Marie Aubert - Ha ​történne valami

A tavalyi év egyik meglepetése volt a norvég Marie Aubert kisregénye, a Felnőtt emberek. Ezért nem is volt kérdés, hogy kíváncsi vagyok-e az új kötetére, melyben kilenc novellát olvashattam. 

Lényegre törő stílusban ismét nagyon aktuális, néhol tabu témák kerültek írásai középpontjába. Főként felnőtt szereplők szemszögén keresztül nyerhetünk betekintést életükbe, akik valamilyen változás, kitörési pont előtt állnak, vagy épp elkezdik újraépíteni az életüket ezek után.

A legtöbb novella a párkapcsolatokkal foglalkozik: olvashatunk kamaszok első szerelméről, szeretők helyzetéről, az örökbefogadás előtt álló házaspárról, viszonzatlan szerelemről. Több novella foglalkozik a válás témakörével, ezt a gyerekek, az anya - apa, elhagyott és elhagyó szemszögéből is bemutatva. 

Zsigeri, tabu érzéseket jelenítenek meg a novellák, amiket nem szoktunk vagy nem illik kimondani. Nagyon érdekes volt például a két lakótársról szóló történet, ahol az egyik lány talált párt magának - barátnője még egyedül van. Nyitottan értelmezhető szerintem, hogy barátságuk megváltozása vagy vonzalma okozza az igazi problémát a főszereplőnek.

A kötet első novellája (Megtehetnéd) már felvázolja milyen lesz a kötet 'hangja': a huszas éveiben járó főszereplő szexcimbi kapcsolatát mutatja be, amit hiába akar lazán venni, érezzük hogy többre vágyik. 

Aubert erőssége, hogy nagyon kevés leírással tud olyan ismerős helyzeteket, érzéseket bemutatni, ami minket / barátainkat / ismerőseinket /stb. érintenek. Szereplői kizökkennek a megszokott életükből, vagy külső körülmény (válás, utazás, költözés) hatására, vagy végre a sarkukra állnak és felteszik a megfelelő kérdéseket. Szeretetre, elfogadásra vágynak - legyen szó egy kamasz lányról, vagy egy gyerekes anyukáról. 

Gyorsan olvasható, kompakt kötetről van szó, amit szerettem olvasni. Nagyon tetszett, ahogy felvillantotta a norvég környezetet, de szívesen olvasnék tőle valami hosszabbat is.

Hangulatában Sally Rooney könyveihez tudom hasonlítani. ;) 

5/5

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Kan jeg bli med deg hjem
Fordító: Pap Vera-Ágnes
Oldalszám: 128
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egy ​túlhajszolt apa megüti a lányát, és arra kéri, ne beszéljen róla senkinek. Egy tizenhat éves lány besurran valakinek a házába. Egy fiatal nő testén zúzódások vannak, és nem tudja eldönteni, hogy ez jó-e neki, vagy sem. Egy férfi a feleségével Dél-Amerikába utazik, hogy örökbe fogadjon egy kisfiút, de legszívesebben az árvaházban lakó egyik kislányt vinné haza, aki azonban túl idős az adoptáláshoz.

Marie Aubert novelláskötetének történetei olyan emberekről szólnak, akik kitörni készülnek: barátságból, házasságból és más kapcsolatokból – szereplői a társas magány elől menekülnének. Mindannyian olyasmit csinálnak, amit szégyellnek, miközben ragaszkodnak az elképzeléshez, hogy valami nagyobb jó érdekében cselekszenek.

A norvég szerző kilenc történetében egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást és a szégyentelenséget a bűntől.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.