Agatha Christie - Cipruskoporsó

Egy újabb nyáron játszódó Poirot krimi került le a polcról - a Cipruskoporsó.

Nem a megszokott formával indul a cselekmény: már a bíróságon ül a gyanúsított - Elinor Carlisle. A fiatal nőt nagynénje és egy szép lány, Mary meggyilkolásával vádolnak - az időben visszaugorva ismerhetjük meg az eseményeket. 

Mrs. Laura Welman özvegyként él a Hunterbury nevű birtokán, több ápolónő segítségére szorulva. Szélütése után fél oldala lebénült, és egyre kilátástalanabb a sorsa. Fiatal rokonai, Elinor és Roddy meg is látogatják az idős asszonyt, aki már régóta számít eljegyzésük bejelentésére. Ám a látogatáskor Roddy első látásra beleszeret a kapus lányába, Marybe. Elinor élete ezután fordul a feje tetejére - a néni meghal, végrendelet nélkül így ő lesz az örököse, ám utolsó szavaival Maryt említi...

Elinor küzd az érzéseivel, az örökség tekintetében írott végrendelet nélkül helyesen akar eljárni - ezért a nénihez közel álló szolgálók és természetesen Roddy is számíthat pénzre. Unokatestvérével való kapcsolata viszont épp emiatt bomlik fel, a régóta elrendezett házasság terve egy pillanat alatt füstbe megy. 

– Ilyen az élet! – mondta Hercule Poirot. – Nem hagyja magát szépen elrendezni, ahogy szeretnénk. Nem hagyja, hogy megússzuk az érzelmeket, hogy csak az ész, az értelem szabályai szerint éljünk! Hiába mondanánk: „Ennyit akarok érezni, többet nem!” Akármilyen is az élet, Mr. Welman, egy bizonyos: nem racionális.

Poirot akkor kerül képbe, amikor Mary rejtélyes halála után Elinort gyanúsítják. A helyi orvos, Peter Lord kéri meg barátját, hogy segítsen őt tisztázni és felderíteni a halálesetek körülményeit. 

Jól követhető, viszonylag kevesebb szereplőt felvonultató regényről van szó, amelyben ismét egy fordulatos gyilkossági ügyet deríthetünk fel. Külön tetszett, hogy a regény egy vidéki birtokon ill. faluban játszódik (pont nyáron - megint jól választottam :)). Az adaptációt félig már elcsíptem a tévében, de a megoldást nem láttam; most újranézem ezt is. 

Ajánlom, ha szeretnétek egy csavaros Poirot-krimit olvasni. Nagy hangsúly van a nyomozáson kívül a kapcsolatokon, a lélekejelenléten és a szerelmi szálak szövődésén ;)

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Sad Cypress
Sorozat: Hercule Poirot 21.
Fordító: Zombory Erzsébet
Oldalszám: 296
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Nagynénje hosszan tartó, súlyos betegségét követő halála után Elinor Carlisle hatalmas vagyont örököl. Ám lehet, hogy mindezt már nem tudja élvezni, ugyanis gyilkosság vádjával áll a bíróság előtt. Ő az egyetlen gyanúsított, mivel féltékenységéből adódóan kizárólag neki lehetett oka a fiatal és szép Mary Gerrard, Laura néni felolvasónőjének a megölésére. A vádat csak súlyosbítja, hogy nagynénje – közvetlenül a halála előtt – módosítani akarta a végrendeletét Mary javára. Az indíték egyértelmű, minden Elinor ellen szól – de akad valaki, aki váltig hisz Elinor ártatlanságában: Peter Lord, Laura néni kezelőorvosa. A doktor, hogy megmentse Elinort a már biztosnak látszó ítélettől, nem kisebb szakértőt bíz meg a védelem oldalán, mint a nagy Hercule Poirot-t.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.