Amy Harmon - Csak a szél tudja

Amy Harmontól ez az első könyvem, bár már szemeztem a Homokból és hamuból c. regényével is, ami elég sok helyen szembejött az elmúlt két évben. Erről először Nalinánál hallottam, aki még angolul olvasta - a beszámolója alapján érdekesnek tűnt.

Anne Gallaghert ír származású nagyapja, Eoin neveli fel, akivel Brooklyban élnek. Az idős orvost és unokáját tragikus élethelyzetben ismerjük meg: Eoin felkészült a halálra, búcsúzik Annetől. A korán árvaságra jutott fiatal nőt gyerekkora óta nagyapja nevelte és most teljesen magára maradt. 

Nagyapja utolsó kívánságának megfelelően elutazik Íroszágba, hogy hamvait ott helyezze örök nyugalomra. Mivel már ismertem a történet egyik fordulatát, ezért nagyon vártam ezt az utazást, aminek köszönhetően valamilyen megmagyarázhatatlan módon Anne visszakerül az időben - 2001-ből 1921-be, nagyapja gyerekkorába. Ez az időszak az ír történelem egy fontos részlete: ekkor írják alá az angol-ír egyezményt, mely véget vet az ír függetlenségi háborúnak.

Anne nem csak azt a fontos történelmi pillanatot figyelheti meg testközelből, melyet írói munkássága miatt kutatott, hanem szeretett nagyapja gyerekkorának is fontos résztvevője lesz. Thomas Smith, a család barátja vette magához az 1916-os húsvéti felkelés során árvaságra jutott kisfiút - érthető módon teljesen megdöbben, amikor a halottnak hitt 'Anne' felbukkan a semmiből. Mivel a megszólalásig hasonlít Eoin édesanyjára (saját dédnagyanyjára), akit szintén Anne-nek hívtak, el tudja játszani az évek óta eltűnt anya szerepét. 

Thomas egy végtelenül kedves, határozott férfi, aki orvosként dolgozik és ott segít az ír függetlenség megteremtésében ahol tud. Furcsa kapcsolat fűzi Anne-hez, mármint az igazihoz (Eoin édesanyjához) - akitől tartott, de egyben csodálta is. Érezhetjük, hogy az 'új' Anne és közte valami izgalmas kapcsolat bontakozhat ki...

Lassan építkező regényről van szó, ami szépen adagolja az információkat az ír történelem fontos időszakából, bár néhol kilógnak ezek a tényszerű részek a cselekményből. Az időutazós szál csavar egyet az egész történelmi-romantikus témán, ami miatt izgulhatunk, hogy Anne mit választ - visszamehet-e egyáltalán a saját korába; és ha megteheti  - akkor mi lenne a jobb választás számára? Fontos szerepe van még a gyásznak és az újrakezdésnek is.

Az Outlandert nem olvastam (csak az első évadot láttam néhány éve), de ahhoz tudnám hasonlítani ezt a könyvet. Azoknak ajánlom, akik szeretik a történelmi regényeket, a romantikát és az újszerű cselekményeket. 

Érdekesség: a szerző sok történetszálat és ötletet merített saját családjától, őseitől. Ezekről az utószóban mesél, ezeket a kapcsolódási pontokat mindig érdeklődve olvasom - szeretek belelátni, hogyan született az adott könyv.

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: What the Wind Knows
Fordító: Getto Katalin, Horváth Viktor
Oldalszám: 564
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Anne ​Gallagher fájdalmas kötelességének tesz eleget. Írországba tart, hogy imádott nagyapja hamvait ott helyezze végső nyugalomra. Anne-t kislányként elbűvölték a nagypapa történetei az óhazáról, ahol most szinte beszippantják az emlékek, és visszarepítik az időben. 1921-ben Írország véres testvérháború felé sodródik. Amikor Anne feleszmél, sérült, zavart, és nem tudja, hol van, mégis biztonságban érzi magát dr. Thomas Smith védőszárnyai alatt, aki egy furcsamód ismerős fiú gyámja. Összetévesztik a fiú rég eltűnt anyjával, és Anne elfogadja új személyiségét, mert meggyőződése, hogy az asszony eltűnése összefügg vele. Ahogy egyre nő az országban a feszültség, Thomas csatlakozik a függetlenségért vívott harchoz, és Anne-t is magával sodorja a történelem vihara. Válaszút előtt áll: lemondjon-e korábbi életéről a szerelemért, amelyről nem hitte, hogy valaha is rátalál? Amy Harmon regényében az ír történelem tragikus történelmi korszaka és egy különleges szerelem története elevenedik meg magával ragadó módon. A kötetet 2019-ben a Goodreads olvasói a legjobb történelmi regények közé szavazták."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.