Stephenie Meyer - Twilight – Alkonyat (újraolvasás)

A Twilight-sorozat régi kedvencem, tényleg régi - még emlékszem, amikor a hotdog.hu-n, valamelyik 'magazinban' rajongói fordítások - részletek jelentek meg belőle. Megfogott az esős kisváros hangulata, na meg vámpírok! Amikor megjelent végre magyarul - behúzott a sorozat, imádtam a filmeket, ekkor kezdtem el Vörös pöttyös könyveket olvasni - majd néhány év után kinőjek belőlük és megunjam, hogy sok író Meyert utánozta. 

A rajongásom valamikor 2008-2010 között volt a csúcspontján, aztán szépen lecsengett. Megnéztem néhányszor a filmeket, de a könyveket már nem olvastam többször újra - ezért is volt régi tervem, hogy felveszem a várólistámra. Tavaly Anett is újraolvasta is a sorozatot, aztán 2020 decemberében megjelent a Midnight sun, aminek érkezése már kb 10 éve be volt lengetve. Az MS valójában a Twilight története Edward szemszögéből - múlt pénteken megjutalmaztam magam egy példánnyal, gondoltam a januári újraolvasásom most már tényleg a Twilight lesz :D

A történetet talán nem kell sokaknak bemutatni: Bella Swan elvált szülők gyermeke. Édesanyja új férjével utazgat annak sportkarrierje beindítása miatt, ezért Bella úgy dönt, elköltözik édesapjához Washington állam egy kisvárosába a napsütéses Arizonából. Forks teljesen más, mint amit megszokott - a kisvárosban mindenki ismeri egymást, szinte mindig esik az eső és Bellát kiemelt figyelem kíséri. Viszonylag hamar beilleszkedik, bár az alapvetően visszahúzódó lányt zavarja, hogy hirtelen annyi rajongója lett.

Már a történet kezdetén kiszúrja a középiskola legkülönösebb társaságát - a Cullen családot. Gyönyörűek, titokzatosak és kerülik mindenki társaságát. Ám Bella padtársa a legfiatalabb fiú, Edward lesz, aki megmagyarázhatatlan dühvel fogadja az első találkozásuknál. Mi baja lehet vele? Bella igyekszik beilleszkedni és megfejteni Edward viselkedését; vonzza a gyönyörű fiú, aki egy idő után nyitni kezd felé.

Újraolvasva meglepődtem, hogy milyen pontosan emlékszem mondatokra, szófordulatokra - nem csoda, mert többször újraolvastam 2008-2009 körül (csak nincs róla molyos adatom). Ami még kellemes meglepetés volt, hogy Rakovszky Zsuzsa fordította (az első három részt). 

Bella egy visszahúzódó lány, akiben sokan magunkra ismertünk anno és most sem tudtam teljesen utálni. Tetszett a kisvárosi hangulat, az Olympic-félsziget, Bella hétköznapi tennivalói, ahogy kifekszik olvasni a hátsó udvarra olvasni, vagy próbál barátkozni (mondjuk nem sok sikerrel).

A szerelmi szálra ma már máshogy tekintettem - láttam, hogy milyen extrém módon irányításmániás Edward (oké, meg van indokolva, hogy azért ilyen, mert félti Bellát - nem csak a külvilágtól, hanem magától is). Utólag károsnak tartom: lehet, hogy sok fiatal lányban, nőben indított el olyan gondolatokat, hogy ez megengedhető - mindkét részről (biztos van erről is tanulmány már.) Másrészt a könyv közepére nagyon meguntam az áradozást Edwardról, hogy milyen gyönyörű meg uhh, meg áááh, meg mennyire nehezen tudják sokszor kifejezni mit akarnak - de hát akkor az nem töltene meg 500 oldalt :D

A szerelembe esést érdekes volt újra átélni Bellával, és egyre jobban izgat, hogy milyen volt ez az egész Edward szemszögéből. Tetszett maga a fantasy-rész, bár ezt sokan utálták, ahogy Meyer 'megújította' a vámpírokat. A Twilight a szerelem, az önmegtartóztatás és a veszély regénye, nem csoda hogy sokunkat megfogott anno.

Látom a hibáit, de nem tudom letagadni, hogy kb 10 éve én ezt szerettem. Ha újracsillagoznám akkor: 3/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Twilight
Sorozat: Twilight saga 1.
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Oldalszám: 502
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

2 megjegyzés:

  1. Néha engem is elkap az újraolvasás gondolata egyébként, magának Forksnak a hangulata nagyon megmaradt bennem még ennyi idő után is. Én anno inkább mentem az árral a sorozatot tekintve, mármint legtöbbször semleges történet volt számomra, amiről nem akartam lemaradni, mert mindenki ezt olvasta :D jaj a második részt viszont rühelltem, erre emlékszem. :D
    Kíváncsi vagyok, milyennek ítéled a Midnight Sunt. Valószínűleg magát a könyvet nem fogom elolvasni, de azért nagyon kíváncsi vagyok hogy látod. (de egy Twilight újraolvasás azért még mindig ott van az olvasói létem peremén valahol :) )

    VálaszTörlés
  2. Jó olykor nosztalgiázni. Három-négy éve olvastam újra én is, és amúgy szerintem aranyos :D Folytatnom kéne, mert a negyedik részt sose olvastam, de... nem is tudom. Ez a sorozat nálam tipikusan az, ami annyira jóóó lehetett volna, ha nem ilyen :D A Midnight Sun mondjuk egyáltalán nincs tervben, de azért várom róla a véleményedet!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.