Robin Stevens - Hova ​tűnt Miss Bell?

Erről a könyvről, illetve az Úrilányok nem gyilkolnak sorozatról a Popkult, csajok, satöbbi podcastban hallottam először. Két éve Heloise véleménye szintén megerősített, hogy nekem is tetszene - végül kivártam a magyar kiadást, amit a Manó Könyvek hozott el. A kötet hátulján már fel van tüntetve az összesen 9 részt számláló sorozat következő két címlapja, és a könyv utolsó oldalain beleolvashatunk a második rész (Egy kis arzént a teába?) első oldalaiba.

A regény 1934-ben az angol Deepdean leányiskolában játszódik, ahol Hazel Wong már a második tanévét tölti. A 13 éves lány Hongkongból érkezett az előző tanévben és néhány bukkanó után barátokra is talál az iskolában. Legközelebbi bizalmasa, Daisy Wells lesz - egy igazi angol úrilány, aki imádja a rejtélyeket és minden csínyben benne van. Az új tanévben kitalálja, hogy Hazellel alapítsanak nyomozóklubot - nemsokára meg is lesz az első igazi ügyük.

Egyik tanárnőjüket, Miss Bellt Hazel vérbe fagyva találja a tornaterem padlóján - leesett vagy lelökték a galériáról? Ám mire barátnőjével együtt visszaér a helyszínre, a test eltűnik... Az iskola vezetősége semmit nem tud az esetről, Miss Bell állítólag felmondott. 

Hazel és Daisy teljes lelkesedéssel vetik bele magukat a nyomozásba, apránként kiderítik melyik tanáruk hol tartózkodott a gyilkosság feltételezett idejében. Ahogy telnek a napok egyre több gyanús esemény történik - kezd körvonalózdni mik lehettek az indítékok, kinek lehetett előnyőre a tanárnő halála. 

Hazel és Daisy teljesen eltérő karakterek, barátságuk - ahogy a gyerekeké szokott - egy pillantásra szökken szárba, ám egy idő után különbségeik kiütköznek és a nyomozást más szálon folytatnák. Szerencsére a konfliktusok ellenére a barátságuk nem szakad meg, belátják a másik igazát és újult erővel folytatják a nyomozást.

Hazel narrálásában ismerhetjük meg az eseményeket - végig vártam, hogy kiderül még valami Daisyvel kapcsolatban, de lehet ez még a következő kötetek témája lesz. 

A szerző ügyesen alakította a nyomozást, teljesen Agatha Christie krimijeinek hangulatát idézte (a Macska a galambok között c. regényére emlékeztetett). A nyomozáson kívül a bentlakásos iskola világa is megfogott: a lányok hétkönapjai, kis csínyei, mint például az éjféli lakoma, vagy a napi rutin boldogságforrásai, mint például az együtt sütizés,  lélekmelengető volt. 

Az elbeszélést néhány naplójegyzet, ill. Hazel esetnaplójának néhány oldala színesíti - ill. kapunk egy térképet az első oldalakon - nagyon szeretem az ilyen extra tartalmakat. 

Majdnem egy nap alatt elolvastam ezt a könyvet, hamar beszippantott - régóta váratott már magára ez az olvasás és nem kellett csalódnom. Kedves nyomozós ifjúsági történet, ami a felnőtt olvasóknak is remek kikapcsolódást nyújthat. Remélem mielőbb olvashatjuk magyarul a következő részeket!

A cselekmény ősszel játszódik, konkréten október végétől december elejéig ;)

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Murder Most Unladylike
Sorozat: Úrilányok nem gyilkolnak 1.
Fordító: Ruff Orsolya
Oldalszám: 344
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Daisy Wells és Hazel Wong elhatározzák, hogy titkos nyomozóirodát alapítanak a Deepdean Leányiskolában. Ám jó ideig nem akad igazán izgalmas ügyük. (Hacsak nem találod annak Lavinia Elveszett Nyakkendőjének Esetét. Ők nem találták annak.)

Ám Hazel egy este a tornaterembe lépve holtan találja a természettudományt tanító Miss Bellt. Amikor öt perccel később visszatér Daisyvel, a holttestnek már nyoma sincs. Eltűnt! Hazelnek és Daisynek most már egy igazi gyilkosságot kell felgöngyölítenie. Először viszont be kell bizonyítaniuk, hogy egyáltalán megtörtént – még mielőtt a gyilkos újra akcióba lendül (és persze mielőtt a rendőrség átvenné az irányítást).

A két önjelölt detektív bizonyítékokat gyűjt, gyanús jelek után kutat, és természetesen mindenkit szemmel tart az iskolában. Hazelnek és Daisynek minden ügyességükre szükségük van, hogy elkapják az elkövetőt – de vajon sikerül nekik? És nyomozás közben vajon a barátságuk is kiállja a próbát?

2 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó! Annyira örülök, hogy tetszett! Nekem a második rész az eddigi kedvencem egyébként. És szépen árnyalódik a kapcsolatuk a lányoknak, ahogyan a személyiségük is a kötetek során.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy majd beleolvasok angolul - nem halogatom az olvasást :))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.