabad akarat, az eleve elrendelés megjelent az Omphalosz címűben is.

A többi novellára magamban 3 pontot adtam, ezek felcsillantottak érdekes gondolatokat, de összességében untam őket és alig vártam, hogy eljussak valami izgalmas konklúzióig.
"A kötelezettségek nélküli szeretet eszméje éppen olyan délibáb, mint amit a Binary Desire árusít. A szeretet azt jelenti, hogy az ember hajlandó áldozatokat hozni a másikért."
Sajnálom, hogy nem tetszett jobban ez a kötet, de annyira furdal a kíváncsiság, hogy miért nem működött nálam, hogy tervbe vettem a korábbi novellagyűjteménye olvasását - hátha jobban megértem :)

3/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Exhalation
Fordító: Ballai Mária, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Farkas Veronika, Bosnyák Edit, Huszár András
Oldalszám: 336
Ár: 3680 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az Életed ​története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.

1 megjegyzés:

  1. A tények valója, érzések igaza - nekem is ez volt a kedvencem. De összességében nekem se tetszett annyira ez a kötet, a másik kötete sokkal jobb, azt ajánlom. Igaz, abban is vannak furák, de szerintem jóval fogyaszthatóbbak.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.