Néhány könyvről röviden #20

Az elmúlt év decemberéből és az utóbbi két hónapból ismét összegyűjt néhány bejegyzés nélkül maradt olvasmány.

Marjorie Liu: Star Wars: Han Solo
Jó volt hangolódni ezzel a képregénnyel az új SW filmre, Han Solo egy izgalmas kalandban vesz részt – tetszett, hogy a karakter hasonlított Harrison Fordra, de némely képkockán Alden Ehrenreichre is hasonlított (lehet csak beképzeltem).
4/5

Jason Aaron: Skywalker ​lesújt (Star Wars 1.)
Ezt a képregényt is az érkező új SW film miatt olvastam el, jó kis kompakt kalandsztori volt – kedvem támadt újranézni most a régi sorozatot :)
4/5

Ady Endre: Élő Ady
Ady Endre nem tartozott a kedvelt költőim közé, mégis kíváncsi voltam erre az ünnepi kiadásra. Örülök, hogy megkaptam egy kedves ismerősömtől – érdekes élmény volt újraolvasni az iskolai kötelezőket, és megismerkedni számomra új versekkel. Néhány bekezdésben olvashatunk a kortárs költőink személyes élményeiről Adyval kapcsolatban, ezek érdekes adalékok voltak a kötethez. Újra fogom még valamikor olvasni, nekem tetszik a kiadás – az illusztrációk és a borító is, a válogatott versek is széles kört ölelnek fel – Ady pályájának elejétől a végéig.
3/5

Satoe Tone: Ahol ​a szív dobban és Pipó utazása
A könyv erőssége az illusztrációk, a történet nagyon egyszerű de kedves :)
4/5

Jennifer Wright: Mi voltunk az elsők
Nagyon szép ez a könyvecske, egyből az Esti mesék lázadó lányoknak sorozat jutott eszembe. Kíváncsi voltam, hogy milyen is ez a párkapcsolati vonatkozáson keresztül bemutatott életrajzi koncepció.
Az illusztrációk és a kiadás csillagos ötös, nekem nagyon tetszett – a tartalom elég könnyed. Tetszett, hogy humoros formában mutatja be híres történelmi nők életét. Tiniújság kérdezz-felelek rovatát idézve villantja fel életük legfontosabb pillanatait a flörtölés, szakítás, házasság témaköreiben.
Több számomra ismeretlen nőt felfedeztem akikről szívesen olvasnék még (őket összeírtam magamnak), vagy néhány új információra leltem a kötetben, ezért mindenképp jó volt kézbe venni.
4/5

Alan Moore: Halo Jones balladája
Alan Mooretól eddig csak izgalmas, érdekes képregényeket olvastam ezért is voltam kíváncsi Halo Jones balladájára. A távoli jövőben és az űrben is játszódó képregény karaktere ráadásul egy átlagos* nő, aki a new york egy gettójából jut el távoli helyekre, ezzel beváltva élete álmát.
Az első néhány fejezet nehéz, nemcsak amiatt hogy egyből a mélyvízbe kerülünk – nem tudjuk mi ez a hely, mi ez a Broncs, ahol Halo és lakótársai élnek; miért olyan nagy kaland eljutni a plázába, na és mi a fenéről beszélnek néha?? A nyelvi lelemények a későbbi fejezetekben elmaradnak, és a sztori is letisztult, érthetőbb lett – ne adjátok fel ;)
Halo a bezártságérzete elől menekül, hoszteszként egy hajóra kerül, majd tesz egy depresszív kitérőt, katonának áll, új barátokra talál és egy nagyobb ügybe bonyolódik bele a kötet végén.
A történet – miután kezdett összeállni a kép – tetszett, egyre jobban ahogy haladtunk a sztoriban. A képi világa viszont nekem nagyon nyers volt, nem tetszett.
* szuperképességek nélküli
4/5

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre
Erről az osztrák levélregényről legutóbb a Lapozza99re podcast egyik adásában hallottam. A levélregényeket szeretem, osztrák szerzőktől pedig ritkán olvasok ezért is landolt nálam (tökéletes 2020 – 20 nemzetiség kihívásra ;)). Alice Walker könyve után pedig szükségem volt egy könnyedebb történetre és ezt maximálisan megkaptam – két szuszra olvastam el, gyorsan pörögtek a lapok, kíváncsi voltam hova fut ki ez az egész.
Emmit sokszor idegesített, persze voltak részek ahol magamra ismertem és a könyv nagyon jól megragadja az online ismerkedés – 'randizás' lényegét. Az izgalmas titokzatosságot, ami egy más emberhez vonz, persze a legtöbbször az ember a saját rávetített képébe lesz szerelmes. A második részt talán valamikor elolvasom, kíváncsi vagyok mi lett ennek a kapcsolatnak a folytatása.
4/5

Izsó Zita: Éjszakai ​földet érés
Izsó Zitától már két verseskötetet is olvastam, ezért is voltam kíváncsi a Scolar L!ve sorozatban megjelent művére is. Elsőre kemény olvasmány volt, nem is tudtam róla írni értékelést – most hetekkel később próbálom összeszedni a gondolataimat róla. Vitt magával, gyorsan kiolvastam, de a témái megrázóbbak, mint az eddigiek – menekültek, polgárháború, vetélés, de a túlélés is egyúttal.
4/5

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányok fája
Ez a könyv is hozta a sorozatot szokásos elemeit – nyomozás, magánéleti sodródás, régi barátok epizódikus felbukkanása.
Agatha ismét vágyik arra, hogy legyen mellette egy férfi, ismét felbukkan valaki a könyv egy pontján, aki talán betölti ezt a szerepet. A nyomozóiroda szépen megy, szinte Agatha nélkül is, aki most egy közeli kisvárosban történt gyilkossági ügyébe ártja bele magát.
A mellékszereplők ismét változatosak, furák, megdöbbentők – volt amire nem is kaptunk teljesen választ.
A könyv hibái, fura kijelentései ellenére tetszett – biztonságos olvasmány már évek óta számomra.
4/5

Maja Lunde: Hónővér
Az utóbbi időben gyűjtöm azokat az olvasmányélményeket, amik elsősorban gyerekeknek íródtak, de a felnőtteknek is sokat adnak. Maja Lunde könyve több értékelés alapján pont ilyennek tűnt, ezért szerettem volna elolvasni. Sajnálom, hogy nem tudtam karácsony környékén elolvasni, de így is egy szép olvasmányélményt adott. Az illusztrációk csodálatosak, a történet lekötött, okosan van felépítve – szerettem a világában lenni, annak ellenére, hogy a gyászról és annak feldolgozásáról szól, a karácsony szépsége mellett.
Noel barátságot köt egy különleges kislánnyal, aki ráébreszti hogy neki kell változtatni a családjában uralkodó állapoton, egyúttal ő maga is segít Hedvignek a saját problémáján.
Keserédes, gyönyörű történet – az igazi karácsonyi kellékekkel, hangulattal, hóval – amiből nekünk Mo-on már nem nagyon jut ki.
5/5

Brian Clegg: Einstein
A könyvtárból hozzájutottam az InfoGrafika sorozat másik darabjához, amiben Einsteint ismerhetjük meg. Nem sokat tudtam eddig az életéről, ezért már érdemes volt elolvasom. A fizika sosem volt a szívem csücske, most sem fogtak meg ezek a részek, de hálás vagyok annak a sok okos embernek, akiknek köszönhető sok kedvenc eszközöm létezik.
4/5

Craig Thompson: Blankets – Takarók
A #haviegyujraolvasaskihivas februári eleme. Craig Thompson önéletrajzi képregényét 2016-ban, angolul olvastam először. Most a magyar kiadással újráztam, és most is faltam az oldalakat, borzongtam és dühöngtem, éltem át az első találkozások-beszélgetések izgalmait Craiggel. Igazi téli olvasmány, a hó és ez az évszak nagy szerepet kap benne.
5/5

Lackfi János (szerk.): Mi van?
Vegyes kis kötet lett a Mi van? Felvillant ismert vagy ismerős élettörténeteket – a szereplői sokfélék, valamelyik érdekesebb – valamelyik nem annyira. Volt ahol a sztori érdekelt, de a stílus nem tetszett (Bevállalás).
A kedvenceim: Levegőt, Az élők világa, Küldj egy tüzet, Merre? (mert bírom Szirmai Gergőt :)).
3/5


Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről 
A megjelenése óta érdekelt ez a kötet: svéd szerző – fantasztikum – na és a hátborzongató borító – kell!
A tizenhárom történet közül azok tetszettek a legjobban, amik tényleg a címbeli peremlétről, az idegen lények-teremtményekről szóltak. Az északi üdülőfaluk, a titokzatos lények akik a hegyekből érkeznek, valami furcsa hangulat uralkodik a szereplőkön és a történeten.
A simán gusztustalan történetekkel nem tudtam mit kezdeni – erre jó példa a Matrónák.
3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.