Kavagucsi Tosikadzu - Történetek ​a kávézóból

2018 év végének meglepetése volt a Mielőtt a kávé kihűl c. kisregény, amelyet szerzője elsődlegesen színpadra szánt. Nekem nagyon tetszett témáján túl a kamaradarab-szerű szerkezete miatt, ezért izgatottan vártam, hogy a kezembe vehessem a folytatást. A Goodreads szerint már 4 kötetet számlál ez a 'sorozat', remélem a következőket is olvashatjuk majd magyarul!

A Funiculi Funicula nevű kávézó elsőre nem tűnik különlegesnek: Tokió egyik mellékutcájában, egy ház alagsorában található. A kávézóban dolgozik Kadzu, akinek családja különleges képességekkel bír. A Tokita család nő tagjai, hétéves koruk után olyan kávét szolgálhatnak fel, mely visszarepíti a múltba, vagy akár a jövőbe a vendégeket. 

Persze az időutazásnak több szabálya is van: az első és legfontosabb az előző kötet címében is olvasható - meg kell inni a kávét, mielőtt kihűlne. A vendégek csak azzal találkozhatnak a múltban vagy jövőben, aki az adott pillanatban a kávézóban volt; nem kelhetnek fel a székükről és nem változtathatnak az eseményeken. Elég sok a szabály és el is gondolkodhatunk, hogy mi értelme van így az időutazásnak? A kötet négy történetében ismét bebizonyítja mi lehet az eredménye.

A kiadás elején egy segédletet is találunk a kötetben megjelenő szereplőkkel és kapcsolataikkal - de e nélkül is kibomlik a történet. A kötet legfontosabb szereplői a kávézó munkatársai: Kadzu, aki kitöltheti a kávét és unokafivére, Nagare, aki a konyhában dolgozik, ill. férfi kislánya Miki, aki a humort szolgáltatja a történetekben. 

Az első kötetből ismerős szereplők is visszatérnek mellékszereplőként, de a négy történetben új sorsokat ismerhetünk meg. Szerelmesek, házaspárok és szülő-gyermek kapcsolatok jelennek meg, akik szeretnék rendezni a viszonyaikat. Van olyan szereplő, aki elhunyt szerettétől szeretne végső búcsút venni, van olyan aki épp ezért ugrik a jövőbe. 

Az időutazás lehetőséget ad az utolsó szavak elmondására, megerősítik a szereplők egymást, hogy van értelme tovább élni és a boldogságot kell keresni.

Különösen tetszett, hogy magáról a kávézóról, a Tokita családról is kicsit többet megtudunk, sőt egy fontos mellékszereplő helyzete is megoldódik a könyv utolsó lapjain. 

Aki szerette az előző kötetet, szerintem ez is tetszeni fog. A négy történet szépen kiegészíti egymást, a szöveg stílusa elandalít, különösen tetszettek a természetről szóló leírások. 

A kiadás ismét nagyon szép lett, bár néhány elgépelést (névcserét?) találtam benne. Ill. a japán nevek néhol megizzasztottak - a vezetéknév náluk is elöl található, női-férfi nevek pedig a szövegkörnyezetből kiderülnek :)

Ismét nagyon jó volt elmerülni ennek a különleges kávézónak a világában, ahol családias környezetben érdekes sorsokat ismerhettem meg. Kíváncsian várom a folytatásokat is! A filmet is szeretném most már megnézni, bár másképp jelenik meg a kávézó, mint ahogy én elképzeltem.

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: この嘘がばれないうちに
Sorozat: Mielőtt a kávé kihűl 2.
Fordító: Béresi Csilla
Oldalszám: 256
Ár: 3600 Ft (Rendeld meg a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A nemzetközi bestseller Mielőtt a kávé kihűl folytatásában négy újabb időutazásra kerül sor a kicsiny japán kávézóban.
Tokió egyik mellékutcájában több mint egy évszázada kínálja gondosan elkészített kávéit a Funiculi Funicula. Városi legendák szerint mást is tud ez a hely: vendégei szigorú szabályoknak engedelmeskedve visszamehetnek az időben. A régi és új karakterek sorában ismét négyen vállalkoznak erre a feladatra. Kockázatos kalandjuk során barátaikkal, családtagjaikkal és szerelmeikkel találkoznak. Noha a múlt a szabályok szerint nem változtathatja meg a jelent, mégis olyan impulzust ad az időutazóknak, ami megkönnyíti életük folytatását.
A szívmelengető érzelmekkel és sok-sok bánattal teli regény arra buzdítja az olvasót, hogy maga is feltegye a kérdést: „Mihez kezdenék, ha visszamehetnék az időben?”

1 megjegyzés:

  1. De jó, örülök, hogy tetszett! :) Én is szeretném nemsoká elolvasni.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.