Veres Attila - A ​valóság helyreállítása

Veres Attilától 2018-ban olvastam először - az Odakint sötétebb c. regényét, mellyel behúzott a weird fiction műfajába. Még abban az évben megjelent Éjféli iskolák novelláskötete, ami szintén komfortzónán kívüli élmény volt számomra, de megerősített, hogy érdemes figyelnem a szerző munkásságát. Az elmúlt években két novelláját olvastam Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái antológiákban - ezek ebben az új kötetben is megjelentek. 

Veres Attila remekül teremti meg néhány bekezdésben az ismert magyar valóságot, hogy aztán néhány oldallal később valami teljesen új világba adjon betekintést. Weird fiction, horror, szürreális elemek jelennek meg műveiben, amelyekben a biztonságos - megszokott elemek eltűnnek. Plüssállatok kelnek életre, hogy megbomlott elmével jöjjenek vissza a sírból; egykori megszállott emberek keresik a helyüket a hétköznapokban; üzletkötők keresik a nagy lehetőséget egy új világban...

A valóság helyreállítása novelláskötet, de több történet összefügg egymással - mellékszereplők kerülnek középpontba; később olvashatjuk a történetek folytatását. Az egyik ilyen cselekményszál egy megmagyarázhatatlan megszállottságról szól: az első novellában (Láss engem úgy, ahogy vagyok!) egy 'fertőzött' férfi feleségét és a hozzájuk kiküldött operatőrt ismerjük meg. Később Tamás sorsát követhetjük (Gestalt) gyógyulása után, aki élete értelmét keresi az új helyzetben: felesége elhagyta, az ország páriaként kezeli a hozzá hasonlókat, mindeközben érez valami hiányt, amit talán a hozzá hasonlók társasága tud feloldalni. A kötet utolsó novellájában (Városunk darabokban) visszatérünk az operatőrhöz, Leventéhez és még több részletet ismerünk a megszállottságról és a megváltozott világról.

A novellák sokszor egészen hétköznapian indulnak: főszereplőnk kap egy megbízást egy ismeretlen szervezettől, vagy egy kisgyereket próbál anyja leszoktatni a plüssjátékáról. Aztán egyre több furcsa dolog történik és a megszokott világ szétesik. Szinte minden történetben megjelenik valamilyen ismeretlen, más világról származó erő vagy akarat, ezek a történetek vagy jelenségek a kötet több pontján össze is kapcsolódnak. 

A horror, vagy fantasy novellákban érdekes megfigyelni, hogyan mutatja be az író a valóságunk elemeit és hogyan forgatja ki azokat. Az egyik történet egyrészt szól egy borzalmas trauma feldolgozásáról és a felelősség kérdéséről (Sebzés). Egy szerepjátékos körben történt döntés lesz befolyással a szereplők életére, majd az egész város - világ? sorsára. Ez volt az egyik kedvenc novellám a kötetből. 

A szerző nem csak a megszokott narrációs formákat használja, hanem interjúkat, pamfleteket, cikkeket és közleményeket is felhasznál a történet elbeszélésére. A kötet végén szereplő szerzői interjú ad egy plusz csavart az egész kötethe, ami nagyon tetszett és szép keretet ad az egészhez. 

A szabadon felcserélhetőség foglalkoztatott, nemcsak a pénz, hanem az életek, életmódok, gondolatok, álmok, városok között. A dolgaink szabadon felcserélhetők egymással, viszont az a kérdés, hogy ezzel alapveőten megváltoznak-e.
Azoknak ajánlom ezt a kötetet, akik már olvastak a szerzőtől vagy kedvelik a fenti zsánerekben (horror, weird fiction) íródott történeteket. Engem több ponton megijesztett, nyomasztott és teljesen kilökött a megszokott kis burkomból, de ilyen történetekre is szükségem van időnként. 

Kíváncsian várom Veres Attila mivel rukkol ki legközelebb!

Beleolvasó

Érdekesség: most szombaton a Margó fesztiválon is találkozhattok a szerzővel, Sepsi László beszélget vele a kötetről.

4/5

Kiadó: Agave Kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 416
Ár: 4980 Ft (Rendeld meg a kiadótól kedvezményesen ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Ugyanaz ​a város, mégsem ugyanaz a világ. Egymás mellett létezünk benne, de más és más valóságokban.

Veres Attila, a horror és a weird irodalom hazai mestere és nemzetközileg is elismert szerzője egy új novelláskötettel tér vissza majdnem öt évvel a kultikussá vált Éjféli iskolák után. Ezekben a történetekben a démoni megszállottság járvány; a szerelem kutyaharapás; a komédia iszonyat – a valóság pedig csak hit kérdése.

A valóság helyreállítása a széthullás állapotairól szól. Szétesnek benne életek és közösségek, hitek és világok. Mi, akárcsak a szereplők, keressük a helyünket ebben a szétszakadó világban, és ha nem találjuk, akkor eltűnünk a semmiben.

A kötet tizennégy írásában Veres korunk legsürgetőbb kérdéseire keres választ a világ értelmezésével kapcsolatban. A történetek azonban rólunk szólnak és az országról, amelyben élünk – vagy sokszor csak létezünk. A lapokon elmosódik a határ az eksztázis és az iszonyat, a valóság és a fikció, a regény és a novelláskötet, a horror és a szépirodalom között.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.