Shelby Van Pelt - A boldogságnak nyolc karja van

A friss megjelenések között egyből felfigyeltem erre a könyvre - megfogott a borító és Az ember, akit Ovénak hívnak rajongóinak ajánlás. 

Shelby Van Pelt amerikai írónő egy kreatívírás workshopon fogalmazta meg első regénye alapötletét, miszerint a narrátor egy óriáspolip. 
Marcellus, egy Washington állambeli kisváros akváriumában él - onnan figyeli az embereket és tesz éles, de mindig érvényes megállapításokat. Az óriáspolipok átlagos élettartama körülbelül 4 év és ezzel ő maga is tisztában van: érzi és tudja, hogy élete a végéhez közeledik. Magányos óráit az este érkező nyugdíjas takarító dobja fel, akivel egy idő után kapcsolatot próbál keresni.

Tova néhány éve megözvegyült, egyedül él hatalmas családi házukban. Életét fia tragikus elvesztése árnyékolja be, aki 18 évesen egy este nem tért haza. Csak sejtik, hogy meghalt, de igazán nem tudtak biztosat mondani nekik a nyomozás során. Tova férje elvesztése után sem adja fel életét, tudatosan szervezi napjait, találkozik barátnőivel és végzi a munkáját az akváriumban. Svéd szüleitől hozott szemlélete segíti át a mindennapokon - vagyis mindig lehet valamit tevékenykedni és mindennek megvan a megfelelő módja. 

Tova egy este megmenti a kalandozó Marcellust, aki épp finom falatokra vadászik a pihenőszobai kukánál. Kapcsolatuk ezután mélyül el, Tova úgy érzi a polip figyel rá, amikor beszél hozzá - sőt különféle ajándékokat is ad neki. Marcellus szeretné megosztani vele azt a tudást, amire még fogsága előtt tett szert...

Kettejük szemszöge egészül ki a harmincas éveiben járó Cameron történetével, aki Kaliforniában él. Édesanyja gyerekkorában elhagyta, nagynénje nevelte fel. Hiába van szuper memóriája, valahogy minden lépését eltolja: rendszerint kirúgják a munkahelyeiről, most ráadásul baráti rockbandájuk is feloszlik, barátnője is kirúgja... mi jöhet még? 
Végül anyja kincsesdobozát átnézve fogalmazódik meg benne a  terv, hogy megkeresi apját, akiről semmit nem árult el az anyja. Néhány fotó, egy középiskolai gyűrű alapján meg is van a célpontja - útja Washingtonba vezet.


Szívmelengető ez a történet a szomorú események, a gyász ellenére is. Tova annyiban tényleg emlékeztet Ovéra, hogy a saját feje után megy, mindenre megvan az általa megfelelőnek vélt módszer, ám ő nagyon kedves. Nagyon tetszett Sowell Bay, a kisváros ahol a történet nagy része játszódik, az óceánparti részletek, az összetartó - pletykálkodó közösség. Ethan a skót boltos, aki mindenkit is ismer, de kotnyelessége ellenére jót akar. 

Tova élete utolsó szakaszára készül fel, ezt a történetszálat szépen kiegészítette Cameron útkeresése - ami egyrészt múltjának feltárásával indul, másrészt kapaszkodókat keres egy új helyszínen. Marcellus szintén búcsúzik az élettől, ám egy feladattal még végezni akar utolsó napjai előtt.
Marcellus naplóbejegyzései nagyon szórakoztatóak voltak, humorosan, de remekül mutatja be, hogyan látja az embereket. 

A regény végére minden információ és szereplő a helyére kerül, ami végtelenül megnyugtató volt. 

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, ha egy különleges helyszínen és szereplőkkel operáló, kedves regényre vágytok!

A kiadás csodaszép lett a borítótól kezdve, Marcellus fejezeteinek illusztrációjáig!

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Remarkably Bright Creatures
Fordító: Gieler Gyöngyi
Oldalszám: 384
Ár: 4990 Ft (Vedd meg akciósan a Líra oldalán)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Elbűvölő, szellemes és letehetetlen történet barátságról, számvetésről és reményről, középpontjában egy özvegy és egy óriáspolip valószínűtlen kapcsolatával.
A hetvenéves Tova Sullivan mindig is azt vallotta, hogy az a legjobb terápia, ha az ember elfoglalja magát. Így hát amikor a férje meghal, ő takarítói állást vállal a Sowell Bay-i Akváriumban. Úgy érzi, az akvárium néma lakóinak a társaságában megnyugszik a lelke.
Az egyik esti műszak alkalmával Tova megmenti a tartályából rendszeresen kiszökő, mérhetetlenül kíváncsi csendes-óceáni óriáspolipot, Marcellust. A polip és az asszony barátságot köt, és Marcellus, aki a fogságban töltött évek során remek megfigyelőképességre tett szert, elhatározza, hogy fényt derít Tova múltjának legnagyobb rejtélyére: a fia eltűnésére. Vajon sikerül felszínre hoznia az igazságot, mielőtt túl késő lenne?
AZ AMAZON 2022 EDDIGI LEGJOBB KÖNYVEI LISTÁJÁNAK ELSŐ HELYÉRŐL

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.