Bella Ellis - Ördögi ​csontok

2020-ban olvastam Bella Ellis* Brontë nővérek nyomoznak sorozatának első részét, ami nagyon megfogott. Már akkor utána is néztem, hogy lesz-e folytatás: az angol kiadás 2020 őszén érkezett meg, a magyar fordítás pedig néhány hete jelent meg a General Pressnél. 

Az első rész eseményei után járunk néhány hónappal, 1845 karácsonya előtt. A Brontë nővérek épp arról várják a hírt, hogy sikerül-e kiadatniuk a verseiket, amikor az egyik közeli házban rejtélyes csontokra bukkannak. Lelkész édesapjuk helyett fivérükkel kiegészülve látogatnak át a rossz hírű Top Withens-farmházba, hogy megadják a végtisztességet az előkerült maradványoknak. A csontok a ház 13 éve lezárt szobájából kerülnek elő, amit Mrs. Bradshaw halálakor zárt le férje. Clifton Bradshawról az a hír járja, hogy eladta a lelkét az ördögnek, ezért is bolydul fel mindenki az eset kapcsán. Vajon kinek a holttestét rejtette a lezárt szoba? Mikor és miért helyezték el oda? Talán valami ördögi szertartás nyomaira bukkantak főszereplőink? A nővérek nem nyugodhatnak amíg ki nem derítik, kié lehetett a csontváz és hogyan került a lezárt szoba kéményébe...

A regény hangulata végig hátborzongató, nyomasztó, amit csak néha old a testvérek csipkelődése, vagy házvezetőnőjük, Tabby babonássága, ami szépen megfér a fejében a keresztény hittel. Jót derültem, amikor a történet egy pontján rányitott a lányokra akik székekre felállva próbáltak értelmezni egy rejtélyes ábrát. Tabby ördögöt kiáltva gyorsan belekezdett egy tisztító szertartásba, sót szórva az ablakokhoz és tiszafaágért küldve ki az egyik lányt. A regény ezzel jól bemutatja a vidéki Anglia embereinek gondolkodását, akik gyakorolják a keresztény vallást, de az ősi babonáknak sem fordítottak hátat.

A nyomozás lassan indul be, a Brontë lányoknak nincs könnyű dolguk, mert - érthető módon - a ház ura hamar megunja, hogy körülötte szaglásznak. Ám van segítőjük, egyrészt öccsük, Branwell személyében, aki meg tud nyitni olyan utakat is, amik nemük miatt nem annyira egyszerűek. Illetve az ifjabb Bradshaw, Liston is részt vesz a nyomozásban, szeretné kideríteni hogyan kerültek édesanyja szobájába a csontok. Charlotte a történet egy pontján inkább egy előkelő barátságot szeretne ápolni, a nyomozás kezd túlságosan megterhelő lenni számára. 

Bevallom Branwell szenvedése ill. nővérei korholása is unalmas volt már egy idő után. A három nővér közül Emily volt a kedvencem, aki határozottan tört előre a nyomozás során.

Babonaság, boszorkányság, titkok - igazi gótikus regény az Ördögi csontok. A regényben a nyomozáson kívül képet kaphatunk a három nővérről ill. a szűk családjukról, mindennapjaikról; másrészt Bella Ellis azzal is játszik, honnan meríthettek inspirációt regényeikhez. Az Ördögi csontok több részlete az Üvöltő szelekre hajaz ill. egy ponton megjelenik a Jane Eyre vörös szobája. Érdekes szál volt még - bár szívszorító - az akkori árvaházak helyzete és az írek elleni ellenségeskedés.

A rejtély megoldását megsejtettem egy ponton, de így is megdöbbentő volt. 

A sorozatnak tavaly jelent meg a harmadik része - The ​Red Monarch címen, ezt is szeretném olvasni, remélhetőleg magyarul ;)

Ezt a regény nem csak a Brontë nővérek kedvelőinek ajánlom, hanem bárkinek, aki szeretne egy gótikus hatású történelmi krimit olvasni! Ideális őszre-télre ;) 

* Rowan Coleman angol írónő álneve

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Diabolical Bones
Fordító: Fügedi Tímea
Sorozat: A Brontë nővérek nyomoznak 2.
Oldalszám: 352
Ár: 4290 Ft (Vedd meg akciósan a Líra oldalán)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Emlékezz ​a halálra!” – Zerubabbel Barraclough órásmester ars poeticája

A Brontë nővéreknek két szenvedélyük van: az írás és a nyomozás. Mivel az alkotói karrierjük háttérbe szorult, elérkezettnek látják az időt, hogy a való világban játszódó bűnügyi történetek helyett inkább a regényeikre összpontosítsanak, ám ekkor egy megdöbbentő felfedezésről hallanak. Az otthonukhoz közeli és meglehetősen rossz hírű Top Withens-farmház kéményében egy gyermek csontjaira bukkantak. A nővérek azonnal az ügy nyomába erednek, és ahogy többet megtudnak a ház lakóinak előéletéről, rémisztő megállapításra jutnak: talán nem is csak egy áldozat halálát kell felderíteniük.
A szálak egy árvaházba és a boszorkányság okkult szertartásainak világába vezetnek. Bármennyire is elborzasztják őket a nyomozás fejleményei, nem hátrálhatnak meg, hiszen nem sokkal a sötét hold előtt újabb fiatal fiú tűnik el a kisvárosból.

Bella Ellis ezúttal is fantasztikus időutazásra csábítja az olvasóit, amelyben a Brontë család valós életrajzi vonatkozásai mellett a romantika gótikus jellemzőit vegyíti a klasszikus bűnügyi történetek elemeivel úgy, hogy az nem csak a krimi kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.