Néhány könyvről röviden | 2021 január

Nagy Lea: Kőhullás
A tavalyi megjelenések között válogatva nyúltam rá erre a verseskötetre, elsősorban azért, mert a női írók munkáit szívesebben olvasom. Főleg a verseknél érzem, hogy jobban tudok kapcsolódni, persze nem mindig és nem mindenkinél. Ebben a kötetben kevés olyan verset találtam, ami igazán megszólított, de az a néhány erőteljes volt. Ismerős helyzeteket idézett fel bennem, érdekes sorokat találtam.
3/5

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon
Ismét a Helikon új kiadásában olvastam el egy újabb AC regényt. Kicsit tartottam tőle, mert Miss Marple eddig nem lopta be magát a szívembe, de kellemes csalódás ért. Tetszett a helyszín, Miss Marple figurája – most jobban láthattam, hogyan 'dolgozik', mennyire tudatos, nem csak egy unalmas öreg néni, ahogy mondjuk A Bertram Szállóból emlékeztem rá.
4/5

Jody Houser: Stranger Things 2. – Hat
A sorozat rajongójaként nem volt kérdés, hogy ezt a képregényt is elolvasom, amelyben egy előzménytörténetet olvashatunk. Francine sorsát ismerhetjük meg benne, akinek különleges képessége, hogy látja a jövőt – a kutatási programban Hatnak nevezik. Egy villanásra Tizi is felbukkan, de nem rajta van a hangsúly. Dr. Brenner karaktere is fontos szerephez jut – látjuk, hogy milyen ember; erőteljes a párhuzam Francine apja és Brenner között… Rövid sztori, egy estés olvasmány volt, nekem sokat nem tett hozzá a ST világához.
3/5

Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
Ez volt az első kötetem a szerzőtől, ami már a tavalyi megjelenése óta birizgálta a fantáziámat. A tavaszi időszakhoz nagyon passzolt a cím, a borító - persze gondoltam, hogy nem konkrétan a koronavírus-járványról szól. A 15 novella 4 ciklusba rendeződik, ezek közül az első kettő tetszett a legjobban. A kötet fő motívumát talán a legjobban „A pokol a többi ember.” Jean-Paul Sartre idézettel tudnám összefoglalni… Emigráció és az ezt korlátozó hatalmak, erőszak, kihasználás – legyen szó emberről vagy állatról. Környezetszennyezés, lélektelenség – depresszív kötet, nem nagyon találtam benne a fényt. Ez volt az egyik problémám, mert a naiv lelkem arra vágyik, hogy kapjon reményt is egy-egy kemény történet végén. A másik problémám az elbeszélésmód maga volt – nagyon egyedi és többször nehezen értelmezhető a szöveg, néhol azzal sem voltam elsőre tisztában, hogy kinek a nézőpontját követem (férfi – nő – transznemű az illető?). Furcsa kötet, ez alapján nem az én világom Selyem Zsuzsa munkássága, de győzzetek meg az ellenkezőjéről :D
3/5

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas
Sajnos (?) ezt is a sorozat után olvastam el, ezért egy ideig összehasonlítgattam magamban a kétféle verziót – felesleges. Ahogy már az első részből kiderül, máshogy dolgozták képernyőre Gerald Way történetét. A Dallas fő motívuma az JFK elleni merénylet – megakadályozása ill. véghez vitele, ehhez kapunk több múltidéző szálat és persze időutazást. Az 'időrendőrségről' is többet megtudunk, Hazel és Cha-Cha még brutálisabb, mint a sorozatban – eszementek tényleg. Tetszett, hogy a kötet végén több vázlatot is láthattam, ill. hogy mi lett a tervből. Az alkotási folyamatokba mindig érdekes bepillantani. Tetszett ez a rész, talán majd egyben újra is fogom olvasni mind a hármat. Most pedig folytatom a Feledés Hotellel, mert szerencsére ez már nálam van :D
4/5

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 3. – Feledés Hotel
Ahogy befejeztem a második részt, már el is kezdtem olvasni a Feledés Hotelt. Még több történetszálon indul el ez a kötet, amik végül összeérnek. Hargreeves múltjának fontos eleme a Feledés Hotel, de követhetjük Ötöst, aki egy új megbízatáson dolgozik. Tokióból Asztrosrác és Diego indul el és meg sem állnak az űrig… Közben Ványa Rágalom és robot anyukájuk segítségével lábadozik, ami egy lassú folyamat – szépen ellenpontozza a többi testvér eszement és gyorsan változó kalandjait. Nekem tetszett ez a kötet, a karcos stílus. Más világ, mint a Netflixes adaptáció – bár a szívemhez az közelebb áll. A kiadás nagyon szép lett, ennek a kötetnek a végén is kapunk extra tartalmakat, vázlatokat.
4/5

M. C. Beaton: Egy holttest és más semmi?
Agatha Raisin sorozat az egyik kedvencem, még ha a minősége hullámzó is – ezért nem volt kérdés, hogy elolvasom ezt az önálló regényét, ami 2001-ben jelent meg először. Tetszett a kisvárosi környezet, Fell és Maggie életének alakulása. A krimi-szál nem volt olyan hangsúlyos, igazából főszereplőink is megfeledkeznek róla időnként. Hangulatos kis regény, ami jó pótlék lehet az Agatha Raisin sorozat rajongóinak, mert megvan benne mindaz amit abban is szerethetünk: angol kisvárosok, némi romantikus szál, egy kis nyomozás.
4/5

Háy János: Ne haragudj, véletlen volt
Elvárások és előzetes tudás nélkül kezdtem el olvasni ezt a könyvet. Eleinte tartottam tőle, hogy áh egy karanténnapló, ugyanmár, elég volt nekem a saját nyomasztó – befelé fordult időszakomat megélni, de aztán többen megnyugtattak, hogy ez más lesz.
Olvastam már néhány művet Háy Jánostól, sőt találkoztam is vele egy könyvtári rendezvényen, igaz ott a zenei tehetségét mutatta meg. Ez a könyv egy nagyon személyes szöveg, legalábbis én úgy éreztem. Napokra van tagolva, néhány aktuális élményéről is ír, de szabadon kalandozik a gyerekkori emlékek, életbölcsességek, szülői szerep és a gyász megélése között. Több helyen bejelöltem, ahol jó mondatokat találtam, tényleg afféle füves könyv.
4/5

2 megjegyzés:

  1. Beaton nagyon piszkálja a fantáziámat. Miss Marple nekem örök kedvencem, megnyugtató karakter. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom, szerintem neked is tetszene! :)) Miss Marple könyveivel meg majd még ismerkedem! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.