Zalka Csenge Virág - A ​százegy ajtajú palota

szeptember 06, 2022

Zalka Csenge Virággal két éve ismerkedtem meg, azóta szinte mindegyik mesegyűjteményét elolvastam ezért is voltam kíváncsi legújabb kötetére. A meseolvasás már néhány éve - újra - az olvasmánylistám állandó eleme, érdekel a mesemondás, meseterápia is, de még csak ismerkedem a témával. Épp ezért is követem Zalka Csenge Virág munkásságát, mert izgalmas kötetek kerülnek ki a keze alól. 

A százegy ajtajú palota nem újramondott meséket tartalmaz, ahogy a korábbi kötetek, hanem Csenge saját újraírt meséit. Ezeknek az alapja egy-egy ismert történet, legenda, ahogyan az előszóból ill. az egyes művek végén található jegyzetekből kiderül, de saját mesemondó tapasztalatai, érzései, gondolatai alapján írta át/meg őket. Sokszínű a merítés: az ismert történeteken kívül megjelenik a görög, skandináv mondavilág, de olvashatunk olyan mesét is amelynek az alapja Ugandából 'származik'.

Több mese szól a barátságról, a női barátságról, vagy épp az előítéletek leküzdéséről, kilépésről a megszokott szerepekből és helyzetekből.

Vannak ismeretközlő mesék is, a kedvencem a Tánc a sötétben, amiben 'választ kapunk' arra, hogy miért van olyan nagy, csodálkozó szeme a bengáli lajhármakinak. :D Nagyon érdekes volt A földikutya is, ami egyrészt a 2018-as Év emlőse cím miatt született és egy 1927-es újságcikk is belekerült a mesébe. 

A leghangulatosabb történet - kimondottan őszi - A kádár és a két sárkány volt, ezt nagyon szerettem olvasni, olyan szép leírások voltak benne!

"Ahogy egyre magasabbra ért a hegyoldalban, egyre mélyebbeket lélegzett a friss, tiszta, avarillatú levegőből, és boldogan dúdolni kezdett. A napfényben a legszebb arcát mutatta a táj, az őszi színekbe öltözött erdőtől a völgyben megbúvó kis faluig; a kék égen békés bárányfelhők úsztak."

A legtöbb mese alapját ismertem, a korábbi kötetekből, de izgalmasan és érdekesen írta újra a szerző őket.

Nagyon tetszett az egész kötet, jól szórakoztam rajta ill. kíváncsivá tett a jegyzetekben említett eredeti mesékre is. Tudtátok például, hogy a Grimm testvérek legelső kézirata elveszett? Mi már a második verziót ismerhetjük, bár később az első is megjelent. Érdekes bepillantást kaptam a meseírás folyamatába is, A mese mögötti mese jegyzetekből.

Ajánlom ezt a kötetet - is - kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnőtteknek! Sokszínű és újszerű történeteket találhattok benne!

Az illusztrációk Orosz Annabella munkái - varázslatosak!

5/5

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 160
Ár: 5499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

2020-ban ​dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást közérthető nyelven, különös figyelemmel a mai gyerekek számára érdekes kérdésekre és történetekre.

A százegy ajtajú palotában sokan megfordulnak: hosszú fülű szamarak és lefátyolozott hölgyek éppúgy, mint kíváncsi hősök. Zalka Csenge Virág meséibe is sokfelől érkeznek vendégek: viking legendákból, hun mondákból és a görög mitológiából egyaránt. Ami közös bennük, az a mese sodró lendülete. Mindegyik történeten érezni, hogy a szerző gyakorlott mesemondó, aki biztos kézzel választja ki a mai gyerekek számára izgalmas témákat az önbizalomhiányos lajhármakitól a darumadár hátán útra kelő hercegnőig.

Az Év Gyerekkönyve-díjas írónak ez a ötödik kötete a Móra Kiadónál. Ezúttal saját meséit adja közre, azaz ebben a gyűjteményben az általa továbbgondolt mesetöredékek és a hallgatóságával együtt alakított történetek olvashatók. Talán ezért is olyan könnyű magunkra ismerni a római kori mutatványosokban, rémült istenekben és hűséges sárkányokban. Hiszen Zalka Csenge mesepalotájában mindenki szívesen látott vendég.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.