Elle Cosimano - Finlay ​Donovan ölni tudna

Az Agave Kiadó friss megjelenései között szúrtam ki ezt a könyvet és már beleolvasó első mondata megfogott :D. 

Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában a legtöbb anya már ölni tudna.

Elle Cosimano amerikai írónő 2021-ig ifjúsági regényeivel lehetett ismert, ez az első felnőtteknek szánt könyve, melynek folytatása idén februárban jelent meg. 

Főszereplőnk Finlay Donovan, harmincas évei elején járó írónő, két kisgyermek édesanyja, akit nemrég hagyott el a férje ingatlanügynökükért, akitől a családi házukat is vették... Finlaynek nem csak a szíve összetörésével, hétköznapjai felborulásával kell megküzdenie, hanem ügynöke is a nyakára jár, hogy új könyvéből láthasson néhány fejezetet. A válás óta főszereplőnk nem tud írni, az adósságai egyre csak halmozódnak, ahogy a mindennapi feszültségek is. Élete minden baját ránk zúdítja a szerző az ütős első fejezetben, amelyben tényleg minden összeesküszik ellene. 

Amikor végül eljut a Panera szendvicsezőbe*, hogy ügynökével tárgyaljon, már tényleg bármilyen megoldást szívesen fogadna. A feje felett lebeg a könyvével kapcsolatos szerződésszegés; férje és új menyasszonya ügyvédei és a gyermekelhelyezési per; na és az adósságai különféle szolgáltatók felé.

Amikor ügynökével a romantikus thrillereiről beszélgetnek ill. új könyvének vázlatáról, az asztalszomszédjuk furcsa pillantásokat vet Finlayre. A találkozó végeztével pedig egy cetlit talál az asztalán - a nő megbízást ad férje meggyilkolására. Finlay természetesen egyből tisztázni akarja a helyzetet, ám egyre jobban belebonyolódik az ügybe. A kíváncsisága és valamennyire a felkínált jutalom összege motiválja, hogy utánanézze a fickónak. Egyik dologból következik a másik, a lényeg: nemsokára egy halott férfi fekszik az autója hátsó ülésén...

A könyv elején féltem tőle, hogy hová fut ki a regény, mert mégis - egy bérgyilkos - vagy gyilkosnak álló anyuka elég furcsa főszereplő, de aztán jött egy olyan fordulat, ami felmentette - részben - főszereplőnket és teljesen elnyerte a szimpátiámat.

A cselekmény gazdag a fordulatokban, az adrenalin fokozó pillanatokban, de szerencsére Finlaynek nem egyedül kell szembenéznie az újabb és újabb (és újabb) nehézségekkel. Igaz, segítője részben a haszon reményében áll mellé, de barátságuk gyümölcsöző lesz mindkettejük számára. A krimiszálon keresztül nem csak boldogtalan házasságokba, hanem a maffia működésébe is bepillanthatunk - amikor már azt hihetjük, hogy rendeződik az első megbízás körüli helyzet; akkor szereplőink nyakába szakad egy második, ami még nagyobb veszéllyel fenyeget... Közben Finlaynek és segítőjének ki kell nyomoznia, hogy mi is történt azon az éjszakán, amikor bepaterolta első 'áldozatát' az autójába.

A regény egy halvány szerelmi háromszöget is bemutat, de természetesen ezek a szálak sem alakulnak zökkenőmentesen, sőt bevonódásával főszereplőnk az alibijét kockáztathatja. A regény nem csak a krimi-szál miatt érdekes, ill. az egyáltalán nem hagyományos 'bérgyilkos' karakter megteremtése miatt, hanem tanúi lehetünk az elhagyott nő - anyuka - író magára találásának. Többszörösen terhelt helyzetben kell kiutat találnia, de talán jó úton halad efelé. 


Remek első találkozás volt ez számomra az írónővel, fel is került a várólistámra a regény folytatása, ami az utolsó oldalak alapján is izgalmas lesz. Nagyon tetszett a humora, a washingtoni kertváros világa, amelyben játszódik, ill. érdekessé tette számomra, hogy egy író a főszereplő. Gyorsan olvasható, akciódús a szöveg, amelyben a humor és barátság is szerepet kap, ami mindig jó pont számomra.

Ajánlom ezt a regény, ha szeretitek a krimiket és a nem hagyományos nyomozásról szóló történeteket!

Örülök, hogy most megtartotta kiadó az eredeti borító, annyira egyedi szerintem a magyar piacon :)

* A köszönetnyilvánításban a szerző leírja, hogy hasonló beszélgetés folyt közte és ismerősei között, amelyből a külső szemlélő tényleg azt hihette, hogy bérgyilkosok beszélgetnek egymás között. 

5/5

Kiadó: Agave Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Finlay Donovan Is Killing It
Sorozat: Finlay Donovan 1.
Fordító: Török Krisztina
Oldalszám: 368
Ár: 3980 Ft (Rendeld meg a kiadótól kedvezményesen ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Finlay ​Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni. Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell. Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe. Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.