C. J. Cooke - A világítótorony boszorkányai

Amikor megláttam a friss megjelenések között ezt a könyvet, egyből felkerült a várólistámra - vonzanak a boszorkányos regények és a világítótornyok, tökéletes borzongató olvasmánynak tűnt a forró nyári napokra. 

A regény több idősíkon játszódik, először Liv (Olivia) szemszögét ismerhetjük meg, aki 1998-ban egy éjszaka három lányát autóba zsuppolva elindul legújabb munkája helyszínére. Egy skót sziget világítótornyában kell egy nagyszabású falfestmény készítenie; a munkaadójával nem is találkozik, levélben kap instrukciókat. Két kisebb lánya, Luna és Clover kalandnak fogják fel a hirtelen utazást, ám a kamasz Sapphy dühös anyjára, amiért kiszakította megszokott életéből. 

A Longing nevű világítótorony hátborzongató hely, elhanyagolt - a tengervíz beömlött, denevérek lakják a felsőbb szinteket, Livet többször rossz érzés fogja el, amikor bemegy oda. Fokozatosan ismerkedik meg a sziget múltjával, ahol boszorkányokat égettek meg és gyerekek tűnnek el rejtélyes módon. Sapphy a világítótoronyhoz tartozó házban, jelenlegi szállásukon talál egy régi könyvet, amiben a szigeten zajlott boszorkányüldözésről olvas - általa megismerhetjük a múlt egy részletét is. 

A cselekmény következő szála 2021-ben folytatódik, Luna szemszögéből. Kiderül, hogy 1998-ban nyom nélkül eltűntek húgai és édesanyja is; ő nevelőszülőknél nőtt fel. Jelenleg épp terhessége utolsó szakaszában van, amikor egy megdöbbentő hírt kap - előkerült a húga, Clover. Párjával azonnal Skóciában utaznak, ám ott meglepő látvány fogadja őket.

Luna igyekszik felderíteni, hogy mi is történt családjával 1998-ban, próbálja felszínre hozni elnyomott emlékeit.  

A szerző ügyesen bonyolítja a cselekményt, a folyamatosan változó szemszögek miatt nehéz volt letenni a könyvet. Apránként adagolja az információt a sziget történetéről, Livről és lányairól, boszorkányokról, vadoncoknak nevezett elcserélt gyerekekről, amelyek ismerősek lehetnek az angolszász mesékből - mitológiából. 

A misztikus téma és a borzongató hangulat mellett egy nem hétköznapi családot ismerhetünk meg, Liv nehézségeit az egyedülálló anya szerepében; Sapphy kamaszkori problémáit, ill. Luna elköteleződéstől való félelmét. Remekül bemutatja a kis közösségek életét is, akinek meghatározó tagjai irányítják az eseményeket, összezárnak egy-egy probléma kapcsán.


Erős atmoszférája van a regénynek, folyamatosan fenntartotta a figyelmemet - gyorsan haladtam vele, kíváncsi voltam mi lesz Lunáék sorsa, ill. mi a rejtély megoldása. Milyen titkokat rejt a világítótorony alatti barlang? Ki a rejtélyes megbízó és mi a célja a furcsa falfestménynek?

A regényt azoknak ajánlom, akik szeretik a misztikus, borzongató történeteket, amelyek többféle témát is feldolgoznak. C. J. Cooke utószava szerint a könyv magját a skót boszorkányüldözések adták, a témába 2019-ben ásta bele magát a Glasgow-i Egyetemen. 

Nekem nagyon tetszett ez a könyv: egyrészt a rejtélyes helyszín, másrészt a történelmi háttér miatt. A karakterek érdekesek voltak, többféle témát és problémát is felvillant a szerző; néhány erősebb jelenet kivételével élveztem az olvasást. Kíváncsi lennék a szerző többi könyvére is, a legújabb (The ghost woods) idén októberben fog megjelenni!

5/5 

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Lighthouse Witches
Fordította: F. Nagy Piroska
Oldalszám: 334
Ár: 4990 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
Liv ​az egyedülálló édesanya, három lányával egy távoli skóciai szigetre költöznek, hogy a nő elkészíthessen egy falfestményt egy renoválásra váró, több mint százéves világítótoronyban. Remek lehetőség ez a kis családnak az újrakezdésre. Lassan Liv rájön, hogy a világítótorony alatt lévő barlangban régen olyan nőket tartottak bebörtönözve, akiket boszorkánysággal vádoltak.
A helybéliek próbálják Livet figyelmeztetni a túlvilági erőkre a világítótorony környékén, vadakra és embergyermekeket utánzó rémségekre, akik veszélyesek és meg kell őket ölni. Ezeket a lényeket egykor a boszorkányok teremtették, bosszúból, tartja a szigeti legenda.
Huszonkét évvel később Luna visszatér a szigetre, hogy eltűnt testvéreit és édesanyját megkeresse. Mikor kap egy telefont, hogy húga Clover életben előkerült, ő azonnal örömmel indul el, hogy újra találkozzon testvérével, megdöbbenésére testvére még mindig hét éves!
Luna attól fél, hogy Clover esetleg egy ilyen rém, akiről a szigeti legendák szólnak. Elhatározza, hogy felderíti a világítótorony boszorkányainak titkait, ám arra nem számít, ő rá hogyan hat az egész.

Az írónő kötete egy csavaros gótikus horror, misztikus elemekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.