Stephenie Meyer - New Moon – Újhold (újraolvasás)

Néhány hete hallgattam egy New Moon playlistet blogírás közben, ekkor jutott eszembe, hogy őszre tökéletes olvasmány lenne - ha már tavaly januárban újraolvastam az első részt a Midnight Sun miatt. 

A Twilight sorozat iránti rajongásom elég régi - ahogy a 2021-es blogposztban írtam, már rajongói fordításokból kaptam ízelítőt belőle. A Harry Potter után ez volt az, amit évről évre vártam - a filmekkel együtt. Látom minden hibáját, de a nosztalgia (és a helyszínek!) miatt jó volt újraolvasni. Úgy tervezem, hogy októberben folytatom az Eclipse-el, novemberben pedig a Breaking Dawn-al, sőt a kiegészítő köteteket is kihoztam a könyvtárból. 

A cselekményleírás spoileres, ha még nem ismered a történetet ;)

Ahogy a Midnight Sun már felvezette - Edward búcsúra készül és ehhez az utolsó lökést a balul sikerült születésnapi esemény adja meg. Bella megvágja az ujját Cullenék házában és Jasper megpróbál rátámadni. Edward kiborul és eldönti, hogy a lánynak a legjobb lesz nélküle - szakít vele és az egész család elhagyja Forksot. 

Bella teljesen kikészül, a katatón állapotából később egy megjátszott normális életmódra vált át, de rémálmok kísértik, fájdalmas emlékek kínozzák - nem tudja feldolgozni, hogy Edward elhagyta. Az önbizalomhiánya igazolja a vámpírfiú kijelentéseit, miszerint már nem szereti. 
Ismét nagyon megdöbbentő volt olvasni a fájdalmáról - most is megütöttek az üres október - november - december - január fejezetek. Februártól indul el egy változás, amikor Jacob Black egyre több szerepet játszik az életében. Barátok lesznek, bár eleinte Bella egy erősen megkérdőjelezhető akciója miatt keresi a fiú társaságát. Rájön, hogy ha veszélyes helyzetbe kerül, akkor a fejében megszólal Edward hangja - annyira iszonyatosan hiányzik neki, hogy a testi épségét többször is veszélyezteti ezért a csekély pótlékért... 

A könyv egy pontján megismerhetjük a Las Push-i rezervátum titkát, ahol szintén természetfeletti lények élnek. Egy vérfarkas-falka ébredt öntudatra, akik hagyományaik szerint megvédik az embereket a vámpíroktól. Erre szükség is van, mert az első részből megismert Victoria bosszúra szomjasan keresi a rést, ahol bejuthat a városkába, hogy megtalálja Bellát.

A regény végén, Alice egyik félreértelmezett látomása miatt Edward Olaszországba utazik, hogy felbosszantsa a vámpírok ősi családját, a Volturit. Bella és Alice az utolsó pillanatban érkeznek, ám ennek ára lesz. Bella a könyv végére két tűz közé kerül - be kell tartaniuk a Volturinak tett ígéretet, a La Push-i falka viszont egyáltalán nem örül, hogy Cullenék visszatértek. Bella viszont annál inkább: Edward újra mellette van, sőt bevallja, hogy hazudott - sosem szűnt meg őt szeretni. 

Jó volt újra elmerülni ebben az ismerős világban, még ha fájdalmas is volt olvasni Bella érzéseiről. A depresszió olyan mélységeit mutatta meg, ami ijesztő volt. Másrészt annyira nincs önbizalma, hogy esélye sem volt felépülni egyedül. Jacob érzelmei segítettek egy kicsit rajta, de nem tudott túllépni Edwardon. A párkapcsolati szál, maga Bella karaktere nem jó példakép a fiatal olvasók számára - ezt már felnőtt fejjel tisztán látom. 

Ha az előző részre újraolvasva 3 pontot adtam, akkor erre most 1-2 pontot adnék az üzenete miatt. Az olvasmányélmény viszont jobb volt, mert vitt a nosztalgia és tudom hova fut ki ez az egész.

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Twilight
Sorozat: Twilight saga 2.
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Oldalszám: 582
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Bella mer szeretni. Az élete árán is. Edward Cullen titkokkal terhes hosszú élete során először igazán boldog végre. És ekkor kezdődnek csak az igazi bajok. Egyetlen ostoba pillanat végzetes következményekkel jár. Edward maga mögött hagy mindent, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe. S miközben hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, különös árnyak kószálnak a rezervátum körüli erdőkben, Bellát pedig egy furcsa hang bűvöli egyre hajmeresztőbb őrültségekbe. A földgolyó túloldalán Edward végzetes lépésre készül, de ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja valamennyiüket… Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.