Kovács Eszter - Köszi, ​jól

Kovács Esztiről, a Mat on the Moon alapítójáról a Golden Milk podcast egyik részében hallottam először. Érdekesnek tűnt amivel foglalkozik és tavaly kezdtem el én is rendszeresen, itthon jógázni. Idén már a Párnacsata podcastban is hallhattam vele egy adást, de ennél tovább nem mentem az ismerkedésben. Ezért is örültem meg, amikor kiderült, hogy a Libertine-nél megjelenik első könyve. Kivártam vele néhány véleményt, belelapozó videót - köszi Zituu innen is :D - aztán az októberi szombathelyi 'Ágis' eseményen megvettem ezt a kötetet (és legalább egy hölgyet rábeszéltem, miközben várakoztunk :D). 

A kötet a fenti közösség - vállalkozás esszenciája, azok a témák jelennek meg benne amelyekkel Eszter az utóbbi években foglalkozott és segít a hozzá fordulóknak. Jóga, mindfulness, tudatosság - lehetne sorolni a területeket. 

Az utóbbi jó néhány évben sokat olvastam a fenti témákról, egy részük divatba is jött és mentem utána, mint például a mindfulness, vagy a különböző népek boldogságának - viselkedésének a fő jellemzői (hygge, lykke, lagom, stb), a jóga az egyik új terület ami érdekel, ezért is voltam kíváncsi erre a könyvre. 

Eszti öt nagy részben, rövid fejezetekben adja át tudását, amelyekben megfelelő arányban keveredik a személyes hangvétel, saját élményei és a tudományos háttér. Önismeret, jóga, mindfulness, szokások kialakítása, meditáció, másokhoz való kapcsolódás, határok kijelölése, hála, megfelelő légzés, pihenés, belső monológok, és még néhány terület - amelyekhez konkrét gyakolatokat is bemutat. Nem kell és nem is lehet mindet egyszerre beépíteni, talán egy részüket már gyakoroljuk is (nálam a naplózás ilyen pl, vagy az olvasás mint aktív pihenés :D) - emiatt is újraolvasós könyv.

A dizájnt ki kell emelnem, nagyon harmonikus az egész könyv, kedvesek az illusztrációk. Egyetlen kis negatívumot tudok mondani:va fejezetek - témák nem különültek el egymástól, engem ez néhol zavart. 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnének önismerettel - önfejlesztéssel foglalkozni vagy elkezdeni tenni önmagukért, de nem tudják hogyan induljanak el - ez a viszonylag kis kötet jó kiindulópont lehet. 

Nekem nem nyújtott sok újdonságot, mert a hivatkozott szakirodalomból többet olvastam, vagy más formában megismertem, de mindig jó ezeket átismételni, tudatosítani. Le tudtam lassulni - magamhoz képest sokáig olvastam, elmélkedtem felelette, új gondolatokat ébreszett bennem, szóval abszolút elérte a célját. 

5/5

Kiadó: Libertine
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 224
Ár: 4799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Told ​a talpad a talajba, és nyújtózz az ég felé a fejtetőddel – a könyv, amelyet a kezedben tartasz, épp olyan, mintha ezt a mozdulatsort gyakorolnád jóga közben. Egyszerre erős és könnyed, van mélysége, és égbe törő, felszabadult öröme. Nem kötelez semmire, mégis úgy érzed, a benne foglalt tanácsokat – legyen szó jógáról, meditációról, mindfulnessről vagy épp az extra sült krumpliról – érdemes beépítened az életedbe. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a hogy vagy? kérdésre mosolyogva ennyit válaszolsz: köszi, jól.

Megint egy üzleti vezető, aki elkezdett meditálni, és a jógaszőnyegen talált egyensúlyra! Eszter egy évtizedet töltött üzleti területen, és nem utálta, sőt. Micsoda fordulat! Szerette a kihívásokat, a csapatokat, amelyeket épített, vagy a részük lehetett. Mégis rosszul aludt, éjjelente képzeletbeli vitákat nyert a plafont pásztázva, és érezte, hogy az állandó fáradtságnak és hátfájásnak nincs itt az ideje. Miután a sokat emlegetett brit tudósoktól, a lenyűgözően okos amerikai professzoroktól és a tradíciókat tisztelő keleti mesterektől tanult, létrehozta a Mat on the Moont, egy online oázist, ahová a megfáradt városi vadak elvonulhatnak visszatalálni magukhoz.

Személyesen is találkozhatsz vele workshopokon, vállalati tréningeken, elvonulásokon, és a telefonoddal együtt is a zsebedbe csúsztathatod a gyakorlatait.

Azt adja tovább, ami neki segített a jógától a viselkedéspszichológián át egészen a mindfulness gyakorlásáig, hogy jobban érezd magad a bőrödben, a munkádban és a kapcsolataidban – a jógaszőnyegen és azon túl.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.