Friss könyvek - Szeptember

augusztus 10, 2022

Catherine Bell - Jane ​Austen és a szavak művészete

Megjelenik: 2022. szeptember 5., Kossuth, 4500 Ft
Papkisasszony, írónő, kivételes tehetség
Steventon, Anglia, 1795
Jane, az életvidám papkisasszony csupán egy dologra vágyik: az írásra. Tintafoltos kézzel virrasztja át az éjszakákat, hogy beléphessen hősnői birodalmába. A nővérét, Casst azonban eljegyezték, és Jane gyanítja, hogy az édesanyjuk az ő jövőjével kapcsolatban is hasonló terveket dédelget. Jane közömbös a helybéli fiatalemberek iránt, akik jó esetben épp csak tűrhető táncpartnerei a helyi bálokon – mindaddig, amíg fel nem bukkan a színen egy művelt, ír fiatalember, Tom Lefroy.
Míg Jane szívének újra és újra csalódnia kell, a paplány fáradhatatlanul küzd leghőbb álmáért: az egyik regénye kiadásáért.

M. L. Rio - Mintha ​gonoszok volnánk
Megjelenik: 2022. szeptember 6., Könyvmolyképző Kiadó, 4299 Ft
Egy olyan gyilkosságért ítélték el, amit talán el sem követett.
Oliver Marks tízéves börtönbüntetése végéhez ér, és a szabadulása napján az az ember fogadja, aki lecsukta őt. Colborne nyomozó visszavonul, de előtte tudni akarja, mi történt valójában egy évtizeddel korábban.
Oliver egyike annak a hét színinövendéknek, akik Shakespeare-t tanulmányozzák egy elit művészeti főiskolán. Ők heten ugyanazt a szerepet játsszák a színpadon és az életben:
hős, gonosz, zsarnok, csábító, szende, statiszta.
Viszont amikor a szereposztás megváltozik, és a mellékszereplő sztárságra tör, a színjáték veszélyesen átszivárog a valóságba, és egyiküket holtan találják.
A többiek életük legnagyobb alakítása előtt állnak: meggyőzni a rendőrséget és magukat, hogy ártatlanok.
Fedezd fel sötét, drámai fordulatait!

Claire-Louise Bennett - Tó 
Megjelenik: 2022. szeptember 13., Magvető Kiadó, 3499 Ft
Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak. A Tó a magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól egy nyugatír tengerparti városkában élő nő perspektívájából. Vicces, sötét és nyugtalanító olvasmány elromlott rezsógombokról, fürdőkádban átélt viharokról, elképzelt bosszúkról és félelmekről, meg a tökéletes zabkásákról, amelyek egészen a szerelem örök nyelvéig vezetnek. Bennett megmutatja, hogyan lehet valakit úgy nemismerni, hogy a monológját olvasva szinte beköltözünk az agyába és a testébe, hogy mekkora mélységek rejlenek a legapróbb, legáltalánosabb dolgokban is, és milyen az, amikor az ember nem akar hatni a világra, hanem hagyja, hogy a világ legyen hatással rá.

Andrzej Sapkowski · Rembiś Jacek - The ​Witcher – Egy csepp igazság
Megjelenik: 2022. szeptember 14., Szukits, 3990 Ft
Mennyi igazság rejlik a mesékben?
Geralt egy elhagyatott kúriához ér, ahol találkozik annak tulajdonosával, egy számkivetetten élő szörnyeteggel. Az emberi tulajdonságokkal rendelkező teremtmény beinvitálja a szörnyvadászt, és mesélni kezd a családjáról, az életéről… és az átokról, ami régóta sújtja. Geraltra vár a feladat, hogy rájöjjön, van-e legalább egy csepp igazság a mesékben, és az elátkozott lény remélhet-e megváltást rettentő büntetéséből.
Andrzej Sapkowski eredeti novellájának képregény-adaptációjában egy fordulatos történetet ismerhetünk meg a tépelődő vaják és az örök szenvedésre kárhoztatott szörnyeteg találkozásáról.

Hernán Díaz - Bizalom
Megjelenik: 2022. szeptember 15., 21. Század Kiadó, 4990 Ft
Az ​óriási dübörgés és pezsgés ellenére az 1920-as évek New Yorkjában mindenkinek muszáj volt hallania Benjamin és Helen Raskről. A férfi legendás Wall Street-i mágnás; a nő excentrikus arisztokraták tüneményes tehetségű leánya. De szóbeszéd indul: vajon minden rendben Benjamin pénzügyi manővereivel? És Helen miért él ilyen bezárkózó életet? Miközben a tékozló, spekulációra épülő évtized a végéhez közeledik, a fényűző párt egyre hangosabb pletykák övezik. Milyen áron szerezték irdatlan vagyonukat? Ez a rejtély áll az 1938-ban íródott, Kötvények című regény középpontjában, amelyet, úgy tűnik, mindenki olvasott New Yorkban. De a történetnek nem ez az egyetlen változata.
Hernán Díaz Bizalom című könyve káprázatosan hozza játékba a fenti történet szereplőit – miközben kiviláglik, micsoda feszültség rejlik a fiatal nő életében, aki elszántan igyekszik elkülöníteni a tényeket és a konfabulációt. Díaz regénye minden egyes réteg feltárásával, minden egyes felismeréssel egyre lebilincselőbbé és mélyértelműbbé válik. Miközben az olvasó ki szeretné deríteni, mi az igazság, tudatára ébred, milyen gravitációs ereje van a pénznek és a hatalomnak, hogyan manipulálhatók a tények. A Bizalom sokrétű, nagyszabású mű; feltárja azokat a hangokat, amelyeket a lényegi egyenlőtlenségeket igazoló mítoszok betemetnek.

Werner Herzog - Dereng ​a világ
Megjelenik: 2022. szeptember 15., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
A ​díjak sokaságával kitüntetett filmes, Werner Herzog első regényében egy japán katona, név szerint Hiroo Onoda rendkívüli történetét beszéli el, aki a második világháború lezárulása után még huszonkilenc évig védett egy trópusi szigetet.
Herzogot 1997-ben Tokióba hívták, hogy rendezzen meg egy operát. Vendéglátói azt kérdezték tőle, kivel szeretne megismerkedni. Hiroo Onodával, felelte Herzog gondolkodás nélkül. Onoda nem értesült arról, hogy a harcok véget értek, és kitartott a szigeten. Herzog és Onoda egyből megbarátkoztak egymással, és órákon át beszélgettek a történtekről.
A Dereng a világ Onoda hosszú háborúját örökíti meg. Elképzeli a katona abszurd, mégis eposzi nagyságrendű küzdelmét – Herzog hipnotikus stílusú szövege álmokat, dokumentarizmust és költészetet sző egybe. Nyelvezete és megoldásai azonnal ismerősek lesznek azoknak, akik filmjeit kedvelik. Modernkori robinzonád ez a regény, egy teljesen egyedülálló alkotás, amelynek végső témája, hogy miként adhatunk értelmet életünknek, és találhatunk valódi életcélokra.

Kathrine Kressmann Taylor - Címzett ​ismeretlen
Megjelenik: 2022. szeptember 15., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
Az itt olvasható történet először az amerikai Story magazinban jelent meg 1938-ban, majd hamarosan átvette a Reader’s Digest, hogy aztán következő évben a Simon & Schuster könyv alakban is kiadja. A fiktív levélváltás azonnal irodalmi szenzáció lett, és társadalmi vitát váltott ki. A náci Németországban betiltották, az Egyesült Államokban és egy sor európai országban a legnagyobb dicséret hangjain méltatták.
A Címzett ismeretlen egy levélváltás egy San Franciscóban élő zsidó műkereskedő és korábbi üzleti partnere között, aki visszatért Németországba. Nyomasztó történet, amely hatása alá vonja az olvasót, és nem engedi el.

Ernest Hemingway - Férfiak ​nők nélkül 
Megjelenik: 2022. szeptember 15., 21. Század Kiadó, 3890 Ft
Hemingway második novellagyűjteménye eredetileg 1927-ben jelent meg. E tizennégy történet a szerző korai korszakának legfontosabb és legszínvonalasabb írásait tartalmazza. Témái között már megjelennek a háborús sebesülések, a férfiak és nők közti, gyakran nehézkes kapcsolatok és a sport is – mindezek Hemingwayt a későbbiekben is foglalkoztatták.
Itt olvasható számos, azóta már klasszikussá vált elbeszélés, így például A fehér elefánt formájú hegyek, a Bérgyilkosok, a Tíz indián, a Banális Történet és az Idegen hazában.
Hemingway lecsupaszított, földközeli, mégis elmélyült képiségű történetei megmutatják, hogyan lett a fiatal szerzőből a legkiemelkedőbb amerikai novellista.
„Aprólékos írásmódja anélkül mutatja be az unalmat, hogy ettől maga unalmassá válna.” (Nation)
A 21. Század Kiadó – Magyarországon először – az eredeti kötetek megjelenési sorrendjében, azok tartalmát követve, három kötetben adja közre Hemingway novellisztikáját.

Lukács Liza - Ne ​cipeld tovább! 
Megjelenik: 2022. szeptember 16., Kulcslyuk, 3780 Ft

A ​statisztikai adatok szerint a magyarok 62%-a túlsúlyos vagy elhízott.
Közülük sokan szeretnének lefogyni, mert szenvednek a súlytöbblettel járó problémáktól, ám próbálkozásaik – esetleg ideig-óráig tartó sikerek után – általában ismétlődő kudarcokba fulladnak. Ilyenkor akaratgyengének érzik magukat, és sokszor ezzel vádolja őket a környezetük is. A valódi kérdés azonban nem az, hogy mennyire erős az akaratuk, hanem hogy miért esznek rendszeresen többet, mint amennyire a testüknek szüksége van. A válasz ugyanis elvezethet a megoldásig.
Azok, akikben az ételek és az étkezés összefonódtak bizonyos alapvető lelki szükségletekkel – például a biztonságérzettel, a megnyugvással, a szeretetkifejezéssel, az összetartozással –, gyakran nem a fizikai, hanem az úgynevezett érzelmi éhség miatt esznek.
Az evés pszichológiája nem egy „dísz a kalapon”, amit extraként bevethetünk a huszadik sikertelen fogyókúra után, hanem kikerülhetetlen része a testsúlygondok megszüntetésének.
Ha le akarunk fogyni, akkor előbb közel kell merészkednünk a problémánkhoz, és meg kell értenünk azt. Egy sok összetevős rejtvényről van szó, egy titkos térképről önmagunkhoz. Gyakran generációk hosszú sora őrzi és adja tovább tudatosan vagy tudattalanul az egyes elemeket, amelyek képesek összekapcsolódni egymással és belobbantani vagy fenntartani a problémát. Ha ezt a térképet, a mi egyedi történetünket felderítjük, akkor többé nem egyendiétákban, egy kaptafára gyártott életmódprogramokban, porokban és pirulákban keressük majd a megoldást, mert érteni fogjuk azokat a személyes szükségleteinket és hiányainkat, amelyek miatt akkor is eszünk, amikor az adott ételre vagy mennyiségre a testünknek nincs szüksége. Ha pedig értjük, akkor a valódi problémára kereshetünk valódi megoldást. E nélkül a tartós fogyás csak vágyálom marad, vagy alig elviselhető önsanyargatás árán érhető el.
Dr. Lukács Liza rendkívüli érzékenységgel és empátiával megírt, élményszerű könyvében nem csupán szakemberként, de egykori érintettként is megszólal, bepillantást nyújtva saját evési problémáinak, majd gyógyulásának történetébe. Olvasóját egy transzgenerációs önismereti utazáson vezeti végig, rátekintve arra is, hogy a magyar gasztronómia jellegzetességei, illetve a történelmünk során átélt nélkülözés-élmények miként függenek össze a ma elszaporodó testsúlyproblémákkal.
Műve nem csupán azoknak ajánlott olvasmány, akik szeretnének tartósan megszabadulni a súlyfeleslegüktől, és akiknek a számára fontos, hogy gyermekeiknek ne adjanak tovább hibás táplálkozási mintákat, hanem mindenkinek, aki kíváncsi, mit mond el róla az, hogy mit és hogyan eszik.

Colleen Mullaney - Gin ​Austen
Megjelenik: 2022. szeptember 19., General Press, 3990 Ft
Általánosan elismert igazság, hogy annak a személynek, aki eme jó könyvet a kezében tartja, szüksége lesz egy italra.
Jane Austen hat örökérvényű regényében megragadta a tizenkilencedik századi Anglia szeszélyeit és gyöngéit, ez a könyv pedig az írónő műveiben bemutatott piknikeket, ebédeket, vacsoravendégségeket és fényes bálokat ünnepli. Tudd meg, mit ihatott ő és a szereplői, és hogy milyen eszközökre, poharakra, hozzávalókra, technikákra van mindenképp szükséged! Emeljük Hot Barton Rummal vagy Elinorange Blossom koktéllal teli poharunkat az Értelem és érzelemre! Koccintsunk egy Salt & Pemberley koktéllal, Fizzy Miss Lizzie-vel vagy Cousin Collinsszal a Büszkeség és balítéletre! A sokatmondó idézetek Austen regényeiből és leveleiből, a gyönyörű fotók, a korhű dizájn és a whistnél jóval szórakoztatóbb játékok gyűjteménye minden igazi Austen-rajongó számára nélkülözhetetlenné teszi ezt a részegítő könyvecskét!

Sophie Irwin - Hozományvadász ​hölgyek kézikönyve
Megjelenik: 2022. szeptember 19., Central Könyvek, 5490 Ft
Kitty ​Talbotnek, akire az apja tekintélyes adósságot hagyott, mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Mindössze négy hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől.
Miután Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé.
Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de az eltökéltsége, a csökönyössége és a leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó Radcliffe átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül.
Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába.

Viola Ardone - Oliva ​Denaro
Megjelenik: 2022. szeptember 19., Athenaeum, 4499 Ft
1960-ban járunk, Oliva Denaro tizenöt éves, egy szicíliai faluban él. Szeret tanulni, bonyolult szavakat megjegyezni, lélekszakadva rohanni, csigát gyűjteni az apjával, és titokban filmsztárok képét rajzolni egy füzetbe.
Nem szeret viszont arra gondolni, hogy nagylánnyá cseperedik, mert attól kezdve óvakodnia kell a fiúktól, hogy érintetlenül mehessen férjhez. Oliva azonban nem tudja elkerülni az erőszakot. A faluban uralkodó, évszázados szokás szerint – „a leány olyan, mint a korsó: aki eltöri, el is viszi” – arra kényszerítik, hogy menjen hozzá erőszaktevőjéhez. Oliva fellázad, ám döntéséért nagy árat kell fizetnie, és nemcsak neki, hanem az egész családjának.
Viola Ardone regénye igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja.

J. K. Rowling · Steve Kloves - Dumbledore ​titkai (Legendás állatok 3.) 
Megjelenik: 2022. szeptember 23., Animus, 4990 Ft
Dumbledore ​professzor tudja, hogy Gellert Grindelwald át akarja venni a hatalmat a varázsvilág fölött. Azt is tudja, hogy egyedül nem képes megállítani a nagy erejű sötét varázslót, ezért veszélyes küldetéssel bízza meg Göthe Salmander magizoológust és annak varázslókból, boszorkányokból, valamint egy bátor mugli cukrászból álló rettenthetetlen csapatát. A különítménynek számos kalandban lesz része, régi és új varázslényekkel találkoznak, és összecsapnak Grindelwald híveinek egyre népesebb seregével. De amikor ilyen nagy a tét, meddig maradhat Dumbledore a háttérben?
Drámai párviadalok, elbűvölő legendás lények és mágia minden mennyiségben! A Legendás állatok: Dumbledore titkai újabb nagyszabású varázskaland a javából.
A film hivatalos forgatókönyvében nemcsak J.K. Rowling és Steve Kloves szövegét olvashatjuk, hanem bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is: jelmeztervek, számítógépes helyszín- és grafikai tervek, valamint színészek és stábtagok gondolatai teszik teljessé az élményt.

Jón Kalman Stefánsson - Csillagok ​sercegése 
Megjelenik: 2022. szeptember 23., Typotex, 3500 Ft
Egy kisfiúnak, aki nemrégiben veszítette el az édesanyját, mostohája lesz, egy fiatalember Csehszlovákiáig is elmenne a szerelemért, a századelő Izlandján egy bohém lelkületű ingatlanügynök beleszeret egy kamaszlányba. Jón Kalman Stefánsson a tőle megszokott fanyar humorral átszőtt, szívmelengető, az emberi lélek legmélyéig hatoló, lírai prózában meséli el egy izlandi család három generációjának az emlékek és álmok elmosódott határvidékén játszódó történetét. Mi végre a szerelem? Az egymással töltött unalmas és viharos hétköznapok ellenére mégis, mi láncolja egymáshoz az embereket? Miféle véletleneken múlik egy ember élete? Érdemes-e tanyára költözni, aztán gyertyát tenni az ablakba? Milyen íze lehet a fókauszonynak és milyen a színe a halálnak? Mit jelent az, hogy fostalicska? És mit szólnak mindehhez az ólomkatonák?

Kordos Szabolcs - Egy ​város titkai

Megjelenik: 2022. szeptember 26., 21. Század Kiadó, 7490 Ft
"Huszár Dávid fotóival
Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították.
Nem történelemkönyv ez, hanem vérbő, gyakran komikus, másszor tragikus privát kalandozás térben és időben. Megelevenedik a múlt, és megszólalnak a leszármazottak, a szakértők és a mai lakók. A könyv elolvasása után garantáltan nem tud majd végigsétálni úgy Budapest utcáin, hogy ne a város rejtvényeit keresse a homlokzatokon."

Emma Donoghue - Menedék
Megjelenik: 2022. szeptember 26., 21. Század Kiadó, 3990 Ft
Három férfi maga mögött hagyja a világot, útnak indulnak egy kis hajóval egy sziget felé, amelyet vezetőjük álmában megpillantott. Csak a hitük vezeti őket.
Írország, hetedik század. Artt tudós és pap, aki álmot lát, amely arra indítja, hogy hagyja maga mögött a bűnös világot. Magával visz két szerzetest – az ifjú Triant és az idős Cormacet, és a Shannon folyó mentén haladnak, hogy keressenek egy eldugott helyet, ahol kolostort alapíthatnak. Kiérnek az Atlanti-óceánra, ahol egy sziklás, meredek partú, kietlen szigetbe ütköznek, amelyen több tízezer madár él. Isten dicsőségére birtokba veszik. Hogyan lehetséges a túlélés egy efféle elhagyatott helyen?

Elle Cosimano - Finlay ​Donovan mindent visz (Finlay Donovan 2.) 
Megjelenik: 2022. szeptember 27., Agave, ? Ft
Finlay ​olykor legszívesebben holtan látná a volt férjét. De sosem gondolja komolyan.
Finlay Donovan a következő regényét írja nagy küzdelmesen, közben pedig igyekszik a felszínen maradni a két gyerekével egyedülálló anyukaként. A jó hír: továbbra is számíthat Veróra, aki egy személyben a bébiszittere és bizalmasa is, ráadásul a lánya frissen kimúlt aranyhalát leszámítva már jó ideje nem kellett megszabadulnia egyetlen hullától sem.
Ami már nem annyira jó hír: a volt férje, Steven valakinek csúnyán a tyúkszemére lépett, aki ezért szeretne végleg megszabadulni tőle. Bár Stevennek akad rossz tulajdonsága bőven, a gyerekeknek jó apukája, ezért Finlay nem hagyhatja, hogy baja essen. Ezzel azonban buzgó anyukáknak álcázott bérgyilkosok haragját vonja magára, és az orosz maffiával is kényelmetlenül közeli kapcsolatba kerül.
Ráadásul eközben Nick Anthony nyomozó is mindent megtesz, hogy újra Finlay életének része legyen. Aki bár zsarunak nagyon dögös, azonban Finlay néha kénytelen a törvény rosszabbik oldalára átkirándulni, ha nem szeretné, hogy a családja az aranyhaluk sorsára jusson.
Finlay feje felett összecsapnak a hullámok: a regényének leadási határideje vészesen közeleg, és közben az exét is életben kell tartania valahogyan.

V. E. Schwab - Gallant
Megjelenik: 2022. szeptember 27., Agave, ? Ft
Az ​árnyak nem valóságosak,
az álmok nem árthatnak neked,
és mindaddig biztonságban leszel, amíg távol maradsz Gallanttól.
Olivia Prior egész életében azon tűnődött, ki ő valójában és hova tartozik. Ebben egyedül egy vékony, ütött-kopott napló van a segítségére: az anyjáé volt, tele bejegyzésekkel és képekkel, amelyek arra utalnak, hogy a nő elvesztette az eszét, ráadásul a rajzok alig többek tintapacáknál… amíg Olivia észre nem veszi bennük egy kéz, egy ajtó, egy virág és egy koponya körvonalait. Nem sokkal később levelet kap, melyben hazahívják Gallantba. A helyre, ahová az anyja naplója szerint soha nem szabad mennie.
Olivia mégis útra kel. Mi mást tehetne?
Gallantban aztán rátalál az utolsó élő rokonára és a családi kúriára bálteremmel, szalonnal, dolgozószobával és egy hatalmas, színpompás kerttel, valamint egy málladozó fallal és egy vaskapuval, amit soha nem szabad kinyitnia.
Azonban senki nem tud a levélről.
És senki nem árulja el Oliviának, mi kísérti az unokatestvérét az álmaiban, mi történt az anyjával és mi rejtőzik a fal túloldalán.
Vajon az árnyak hívták haza a lányt?
És, ha igen, mit kérnek érte cserébe?

Veres Attila - A ​valóság helyreállítása
Megjelenik: 2022. szeptember 27., Agave, ? Ft
Ugyanaz ​a város, mégsem ugyanaz a világ. Egymás mellett létezünk benne, de más és más valóságokban.
Veres Attila, a horror és a weird irodalom hazai mestere és nemzetközileg is elismert szerzője egy új novelláskötettel tér vissza majdnem öt évvel a kultikussá vált Éjféli iskolák után. Ezekben a történetekben a démoni megszállottság járvány; a szerelem kutyaharapás; a komédia iszonyat – a valóság pedig csak hit kérdése. A valóság helyreállítása a széthullás állapotairól szól. Szétesnek benne életek és közösségek, hitek és világok. Mi, akárcsak a szereplők, keressük a helyünket ebben a szétszakadó világban, és ha nem találjuk, akkor eltűnünk a semmiben. A kötet tizennégy írásában Veres korunk legsürgetőbb kérdéseire keres választ a világ értelmezésével kapcsolatban. A történetek azonban rólunk szólnak és az országról, amelyben élünk – vagy sokszor csak létezünk. A lapokon elmosódik a határ az eksztázis és az iszonyat, a valóság és a fikció, a regény és a novelláskötet, a horror és a szépirodalom között. 

Gabrielle Zevin - Világépítők
Megjelenik: 2022. szeptember 27., Magólia, ? Ft
Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.
Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.
Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.
Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

Marjorie Liu - Az ​eskü (Monstress: Fenevad 6.)
Megjelenik: 2022. szeptember 29., Fumax, 7495 Ft
A háború elnyelte az Ismert Világot, és a közép­pontjában Farkasvérű Maika áll. Ahogy ő és a barátai tetteik következményeivel birkóznak, rég eltemetett titkok és rég várt találkozások fenyegetnek azzal, hogy mindent elsöpörnek körülöttük.
Maika és Kippa végül megnyílnak egymás előtt, és megosztják azokat a gyermekkori emlékeket, amelyek meghatározzák őket. Ahogy terhelt múltjuk összetalálkozik a zaklatott jelennel, Maikának bölcsen kell megválogatnia szövetségeseit, hogy megőrizze a törékeny egyensúlyt a bizalom és a gyanakvás között.
Marjorie Liu és Sana Takeda új magasságokba emeli szemkápráztató sorozatát, amely indulása óta számos Hugo-, Eisner-, Harvey- és British Fantasy-díjat elnyert.

Al Ewing - Nem ​hazudhatok (Loki: Asgard ügynöke 2.)
Megjelenik: 2022. szeptember 29., Fumax, 9495 Ft
Loki? Hazudni? Ugyan már!
A hősök és gonosztevők egy varázslatnak köszönhetően önmaguk szöges ellentétévé változnak – így kezdi meg Loki hősies és bátor hadjáratát az igazság és az asgardi értékek védelmében. Nem elég, hogy a hazugságok immár hazudni képtelen istene szembe­találja magát a Gonoszság Istenével, Thorral, de még saját jövőbeli, megátalkodott énjének ördögi cselszövéseivel is fel kell vennie a versenyt. Ahogy kitör a Titkos Háború, és a Tíz Birodalom utolsó óráit éli, ősi ellenségek rontanak Asgardiára, hogy beteljesítsék végső bosszújukat. Eljött az utolsó felvonás, megkezdődik Loki és Loki Király harca, aminek végén, mielőtt legördül a függöny, csak az egyikük hajolhat meg a közönség előtt.

Vivien Holloway - A ​vihar ígérete
Megjelenik: 2022. szeptember 29., Fumax, 5995 Ft
A ​Vérző Holdak Éjszakáján a régi vér írmagját is kiirtották, Sivatag új császára azonban inkább csak gyilkos, mint hadvezér. Az új uralkodó betegesen félti hatalmát, újabb és újabb módszerekkel próbálja felkutatni azokat a leszármazottakat, akik veszélyt jelenthetnek a trónjára.
Carden Wade áruló. Azon a sötét éjjelen elhagyta őrhelyét, és nem volt ott, hogy megvédje urát és annak gyermekeit. Amikor egy megbízás révén egy titokzatos lány nyomába szegődik, még nem is sejti: talán most kapja meg az utolsó esélyt, hogy helyrehozza hibáját.
SharalynTanner korán megtanult életben maradni. Már gyermekkorában is embervadászokat, mágusokat és martalócokat küldtek utána, de ő mindig győzedelmeskedett, majd újra elrejtőzött. Mostanáig. Ezúttal ugyanis egy olyan összeesküvés kellős közepén találja magát, amelyhez ezer szállal kötődik, és hiába retteg az elköteleződéstől, ezúttal nincs hova bújnia.
És miközben mindent felemésztő belviszály fenyegeti Sivatagot, az évszázadok óta mágiával lezárt éjföldi határon torz lények és élőhalottak lopóznak át. Ha pedig Éjföld felébred, az egyet jelenthet csak: háborút…
A steampunk történeteivel nagy sikert aratott Vivien Holloway legújabb regénye ezúttal a kalandos fantasy–történetek szerelmeseit szólítja meg.

Ali Hazelwood - A ​szerelem képlete 
Megjelenik: 2022. szeptember 29., Maxim, 3999 Ft
A ​harmadéves PhD jelölt, Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban – de a legjobb barátja igen, és pont ez hozta őt ebbe a helyzetbe. Olive tisztában van vele: ahhoz, hogy meggyőzze Anh-t, hogy randizik és valóban úton van az örök boldogság felé, több kell, mint egy jedi kézlegyintő trükkje: egy tudósnak bizonyítékra van szüksége. Így, mint minden önbecsüléssel rendelkező biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát…
Az a férfi pedig nem más, mint Adam Carlsen, egy fiatal, dögös professzor, aki az egyetem legnagyobb bunkója. Ezért is döbben meg Olive teljesen, amikor a Stanford labor zsarnoka beleegyezik, hogy segít Olive-nek fenntartani a látszatot és az álbarát szerepébe bújik a kedvéért.
Ám amikor egy nagy tudományos konferencia balul sül el és Olive karrierje takaréklángra kerül, Adam újra megdöbbenti kitartó támogatásával és a kidolgozott kockáival.
Hirtelen kis kísérletük veszélyesen robbanás közelbe kerül. Olive pedig rájön, hogy az egyetlen dolog, ami bonyolultabb a szerelemről képleténél, az az, ha a saját szívét helyezi mikroszkóp alá.

Rory Power - Vadak ​szigete
Megjelenik: 2022. szeptember 29., Maxim, 3999 Ft
Lassan kezdődött. A járvány eleinte csak a tanárok közül szedte halálos áldozatait, idővel azonban a diákok körében is terjedni kezdett. Megváltoztatta a testüket, és most már mintha idegenek lennének. A Raxter Lányiskola tanulói már másfél éve karanténban vannak a Tox miatt, és ez fenekestül felforgatta az életüket. A világ többi részétől elvágva egy szigeten élnek, és csak magukra számíthatnak. Nem mernek kilépni az iskolaépületet körülvevő kerítésen arra a területre, ahol a Tox már az erdő fáit is elvadította és veszélyessé vátoztatta. Nem tehetnek mást, mint várják a betegség ellenszerét, amellyel hitegetik őket. Ám amikor Byatt nyomtalanul eltűnik, Hetty mindent elkövet, hogy megtalálja legjobb barátnőjét. Még a karantén szabályait is megszegi, és szembeszáll minden fenyegetéssel és borzalommal, amely a kerítésen túl vár rá. Eközben arra is rájön, hogy van valaki, aki még közelebb áll a szívéhez, és hogy a szigeten zajló események mögött a valóság minden képzeletet felülmúl.

Carl Chinn - Peaky ​Blinders – Az igaz történet 
Megjelenik: 2022. szeptember 30., Maxim, 4999 Ft
A pengesapkásokból, amilyennek a bombasikerű tévésorozatból ismerjük őket, árad a dráma és a baljóslat. Az elegáns, karizmatikus, ám velejükig romlott Shelbyk a sapkájuk ellenzőjébe varrott borotvapengékkel vakítják meg ellenségeiket, miközben véres harcot vívnak az ír terroristákkal, meg a rendőrséggel, amelyet a körmönfont Churchill belügyminiszter irányít.
De kik voltak az igazi pengesapkások? Léteztek egyáltalán? 
Carl Chinn, az ismert társadalomtörténész, műsorvezető és író évtizedeket töltött a pengesapkások kutatásával, és most megismertet a hírhedt bűnözők igaz történetével, akik közé a tulajdon dédapját sorolhatja, és az ő nagyapja is illegális bukméker volt a birminghami periférián, akárcsak a Shelbyk.
Ebben a lenyűgöző történetben Chinn megismertet a munkásosztály ritkán emlegetett küzdelmeivel az első világháború előtti brit birodalom iparának egyik fellegvárában. A történet 1918 után is folytatódik, amikor néhány pengesapkás létrehozza a hírhedt Birmingham-bandát. Ez a banda, amelyet a valóban létező Billy Kimber vezetett, gyilkos csatáka vívott Darby Sabini és Alfie Solomon londoni gengszterekkel a háború után felvirágzó britanniai futtatásokból lefölözhető védelmi pénzekért. 
Az író lenyűgöző és valósághű képet rajzol a pengesapkásokról, az 1920-as évek Birminghamjének leghírhedtebb bűnbandájáról, eredeti források imponáló gazdagságával, ritkán látott képekkel és a pengesapkások leszármazottainak interjúival. Az igazi pengesapkások új dimenzióval egészíti ki a birminghami alvilág történetét, és feltárja a tényeket a mese mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.