Edith Eva Eger - Az ​ajándék

2019 fontos olvasmányélménye volt - sokakhoz hasonlóan - nekem is Edith Eva Eger, a magyar származású, amerikai pszichológus memoárja - életösszegző munkája, A döntés. Abban a könyvében mesél arról, hogyan élte túl a koncentrációs tábort, szülei halálát, hogyan épített fel a romokból egy új életet. Nem volt kérdés, hogy az új könyvét is minél előbb olvassam - tavaly decemberben meg is leptem vele magam. :)

A bevezetésben röviden elmeséli a történetét, így aki nem olvasta első könyvét, vagy nem nézett-olvasott interjút vele, az is hamar képbe kerülhet Edith életével. Az életrajzi háttér mellett felsorolja a szakmai munkáját átható irányzatokat, pszichológiai alapelveket, amelyek szerint gondolkozik és gyógyít. 

12 fejezetben összegzi azt életszemléletet, ami szerint él; mesél az egyes témákhoz kapcsolódó eseteiről, de nem állítja be magát tökéletes embernek - a saját életéből is bőven hoz példát, hibáit - a rossz döntéseit sem titkolja el.

Olvashatunk az áldozat szerepről, kapcsolatok végéről, gyászról, házasságról, megcsalásról, titkokról, a családi traumák továbbörökléséről. A belénk ivódott megfelelési viselkedésekről, maszkokról és elvárásokról. A fejezetekben több esetet is említ, volt ami ismerős volt A döntésből, de bőven hoz új élményeket. Több dolgot megoszt saját családjáról, a magánéletéből kezdve a gyerekeivel való kapcsolatával, vagy épp arról hogyan hagyta magát kirabolni a saját házában. De vidám élményeket is említ, külön tetszett hogy sok magyar vonatkozást beleírt, nem feleljtette el a nyelvet sem - az On The Spot készítőivel is magyarul beszélget.

A fejezetek végén kapunk kulcsokat, amiben összefoglalja az egyes problémákat és a megoldási módokat. Örülök, hogy saját példányom van belőle, mert többször újra fogom olvasni. A döntést nehezebben venném újra a kezembe, de ez a kötet pont erre készült: rövid, tömör és teljesen érthető - széles körben ajánlható, mert érzékletesen mutat be problémákat és lehetséges megoldási módokat. Persze egy terápiát nem helyettesít, de ha már rádöbbent néhány dologra, és felvillant néhány megoldási módot, már hasznos lehet.

Lassan olvastam ezt a könyvet, és pont jól jött ki hogy egyik barátnőm is nemrég fejezte be - átbeszéltük többször, hogy nekünk mit adott, mit volt nehéz olvasni benne. Erős évkezdő könyv, megfogott, több történettől összeszorult a gyomrom, de adott jó tippeket is, hogy mire figyeljek ha változtatni akarok valamin.

Ha nem szoktál pszichológiai - önsegítő könyveket olvasni, de egyhez lenne kedved - akkor ezt ajánlom. Érthető, tömör, inspiráló!

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Gift
Fordító: Mesterházi Mónika
Oldalszám: 196
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet. Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet. Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket. A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel. Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.