Rachel Smythe - Lore Olympus: Olümposzi história 1.

március 25, 2022

A megjelenése óta kíváncsi voltam erre a könyvre, főleg miután több könyvesvlogger felkapta, ajánlotta. Rachel Smythe képregénye ismertett meg a webtoonnal* is, főleg miután befejeztem ezt a kötetet - vágytam a folytatásra és online olvastam tovább. Ahogy összehasonlítottam a nyomtatott verziót és a webtoon fejezeteket - nagyjából fedik egymást, bár utóbbinál van néhány extra jelenet - főleg amikor nem tudott az adott hétre alkotni a szerző, ekkor kihagyott jeleneteket, vázlatokat tett közzé.

*Mi az a webtoon? 

Koreai képregény, ami kimondottan internetes megjelenésre készül. Az oldalakat felülről lefelé görgetve olvashatjuk. Jellemzően kevés szöveg, szép színek jellemzik ezeket a történeteket. A webtoon.com-on, ahol a Lore Olympus is először megjelent, hétről-hétre kerülnek ki az új fejezetek, amelyek ingyenesen olvashatóak. 

A Lore Olympus nem csak újszerű formája miatt, hanem a görög mitológia feldolgozása miatt is érdekelt. Gyerekkorom óta szívesen olvasok történeteket a görög istenekről, legutóbb Stephen Fry kötetei fogtak meg, amelyek viszonylag pontosan, de sok humorral, szabadon kezelve mutatják be az ókori görög istenek, nimfák és halandók történeteit. 

Rachel Symthe is szabadon alakítja a világát: az istenek egyfajta mondern, városi környezetben élnek - buliznak, dolgoznak, egyetemre járnak; a halandók viszont (már amikor megjelennek) az ókorban élnek. 

Főszereplőnk Hádész és Perszephoné, de egészen másképp jelenik meg kapcsolatuk, mint az ókori források szerint. Aki ismeri a mitológiát, az tudja, hogy Hádész elrabolta őt magával, hogy a felesége legyen. Az év egy részét külön töltik, hogy Perszephoné elhozhassa a tavaszt és a termékenységet a világba. Ezzel szemben a képregényben megjelenik egy magányos férfi, aki csak a munkájának él, és még aktuális szeretője is lepattintja, amikor el akarja vinni egy családi összejövetelre. Ezen a bulin pillantja meg Perszephonét, aki egy tréfának köszönhetően - cseppet sem vicces módon, bedrogozva - kerül az autója hátsó ülésére. 

Rachel Smythe jól adaptálta a mítoszok szappanoperaszerűségét, modern helyzetekkel színesítette a képet. Fura módon engem Hádész és Perszephoné kapcsolata A szürke ötven árnyalátra emlékeztetett (igen, az első részt elolvastam anno, hogy értsem mi a nagy rajongás-utálat oka). Ott is van egy sérült, de nagymenő férfi, aki visszahúzódó - próbál megközelíthetetlen lenni ill. egy önbizalomhiányos, csetlő-botló csaj, aki kedvességet-lágyságot csempész az életébe. 

A színes oldalak ne tévesszenek meg, 16-18+-os történetről van szó: nem csupán a felbukkanó szexuális utalások miatt, hanem az érzelmi-fizikai bántalmazás formái miatt, amit nem árt kibeszélni a fiatalabb olvasóknak egymás között. Olyan tipikus? esetnek lehetünk szemtanúi Perszephoné történetét olvasva, mint a rámenős pasi néhány flörtnek vélt pillantás után bemászik főhősünk ágyába... A képregény érzékletesen mutatja be a lány zavarodottságát, az ezt kihasználó srác ámító szavait, lendületét. 

Az első 25 epizódban megismerhetjük a főbb szereplőket, tanúi lehetünk Hádész és Perszephoné első találkozásainak. Két teljesen egymáshoz nem illő karakterről van szó, akik mégis egymásba habarodnak - persze ezt először igyekeznek mindenki elől tagadni. Hogy is néz már ki, hogy az Alvilág sötét ura beleszeret egy tavaszistennőbe? Kapcsolatukat barátok igyekeznek megakadályozni vagy épp segíteni, ill. Perszephoné közben saját magát is keresi. A képregény szerint ő még nagyon fiatal a többiekhez képest, 19 éves - nemrég 'szabadult' anyja, Dememter árgus szemei elől, hogy egyetemre járhasson. Emiatt is érthető zavarodottsága, önbizalomhiánya - túl sokan figyelnek fel rá hirtelen. 

Kettejük történetébe beágyazódik többek között Erósz és Pszükhé története, ill. kicsit megismerhetjük Zeusz és Héra kapcsolatát is. 

A könnyed forma miatt nagyon gyorsan elolvastam, szórakoztatott a történet, bár néhol ismételte magát, főleg Perszephoné volt néha idegesítő számomra. A rajzok és a színvilág nagyon tetszett, a kevés szín használata miatt tényleg egyedi a képi világa. 

Könyv formában lehet, hogy csalódást fog okozni annak, aki nem ismerős ebben a műfajban - a vaskos kötetben szellős elrendezéssel tudták adaptálni a webtoonos megjelenést. Emiatt érdemes először beleolvasni online, hogy mennyire fog meg benneteket egyáltalán a történet. 

Összességében nekem tetszett a kötet és miután letettem már folytattam is webtoonon is következő epizódokkal. 

4/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Lore Olympus 1. 
Sorozat: Lore Olympus 1.
Fordító: Márton Zsófia
Oldalszám: 384
Ár: 6990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Botrányos ​pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1–25. fejezeteit tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.