Almási Kitti - A ​Te döntésed

augusztus 05, 2022

Kíváncsian vártam Almási Kitti legújabb kötetét, eddig - kettő kivételével - mindegyiket olvastam. Legutóbb az Életbátorság c. gyűjteményben találkoztam írásával, amely átalakított formában ebben a könyvben is megjelent. 

A bevezető szerint A Te döntésed a Bátran élni és a Ki vagy Te? egyfajta folytatása; válogatás Almási Kitti előadásaiból, melyek sokféle témát felölelnek a döntésektől kezdve az önbecsülés, párkapcsolat vagy munkahelyi problémákig.

A címadó fejezetben a döntésekről, választásokról, halogatásról olvashatunk - ezzel már sikerült behúznia a kötetnek. Almási Kitti írásait azért szeretem, mert nagyon érthetően - sok példával, akár személyes történetekkel mutatja be az adott problémát, vagy megoldási módot. A kötetben saját munkájára is reflektál, legyen szó egy trágár Facebook kommentelőről, vagy az előadások után érdekes módon megnyilvánuló hallgatóságról.

Olvashatunk a krízisek megéléséről - megoldásáról, arról, hogy miért ragaszkodunk a sérelmekhez - mit tesz velünk a bosszú. A párkapcsolatokkal több előadás is foglalkozik, párkapcsolati tanácsadásokba pillanthatunk bele a kötet segítségével, melyekben téma az elmagányosodás, a változások, vagy a nem megfelelő ideák másikra vetítése. Tanulságos fejezet a nemet mondásról - határhúzásról szóló, illetve az önbecsüléssel foglalkozó záró fejezet, melyről a Bátran élni kötetben is volt már szó. Rengeteg mintát hozunk gyerekkorunkból, melyek hatással vannak ránk felnőttként, ez a néhány fejezet is segít észrevenni ezeket - elindíthatnak az önismeret - önbecsülés fejlesztésének útján.

Jó szívvel ajánlom Almási Kittinek ezt a könyvét - is - főként azoknak, akik még nem mélyültek el az önfejlesztés irodalmában. Könnyen olvasható, nem használ bonyolult szakkifejezéseket - igyekszik gyakorlati példákon, megtörtént eseteken keresztül bemutatni ezeket a működési sémákat, megoldási módokat. 

5/5

Kiadó: Kulcslyuk
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 250
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Hiszünk-e ​abban, hogy kezünkbe vehetjük az életünk irányítását, mert sok minden rajtunk, a mi választásainkon múlik? Vagy úgy véljük, hogy a körülményeknek, a környezetünknek, a múltunknak, a felmenőinktől hozott mintáknak kiszolgáltatottan, óhatatlanul be kell járnunk egy utat? Vannak-e valódi, nagy horderejű, kiérlelt döntéseink, vagy más emberektől és a külső eseményektől várjuk, hogy elbillentsenek valamelyik irányba? Esetleg addig húzzuk az időt, míg bizonyos lehetőségek elvesznek, így végül már nem is kényszerülünk arra, hogy döntsünk?

Képesek vagyunk-e hosszú távon is kitartani a döntéseink mellett, akár a külső elvárások ellenében, ha azok más irányba sodornának, mint amerre menni szeretnénk? Van-e elegendő autonómiánk – és ha most még nincs, mit tehetünk azért, hogy megnövekedjen a belső (s vele együtt a külső) szabadságunk? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a kötet címadó előadása, míg a többi fejezetben számos más téma merül fel.

Dr. Almási Kitti az elmúlt évtized során sok száz előadást tartott Magyarország különböző pontjain és határainkon túl is. Akinek volt már szerencséje valahol meghallgatni őt, az tudja: előadóként is legalább olyan figyelemreméltó, mint szerzőként, sőt a személyes találkozások annyira inspirálják, hogy sokak szerint ilyenkor van elemében igazán.

Ebben a válogatáskötetben a legjobb előadásai közül gyűjtöttünk egy csokorba néhányat, melyek az élet különböző területeire kalandozva villantanak fel egy-egy szeletet a neves pszichológus gondolkodásából. Szó esik önismeretről, párkapcsolatokról, családról, elvárásokról és autonómiáról, életbátorságról, megküzdésről, az önmagunkért való kiállás és az önvédelem lehetőségeiről, sebzettségeink gyógyításáról – az Almási Kittitől megszokott olvasmányos, élvezetes stílusban.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.