Lori Nelson Spielman - Sors, szerelem, Toszkána

Ez a könyv még idén februárban került a várólistámra, Darling Desi egyik videója miatt. Tökéletes nyári olvasmány volt: utazás, egy kis romantika és önkeresés - na és a csodaszép olasz helyszínek miatt is.

Emilia egy nyüzsgő olasz bevándorló család tagja, akik Brooklyn Bensonhurst részében telepedtek le. Főszereplőnk a családi pékségben dolgozik, és ahogy a másodszülött Fontana lányoktól elvárják - egyedül él. A családban az a legenda él, hogy kétszáz évvel ezelőtt az egyik Fontana lány megátkozta húgát, azóta a másodszülött lányok boldogtalanok a szerelemben, nincs férjük, vagy ha van is, akkor valamilyen tragédia árnyékolja be életüket. 

Emilia egész életében eszerint él: nővére, Daria a család szeme fénye, akinek szerető férje és két kislánya is van. Mellette Emilia egy szürke kisegér, mindenkit kiszolgál, kezdve erős akaratú nagymamájával, aki édesanyjuk halála után felnevelte a nővéreket. Már majdnem 30 éves, de nincs párkapcsolata, de a családja nem is hibáztatja őt - az átok szerintük működik, ezért nem is várnak mást tőle. Emilia a tökéletes intovertált karakter, akinek megfelel ez az élet: szereti a munkáját a családi pékségben, esténként pedig kényelmes lakásába tér haza, ahol mufurc macskája és könyvei várják. 

Főszereplőnk élete akkor borul fel, amikor nagymamája testvére, a család páriaként kezelt tagja, Poppy felbukkan. Arra kéri Emiliát, hogy kísérje el őt, Lucy unokatestvérével egyetemben Olaszországba. Poppy szeretné ott tölteni 80. születésnapját - sőt még az átok megtörését is megígéri a lányoknak.

Lucy szintén másodszülött testvér, de Em tökéletes ellentéte - kihívó, bulizós, és legnagyobb álma megtörni az átkot és igaz szerelemre találni.

A regényben kapunk egy múltbeli szálat, amelyben megismerhetjük Poppy történetét és közvetve Emilia nagymamájáét. Megtudhatjuk, hogy miért vetette ki a család az életvidám Poppyt, milyen titkok húzódnak a mélyben.

Tökéletes kikapcsolódást nyújtott ez a könyv, bár az elején féltem, hogy Em végig olyan idegesítő lesz, mint a könyv elején - de szerencsére Lucy és Poppy segítségével végre kap egy új szemszöget, amivel rálát eddigi életére, szerepére a családjában (lábtörlő), és végre a sarkára áll. (A Szentjánosbogár lányok Kate-je után pláne idegesített ez a karakter, de szerencsére Em egy szép önfejlődési íven megy át). 

A könyv erőssége volt a sok olasz helyszín, a látnivalók, ételek, amelyekről néhány tényadatot is megtudhatunk, de a szerző ügyesen adagolta ezeket az információkat is. Vitt magával a cselekmény, bár egy ponton rájöttem, hogy mi is a nagy titok Rosa és Poppy között. 

Gyorsan beszippantott a könyv - jó szívvel ajánlom, ha igazi nyári - utazós - női olvasmányt kerestek ;) 

5/5

Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Star-Crossed Sisters of Tuscany
Fordította: Novák Gábor
Oldalszám: 400
Ár: 4290 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Kétszáz évvel ezelőtt Filomena Fontana megátkozta a húgát, és azóta a Fontana-családban egyetlen másodszülött lányra sem talált rá a tartós, igaz szerelem. Valaki szerint ez csak különös egybeesés – így van ezzel Emilia, aki szingli létére nagyon is boldog, és cukrászként dolgozik nagyapja brooklyni csemegeüzletében. Más, mint például Emilia unokatestvére, a szexi és szerelem után sóvárgó Lucy, azt vallja, hogy az átok igenis kézzel fogható valóság.

Mindketten elképedten fogadják, amikor nagymamájuk húga, Poppy néni azzal áll elő: ha elkísérik szülőföldjükre, Olaszországba, akkor Poppy pontosan a nyolcvanadik születésnapján össze fog találkozni élete szerelmével, és ezzel egyszer s mindenkorra megtöri a Fontana család másodszülött lányait sújtó átkot.

A helyszínt Velence csatornái, Toszkána dombjai és a varázslatos Amalfi-part adják – miközben a románc kibontakozik, olyan családi titkokra derül fény, amelyek jóval kártékonyabbak, mint egy állítólagos több száz éves átok.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.