Twilight-saga - kiegészítő kötetek

Az Újhold újraolvasása után támadt egy olyan elvetemült gondolatom, hogy nincs sok hátra az írónő magyarul megjelent életművéből (most már csak konkrétan két könyv, a Life and Death és A Vegyész) - megszerzem a molyos plecsnit hozzá. Ezért az Eclipse olvasása mellett belekezdtem A Twilight világa kiegészítő kötetbe, amelyet Stephenie Meyer írt 2011-ben a sorozathoz. Amikor még rajongtam a könyvekért, filmekért valamiért nem került a kezembe ez a könyv - jó néhány évvel később pótoltam az olvasást. Így voltam a 3,5. kiegészítő kötettel is, ami az újszülött vámpír, Bree szemszögébe ad betekintést.

Stephenie Meyer - A ​Twilight világa

Ez a kalauz minimálisan azoknak is újat mond, akik elolvasták a regényeket (aki pedig nem olvasta, miért venné kézbe, ugye? :D). Egy bőséges interjúval kezdődik, amiben Stephenie Meyer Shannon Hale írónővel beszélget. Elmeséli hogyan született meg a Twilight ötlete, mikor volt ideje írni három gyerek mellett, milyen volt átélni hogy világsiker került ki a keze alól. 

Lehet bírálni ezt a sorozatot, újraolvasva én is látom a hibáit, a párkapcsolati visszásságokat, hülye szereplőket - de az tény, hogy rengeteg embert ez indított el az olvasóvá váláshoz. Ahogy a Harry Potter segített egy generációnak könyvmollyá válni - úgy a Twilight is folytatta ezt a szép folyamatot ;) Nem véletlen, hogy a fantasy - scifi - disztópikus ya könyvek utána robbantak be.

A könyv az interjú után részletesen, sajnos többször önmagát ismételve mutatja be ezt a világot. A vámpírok tulajdonságaitól kezdve az egyes klánokig, a vámpírtörténelem részleteiig. Több szereplőről megtudtam új dolgokat - nem csak a mellékszereplőkről, hanem például Alice múltjáról is (nem emlékszem, hogy ezek a részletek előkerülnek a 4. részben, vagy tényleg új infók voltak). Külön fejezet foglalkozik a quileute törzzsel, legendáikkal és a farkasok jellemzőivel; ill. a megjelenő halandókkal - Bella osztálytársaival vagy Forks néhány lakójával.

A kötet utolsó negyede már kevesebb érdekességet tartogat - az idővonal, rendesen évszámmal - napokkal érdekes volt, de a kötetek cselekményének vázlatos leírása szerintem felesleges volt. Szintén jó adalék volt a járművekről szóló fejezet, amelyet az írónő öccse írt - látszik, hogy értette a dolgát - szépen megmagyarázta mely karakterhez miért illik az adott autó vagy motor. (Hé, Charlie rendőrautója kimaradt :D).

A Twilight sorozathoz rengeteg dal is kötődik, a filmek lejátszási listája sokáig a kedvencem volt és most is szeretem újrahallgatni őket. Az egyik utolsó fejezetben SM a kötetekhez ill. jelenetekhez fűződő zenéket gyűjtötte össze. A válogatás a rajongók alkotásaiból és a nemzetközi borítók kissé felesleges részlet volt, volt pár egészen béna borító :D A kimaradt jelenetek és a GYIK viszont választ adott néhány kérdésre, olyanra is ami eszembe se jutott :D

Az igazi rajongóknak ajánlom ezt a könyvet, ha eddig kimaradt - szép kiadás, sok illusztrációval, családfával - térképpel. 

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: The Twilight Saga
Sorozat: Twilight saga 3,5
Fordító: Bosnyák Viktória
Oldalszám: 150
Ár: 1999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Ennek az átfogó kötetnek minden Twilight-rajongó könyvespolcán ott a helye. Mindent megtudhatsz szíved felejthetetlen világáról, ahol otthon vagy. Ebben a részletgazdag, színes kézikönyvben a közel száz nagyszerű illusztráció és fotó mellett exkluzív anyagok, a regényből kimaradt részletek, szereplőleírások, családfák, térképek, és rejtett összefüggések várják az olvasót, valamint egy izgalmas interjú, bennfentes információkkal. Végtelen, vonzó világ!

Stephenie Meyer - Bree ​Tanner rövid második élete (Twilight saga 3,5) 

Bree Tannert 16 éves korában kapja el Riley, hogy elvigye sok más kallódó fiatallal együtt Victoriának, aki belőlük létrehozza fiatal vámpírokból álló seregét. Victoriát a bosszú hajtja, meg akarja ölni Bellát, hogy ezzel Edward is átérezze azt a kínt, amit ő okozott neki James elpusztításával. 

Bree erről mit sem tud: három hónapja él vámpírként és a szomja vezérli - na meg Riley, aki a zabolátlan csapat parancsnoka. Bree egy vadászat alkalmával kezd közelebbi ismeretségbe kerülni egyik csapattagával, Diegoval. Együtt töltik a napot, beszélgetnek és hamar rájönnek, hogy jó társaságot jelentenek egymásnak. Ők tudnak gondolkodni, nem úgy mint a csapat többi tagja, akiket csak az ölés hajt. Kezdik megkérdőjelezni Riley kijelentéseit, próbálnak rájönni mi is a terve velük. Sok idejük nem lesz - közeledik a csata a Cullenékkel... 

Bree szemtanúja lesz egy jelenetnek, ami valamennyire szerepelt a filmben - és akkor nem is értettem (Volturi korábbi megjelenése). 

A története sok fordulatot nem tartogat, de érdekes betekintést adott a seattle-i vámpírcsapat életébe. Érdekes volt olvasni róluk, főleg Fredről és a képességéről, aki a történet egy pontján egy másik jövőt biztosíthatott volna Breenek. Ám tudjuk, hogy mi történt vele végül.

Nyomasztó ez a kisregény a sok erőszak és a már ismert befejezés miatt, de sikeresen árnyalta ezt a karaktert ill. a felbukkanó szereplőket. Jó olvasmányélmény volt, szinte tisztán csak akció ;)

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Short Second Life of Bree Tanner 
Sorozat: Twilight saga 3,5
Fordító: Bosnyák Viktória
Oldalszám: 150
Ár: 1999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Bree Tanner alig emlékszik előző életére, mielőtt érzékei csalhatatlanok, reflexei emberfelettiek és fizikai ereje megállíthatatlan lett volna. A szűnni nem akaró szomjúság előtti életére… az életére, amikor még nem volt vámpír.

Csupán annyit tud, hogy újszülött társaival élni kevesebb betartandó szabályt és még kevesebb elkerülhetetlen következményt jelent: figyelj a hátad mögé, ne vond magadra a figyelmet, és mindenekfelett érj haza napfelkelte előtt, vagy meghalsz. Amit nem tud: halhatatlan életéből már nem sok van hátra.

Aztán Bree váratlanul barátra lel, egy újszülött vámpír személyében. Diego hozzá hasonlóan kíváncsi teremtőjükre, akinek még a nevét sem tudják. Amikor felismerik, hogy az újszülöttek csupán sakkfigurák egy elképzelhetetlenül hatalmas játékban, Bree-nek és Diegónak el kell döntenie, hogy melyik oldalra áll, és kiben bízik meg. De ha minden, amit a vámpírokról tudsz, hazugságon alapul, hogyan derítheted ki az igazságot?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.