Stephenie Meyer - Eclipse ​- Napfogyatkozás (újraolvasás)

Már a szeptemberi New Moon - Újhold újraolvasáskor elhatároztam, hogy folytatni fogom a következő két hónapban a sorozatot ill. a filmeket is újranézem. Az Eclipse igazi monstrum, de viszonylag jól haladtam vele, főleg az akciódús fejezetekkel. 

Az Újhold befejezése már előrevetítette ennek a résznek a feszültségét: Bella Edward és Jacob közé szorul. Ha vámpírrá akar változni, akkor ezzel a Cullenék megszegik a quileute törzzsel kötött megállapodást, viszont nem akar Edward nélkül élni. Jacob hiánya nagyon rosszul érinti, annyira kedveli ezt a fiút, aki az előző hónapokban a napfényt jelentette számára. A kötet eleje erről a nyüglődésről szól, örül hogy visszatért a szerelme, de nagyon bántja hogy emiatt Jacob nem áll szóba vele.

Később nagyobb gondjuk is lesz szereplőinknek mint a közeledő érettségi, vagy a szerelmi háromszög, amiről Bella sokáig tudomást sem akar venni. Victoria még mindig a lány nyomában van, ill. durva seattle-i gyilkosságoktól zeng a híradó. 

Nagyon élveztem azokat a részeket, ahol még több kiderült a Cullen család tagjairól - konkrétan Rosalie és Jasper mesélte el élettörténetét. Ill. a quileute törzs működésébe is jobban betekinthettünk, megismerhettünk néhány legendát, és karaktert. Most újraolvasva a romantikus száltól, őrlődéstől, giccses jelenetektől a falat kapartam... Viszont a sorozatot még mindig megmenti számomra a világa: a helyszínek, a vámpírok legendái (oké, még ha csillognak is! :D) és néhány jófej szereplő. 

Edward minimálisan fejlődik - a kötet elején elnyomja Bellát, nem engedi sehova, ahol szerinte veszélyben van; később nyit Jacob felé és hagyja Bellát dönteni. Jacob kétségbeesetten próbálja meghódítani a lányt és ezzel megmenteni a vámpírléttől. Bella meg szerencsétlen, ahogy szokott :D Tépelődik, önzően viselkedik, nem bírja kimondani mit érez és mit akar.

A könyv egy nagy harccal zárul, amellyel összeérnek a szálak és Bella is rájön mi zajlik a szívében és kinyilvánítja döntését (végre. úgyis tudjuk mi lesz a vége :D). 

A filmet újranéztem - jobban tetszett: kevesebb picsogás, szép környezet, jó zenék. Rosalie viszont bunkóbb, a könyvben ő megy Bellához, hogy meséljen magáról, ami egy kellemes meglepetés volt. Na és Charlie – a filmekben ő a kedvencem :D

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Twilight
Sorozat: Twilight saga 3.
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Oldalszám: 642
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Mondják, ​a föld veszte a tűz lesz, vagy a jég.
Én mint ember, kit vágya űz, amondó vagyok, hogy a tűz.
De ha kell a kétféle vég, itt gyűlölet is annyi van,
hogy pusztítószerül a jég is éppolyan jó és elég."
(Robert Frost: Tűz és jég)

Miközben Seattle-t rejtélyes gyilkosságsorozat tartja rettegésben, és egy gonosz vámpír még mindig nem adta föl, hogy bosszút álljon rajta, Bellát továbbra is minden oldalról veszély környékezi. És mintha ez nem lenne elég, kénytelen választani Edward iránt érzett szerelme és Jacobbal való barátsága között – és közben tudja, ennek a döntésnek az lehet a következménye, hogy újra lángra lobban az ősi ellenségeskedés a vámpírok és a vérfarkasok között. Miközben vészesen közeledik az érettségi időpontja, Bellára még egy további döntés is vár: választania kell élet és halál között. De vajon melyik melyik?

Azok az olvasók, akiket rabul ejtett az Alkonyat és az Újhold, ugyanilyen mohón falják majd Stephenie Meyer magával ragadó vámpír-történetének rég várt harmadik kötetét, a Napfogyatkozást is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.