J. K. Rowling - Bogar ​bárd meséi (újraolvasás)

Ha már az idei évet a Halál ereklyéi újraolvasással kezdtem, gondoltam épp jó lesz ez a kötet márciusra. A Bogar bárd meséi c. varázslógyereknek szóló gyűjtemény először a Harry Potter 7. részében jelenik meg és kap fontos szerepet. Ekkor ismeri meg Harry és Hermione A három testvér meséjét, ami segítséget ad nekik, hogy mit is keres Voldemort a végső összecsapás előtt. 

A 2008-as kék borítós, első magyar kiadás az egyik kincsem, főleg mert nem forgalmazzák már ezt a kiadást. A kötet különlegessége, hogy Rowling illusztrálta, a meséket pedig 'Dumbledore' kommentárjai egészítik ki. A kommentárokból nem csak a mesékről olvashatunk, hanem roxforti pillanatok is megjelennek Dumbledore szemszögéből.

A 7. könyvből (és filmből) megismert mesén kívül 4 másik történetet olvashatunk, amelyek egyrészt a muglik és a varázslók kapcsolatáról szólnak, másrészt a saját démonjainkról - vagy belső erőnkről. Újraolvasva a legjobban A szerencse színes szökőkútja fogott meg, ami egyrészt szól az egymás segítséről másrészt a problémáink megoldásáról. 

A kötet legmegdöbbentőbb (és legfélelmetesebb) darabja A mágus szőrös szíve, ami eléggé kegyetlen - emiatt gyerekeknek meggondolandó az elolvasása. A többi mese szerintem remekül illeszkedik az univerzum világához, Rowling a kommentárokban is felvillantja, hogy semmi sem fehér vagy fekete. Jó volt most újarolvasni és kicsit elmerülni a világában.

5/5

Kiadó: Animus  Kiadó
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: The Tales of Beedle the Bard 
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 384
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.

Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.

Albus Dumbledorenak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt.

Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.