Andrew Morton - Erzsébet és Margit

A korona (The Crown) sorozat óta több könyvet is elolvastam, ami Erzsébet királynőről ill. közvetlen családjáról szól. A Kossuth Kiadó friss megjelenései között bukkantam Andrew Morton könyvére, ami épp egy éve jelent meg eredetileg. Az angol szerző több híresség életrajzát jegyzi, például magyarul is megjelentek Dianáról, Vilmosról és Catherine-ről, ill. Meghanről szóló kötetei. 

Margit hercegnőt eddig csak a sorozatban megjelenített karakteréből ill. egyik udvarhölgye, Anne Glenconner szemszögén keresztül megírt memoárból ismertem. Ezért is voltam kíváncsi erre a kötetre, ami a nővérek kapcsolatára koncentrál.

A bevezetőben a nővérek kapcsolatának egyik fontos eseményéről olvashatunk: amikor a fiatal Margit beleszeretett a válófélben álló Peter Townsend repülőezredesbe, aki a palota egyik tisztségviselője volt. Szépen bemutatja ez a jelenet, hogy milyen komplikált volt a kapcsolatuk: Erzsébet hiába szeretné húgának a boldogságot biztosítani, ezt mint uralkodó, mégsem teheti meg. 

A kötet kronologikusan mutatja be életüket: kezdve édesapjuk, György és bátyja kapcsolatának rövid leírásával, kapcsolatuk megváltozásával. Erzsébet és Margit még kislányok voltak, amikor nagybátyjuk lemondott a trónról, emiatt egész életük megváltozott - főként az idősebb lányé, aki már gyerekként felfogta, hogy apját majd ő követi a trónon. 

A két nővér kapcsolata ellentmondásos és konfliktusokkal teli volt, ugyanakkor szerették is egymást. Sokszor összeakaszkodtak apró-cseprő vagy éppen fontos dolgok miatt. Erzsébet és Margit közös világát ez a „húzd meg, ereszd meg” játék, ez a csapongás ragaszkodás és távolságtartás, szeretet és féltékenység között határozta meg.

Korabeli újságcikkek, beszámolók, hivatalos életrajzok alapján állította össze a szerző ezt a kötetet, ami szépen adagolja a tényeket és von le belőlük következtetéseket. Margit és Erzsébet kapcsolata mindvégig szeretetteljes volt, bár nagyon élesen különböztek egymástól. Erzsébet mint elsőszülött ill. majdani uralkodó mindig visszafogott, fegyelmezett volt - gyerekként is már ezt várták el tőle. Hozzá képest Margit megélhette a gyerekkorát, attól függetlenül, hogy neki szabályok között kellett élnie. A második világháború beárnyékolta kiskamasz-kamaszkorukat, ekkoriban szüleiktől távol éltek.

A nővérek kapcsolatának első nehézsége a kettejük életcéljának különbségéből adódott: Margit kíváncsi, okos, extrovertált gyerek volt, ezért nehezen érintette amikor nővérének komolyabb feladatai, tanulmányai voltak. Felnőttként szerelmi élete okozott fejtörést az udvarnak, elsőként a már említett Peter Townsenddel, később boldogtalan házassága és szeretői vonták magukra a média figyelmét. Ettől függetlenül Erzsébet szerette húgát és támogatta, amikor tudta. Ez fordítva is így volt, főleg a viharos kapcsolatai után Margit teljesen nővérének és az udvarnak szentelte magát - néhány kiruccanás kivételével. 


A kötet nagyon részletesen bemutatja életük fontosabb pontjait, de úgy éreztem inkább szól Margitról - emiatt számomra hiánypótló volt. Intim, családi pillanatokról is olvashatunk, ill. arról a kettősségről, hogyan viselkedtek a nővérek egymással ill. a rangban alattuk állókkal. Magyar olvasóként érdekes volt a média és közvélemény megállapításairól is olvasni, melyek folyton megfigyelték és bírálták a királyi család lépéseit. 

Nagyon részletes memoárról van szó, amely sok újdonságot tartogatott számomra, korábbi olvasmányélményeim ellenére. A könyvet azoknak is ajánlom, akik még nem olvastak Erzsébet királynőről vagy a királyi családról, mert megismerhetik belőle a legfontosabb tényeket, eseményeket, családi kapcsolatokat. A kötet még inkább szól azoknak, akiket Erzsébet királynő húga, Margit sorsa érdekel. A szerző egy ponton reflektál is A korona sorozatra, ahol szerinte karakterét másképp mutatták be, mint a valóság. Emiatt azoknak is ajánlom, akik látták már a sorozatot és bővebben érdeklődnek élettörténete iránt. 

Olvass bele az első fejezetekbe!

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Elizabeth & Margaret
Fordító: Németh Dorottya
Oldalszám: 384
Ár: 5500 Ft (Rendeld meg a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​korona című sorozat rajongói minden bizonnyal örömmel fogadják ezt a remek életrajzot a New York Times bestseller szerzőjétől, amely az örökös reflektorfényben élő II. Erzsébet királynő és húga, Margit történetét dolgozza fel.
A nővérek mindig közel álltak egymáshoz, és jó barátok voltak. Azonban amikor a sors furcsa fintorának köszönhetően nagybátyjuk, VIII. Eduárd úgy döntött, hogy lemond a brit trónról, kettejük kapcsolata hirtelen megváltozott. Margitnak attól kezdve kötelessége volt teljesíteni Erzsébet kívánságait, és pukedliznie kellett a nővére előtt, akit addig csak Lilibetnek hívott.
Erzsébet mindig sztoikus nyugalommal, derűsen fogadta húga különcségeit, de Margitnak küzdenie kellett azért, hogy megtalálja helyét és pozícióját a rendszerben. Az sem volt számára könnyű, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak, és ez gyakran vezetett feszültségekhez. Ismert történet, hogy a királynőnek kellett közölnie Margittal az egyház és a kormány döntését, mely szerint nem támogatják házasodási szándékát az elvált Peter Townsend repülőezredessel. A kialakult helyzetben a hercegnő választás elé került: megtartja nemesi címeit és az ezekkel járó biztos egzisztenciáját, vagy mindezekről lemond a szerelméért.
A könyv bemutatja, hogyan alakult a testvérek kapcsolata a zárt családi körben töltött idilli gyerekkorban, szüleiktől elválasztva a világháborús évek alatt, majd a király halála után, amikor Erzsébet követte apját a trónon.
Andrew Morton legújabb életrajzi munkája betekintést nyújt a két alapvetően eltérő természetű testvér életébe: egyikük mindent a kötelességnek és a felelősségteljes viselkedésnek rendelt alá, a másik mindennek ellenszegült. A könyv egyedülálló részletességgel mutatja be, milyen hatással voltak a testvérek a monarchiára és a királyi családra, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan tudtak alkalmazkodni a huszadik század társadalmi normáinak változásaihoz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.