Miranda Cowley Heller - Papírpalota

A tavalyi megjelenése óta kíváncsi voltam erre a könyvre - bár megoszló véleményeket olvastam róla - nemrég Amadea bejegyzése győzött meg, hogy tetszeni fog nekem. A hétvégén végül beleolvastam, a nap végére majdnem a háromnegyedét magam mögött tudtam...
Már az első néhány fejezet után éreztem, hogy Miranda Cowley Heller remekül tud hangulatot teremteni, nagyon vonzott a címbeli Papírpalota helyszíne, ami egy cape codi nyaraló, ráadásul a cselekmény nagy része nyáron játszódik.

A regény főszereplője Elle épp egy hosszú éjszaka után ébredezik, elmegy úszni az egyik tavacskához és közben visszaemlékszik az elmúlt estére ill. a múltbeli eseményekre, döntéseire. 

Elle az ötvenes éveiben jár, a családi nyaralóban édesanyjával, férjével és három gyerekükkel érkeztek. Aktív társasági életet élnek a cape codi közösségben, az elmúlt estét is régi barátaikkal töltötték. Ahogy az első oldalakon kiderül, Elle az éjjel megcsalta férjét régi barátjával/szerelmével, Jonasszal... A legtöbb ember itt talán félbe is hagyná a könyvet, vagy az első oldalak néhány oda nem illő (?) trágár kifejezése után (mint én tavaly, amikor belelapoztam). Végül annyira vonzott a helyszín, szerettem volna még többet megismerni ebből a világból, hogy folytattam. És ahogy már írtam, nem tudtam letenni. 

A regény izgalmas szerkezettel játszik: egyrészt olvashatjuk a jelen eseményeit, óráról-órára, ill. a múlt fontos pillanatait Elle gyerekkorától kezdve. Megismerhetjük nem mindennapi családját, nagyszülei és szülei életét, ami nem sok állandóságot adott a családtagoknak, sőt szörnyű traumákat tartogat mindegyikük élettörténete. Családon belüli erőszak, nemi erőszak és elhanyagolás egyaránt előkerül a regény témájaként - voltak nagyon durva jelenetek... aki nem bírja, annak nem ajánlom ezt a regényt.
Ezeken kívül arra keressük a választ, hogy mi lesz főszereplőnkkel ezután - melyik férfit választja? Gyerekkora legjobb barátját, szerelmét, akivel összeköti egy nagy titok - vagy felnőtt élete támaszát, akitől három gyereke is született és még édesanyjával is tud bánni?

pixabay

Tetszett, ahogyan a szerző bemutatta a különféle patchwork családokat, a pótnagyszülőket - barátnőket, és a családi kapcsolatokat. Elle egyáltalán nem ideális környezetben nő fel, de már édesanyja sem élhette ezt meg - érthető, hogy továbbviszi ezt a bizonytalanságot, vagy tudatos szűklátókörűséget a saját családjába is. Érdekes apró jelenetekből épülnek fel a karakterek - és ijesztő volt látni egyes szálak hova vezetnek.
"Az elengedés azt jelenti, hogy mindent elveszítesz, vagy azt, hogy mindent megnyersz, amit csak akartál?"
A legjobban a Papírpalota tetszett, vagyis a nyaraló és az itt töltött idő. Oda tudtam képzelni magam az erdei tavacskákhoz, a tengerparti dűnékre, a pókhálós, de kuckós kabinokba. A vonzó atmoszférán kívül remekül bontotta ki Elle történetét - döntésének súlyát, mozgatórugóit. Több helyen meglepett, erős érzelmeket váltott ki belőlem, biztos sokáig velem marad ez a történet. Tökéletes nyári olvasmány, ami beszippant, ha nem rettentek vissza a nehéz témáktól!

Már értem a népszerűségét - engem is magával ragadott:


5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Paper Palace
Fordította: Katona Ágnes
Oldalszám: 378
Ár: 4490
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ez a ház, ez a hely minden titkomat ismeri.
Elle ötvenéves, három gyermek anyja, boldog házasságban él. Július van, a Cape Codon található családi nyaralóban, a Papírpalotában ébredeznek, Elle gyerekkora óta itt tölt minden nyarat. Ez a reggel más, mint a többi: előző éjjel Elle és gyerekkori barátja, Jonas kisurrantak a hátsó ajtón át a sötétbe, és életükben először szexeltek egymással. Közben a házastársaik gyanútlanul beszélgettek odabent.
Most, a következő huszonnégy óra leforgása alatt Elle-nek muszáj lesz döntenie: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott – Jonasszel gyerekkorukban is szerelmesek voltak, és egymáséi is lettek volna, ha nem alakul minden másképp egy tragikus baleset miatt, amely örökre megváltoztatta az életüket.
A regény fokozatosan adagolja a múltbeli eseménysort, hogy átérezzük, milyen összetett a döntés, amelyet Elle-nek meg kell hoznia. A Papírpalota egyszerre gyengéd és pusztító mű, amely hitelesen ábrázolja a feszültséget, amely vágyak és méltóság között feszül, feltárva az abuzív családi kapcsolatok, kisebb gaztettek és igazi bűnök közötti összefüggéseket.

Miranda Cowley Heller az HBO igazgatóhelyettese volt, vezetésével fejlesztették többek között a Maffiózókat, a Sírhant Műveket, a Drótot, a Deadwoodot és a Hármastársakat. Ez az első regénye. Gyerekkorában minden nyarat Cape Codon töltött, most Kaliforniában él.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.