Koniorczyk Borbála&Merker Dávid - Hosszúlépés ​Budapesten

A tematikus várostörténeti séták már néhány éve a kulturális kikapcsolódás remek formái. A Hosszúlépés. Járunk? csapata 2013 óta foglalkozik ezzel, alapítói most könyv formában adnak betekintést munkájukba. Én még nem vettem részt ilyenen, de nagyon szeretnék - főleg egy-egy budapesti séta érdekelne. Ezért is voltam kíváncsi erre a könyvre. Épp tegnap jelent meg a könyv 'folytatása', a Hosszúlépés ​a körúton túl, amit szintén el szeretnék olvasni!

A várostörténeti séták a kötet alapján tényleg sokszínűek - felölelik a helytörténetet, művelődéstörténetet, építészek - írók - közéleti szereplők életrajzát, társadalomtörténetet, építészetet, de aktuális jelenségeket egyaránt. 

A kötet négy sétát ígér, de ezen belül rengeteg hely történetét megismerhetjük. A stílus könnyed, informatív, olvastatja magát. Külön tetszett, hogy a fejezetek végén hosszú forráslistát is kaptunk, aki mélyebben érdeklődik az aktuális helyszín, téma iránt, innen tovább tud informálódni.

Vidékiként rengeteg újdonságot tartogatott számomra ez a kötet, főként olyan helyszínekről olvashattam benne, ahol eddig még nem jártam, vagy nem nyitott szemmel. Megismerhettem Újlipótváros történetét, jelentős helyeit, épületeit - emiatt szeretnék barangolni majd a Szent István parkban, megnézni Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori lakhelyét, emléktábláit; megállni a hatalmas platán alatt a Jászai Mari téren. Az első fejezet több ponton foglalkozik a budapesti zsidóság történetével is - legyen szó a gyárakról, zsinagógákról vagy a gettó emlékeiről. 

A második fejezet a bauhaus emlékeiről szól Budán, korábban nem gondoltam, hogy engem ez a téma érdekel, de lekötöttek a villák - társasházak építéséről szóló részletek. Erre tényleg kell két nap, ahogy a könyv írja - sokféle helyszínt bemutatnak ezek az oldalak, pl.: az Átrium-házat (mozi), a Margit körút jellegzetes épületeit, és a budai dombokon épült bauhaus villákat.

Olvashatunk a Pesti oldalra visszatérve a Szabadság tér történetéről, a megjelent - elhurcolt szobrokról, emlékművekről. A Tőzsdepalota szintén megfogott, szeretném élőben is megnézni - körbejárni. A szórakozás különféle formáiról is szól a kötet, a század eleji színházaktól kezdve a 2000-es évek találmányáig, a romkocsmákig.
A Corvin Áruház éppen mostanában esik át nagy átalakuláson - a szocialista években pléhdobozként elfedett építészeti megoldások újra előkerültek a 2018-ban elkezdett felújítási munkálatok során. Talán jövő tavasszal újranyílik a történelmi épület.

Az utolsó fejezetben Szentimreváros jelentős helyeit, eseményeit ismerhetjük meg - többek között a Hadik kávéház (szintén bakancslistás) történetét, a Gellért fürdőt. De olvashatunk az Eötvös Collegium két francia oktatójáról is, akik a környékén teremtettek új életet, vagy a Simplon moziról, a kötet zárásaként a Móricz Zsigmond körtérről, ahol már én is többször megfordultam az utóbbi években.

Olvasás közben mellettem volt a telefonom, hogy rákeressek a szóban forgó helyekre - belőjem térképen merre is 'járunk'. Több ismerős helyszín is akadt, de sok olyan épület - park szóba került ami mellett eddig csak elmentem, vagy a távolság miatt nem is jutottam el eddig. Nagyon élveztem az olvasást, a felfedezést, lelkesen jegyzetelgettem, hogy mit kell majd mindenképp élőben is megnéznem!

Most szombaton tervezünk egy budapesti kirándulást, így célzottan keresgéltem azokat a helyeket, épületeket, amik felbukkanhatnak a már szépen megtervezett útvonalunkon; de Budapest nekem egész életre szóló felfedeznivalót kínál :)

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik hozzám hasonlóan mindig izgatottan térnek vissza ebbe a városba, vagy szeretnék megismerni lakóhelyüket még jobban.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 256
Ár: 6490 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Tudjuk ​hol lakott itt Vörösmarty Mihály. És Littmann Pepi, az ortodox zsidó férfiimitátor, a pesti orfeumok sztárja. És hogy kik faragták Budapestet márványból és koszlott Trabant-ülésből. Kik voltak a szerencselovagok, hivatásos bajkeverők, hazafiaskodó zsidók és sóletzabáló fajvédők, a megalomániások, a minden rendszerhez ügyesen simulók, a házat a lakók kényelme elé helyező Bauhaus-hívek és a stukkóleverős IKV-szakik, akik megformálták a budapesti utcákat és azok látszólag értelmetlen kiszélesedéseit, az értéktelen homlokzatok mögé dugott értékes házakat, a budai villák és a pesti kapualjak párhuzamos világait. 8 éve sétálunk hivatásból Budapesten, a városban, amit a legjobban szeretünk. Első könyvünk, a Hosszúlépés Budapesten négy, fotelből és valóságban is bejárható sétával vezet keresztül a fővároson, hogy megismertessük azokat a tarkabarka, nagyon vidám vagy nagyon szomorú, cigaretta-, vágott liba, parfüm és pincedoh, de legfőképp összetéveszthetetlenül Budapest-szagú sztorikat és (anti)hősöket, amelyektől Budapest az ami.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid. Mi a közös bennük? Közös élet, közös kislány, Vilma, közös cég, a népszerű városi séta-szervező hosszúlépés.járunk? Mindkettejüket az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétaszervező céget 2013-ban. A hosszúlépés.járunk? közel nyolcezer sétájából több százat vezettek már. Rendszeresen írnak, nyilatkoznak, szakértenek a főváros múltjáról, jelenéről, híres nőiről. A „város a vérükben van”: első közös könyvük, a Hosszúlépés Budapesten oldalairól visszaköszön a közös évek tapasztalata és tudása, és rajongásuk közös tárgya, Budapest színes-szagos világa.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.