Top5 nyári olvasmányom 2022

szeptember 03, 2022

Ismét nehéz volt csak öt könyvet választani az elmúlt három hónap olvasmányai közül - próbáltam kevésbé reklámozottak választani ill. azokat amik tényleg sokáig velem voltak:

Agatha Christie - Gyilkosvadászat

"A Poket csapata ismét egy olyan könyvet hozott el, amit izgatottan vártam és nem is halogattam az elolvasását! Agatha Christie életművét már néhány éve tudatosan fogyasztom, ezért nem is volt kérdés, hogy megveszem a Gyilkosvadászat c. kötetet. 
Tökéletes nyári olvasmány ez a regény - egyrészt ekkor játszódik, másrészt egy izgalmas nyomozásról olvashatunk, ami megdolgoztatja a nyomozási képességeinket. Ismét volt néhány tippem, de túl sok volt a zavaró szál, hogy rájöjjek a megoldásra. Nagyon tetszett a helyszín, a vidéki birtok a csónakházzal, folyóparttal és a kerti mulatsággal ill. jókat derültem Mrs. Oliver színpadias viselkedésén - remek párost alkottak Poirottal!"


Moskát Anita - A hazugság tézisei

"ÚjMoskátAnita! Ez volt az idei év egyik híre - a kötet nemrég, a Könyvhétre jelent meg és a korábbiakkal ellentétben nem egy regényt kapunk. A hazugság téziseiben összesen 9 novellát olvashatunk, melyek közül néggyel már korábban is találkoztam. A novellák a weird, fantasztikum, horror határán mozognak - mindegyikben egy másik világba kapunk betekintést, olyan témák bomlanak ki mint például a kiégés, a bántalmazás, szülő-gyerek kapcsolat, vagy a kizsákmányoló rendszerek. A novellák viszonylag hosszabbak, mivel egy-egy új világot ismerhetünk meg. Három rövidebb mű kapott helyet, amelyek így is ütnek, a hosszuktól függetlenül. A kötet második felében pedig egy kisregényt olvashatunk (Szerződési szabadság). Összességében egy változatos kötetet kaptam, aminek minden története nagyon erős volt - direkt lassan olvastam, emésztgettem. Moskát Anita remekül használja fel a fantasy, scifi, horror elemeit, mai aktuális problémákkal, helyzetekkel kiegészítve. A kötetet akkor is ajánlom, ha még nem olvastatok tőle és kíváncsiak vagytok egy friss hangra a magyar scifi-fantasy berkeiből. Stílusa és fantáziája is remek, erős atmoszférát teremt - akár néhány oldalban is."

Miranda Cowley Heller - Papírpalota

"Már az első néhány fejezet után éreztem, hogy Miranda Cowley Heller remekül tud hangulatot teremteni, nagyon vonzott a címbeli Papírpalota helyszíne, ami egy cape codi nyaraló, ráadásul a cselekmény nagy része nyáron játszódik. A regény izgalmas szerkezettel játszik: egyrészt olvashatjuk a jelen eseményeit, óráról-órára, ill. a múlt fontos pillanatait Elle gyerekkorától kezdve. Megismerhetjük nem mindennapi családját, nagyszülei és szülei életét, ami nem sok állandóságot adott a családtagoknak, sőt szörnyű traumákat tartogat mindegyikük élettörténete. Családon belüli erőszak, nemi erőszak és elhanyagolás egyaránt előkerül a regény témájaként - voltak nagyon durva jelenetek... aki nem bírja, annak nem ajánlom ezt a regényt.
A legjobban a Papírpalota tetszett, vagyis a nyaraló és az itt töltött idő. Oda tudtam képzelni magam az erdei tavacskákhoz, a tengerparti dűnékre, a pókhálós, de kuckós kabinokba. A vonzó atmoszférán kívül remekül bontotta ki Elle történetét - döntésének súlyát, mozgatórugóit. Több helyen meglepett, erős érzelmeket váltott ki belőlem, biztos sokáig velem marad ez a történet. Tökéletes nyári olvasmány, ami beszippant, ha nem rettentek vissza a nehéz témáktól!"

C. J. Cooke - A világítótorony boszorkányai

"Amikor megláttam a friss megjelenések között ezt a könyvet, egyből felkerült a várólistámra - vonzanak a boszorkányos regények és a világítótornyok, tökéletes borzongató olvasmánynak tűnt a forró nyári napokra. 
A szerző ügyesen bonyolítja a cselekményt, a folyamatosan változó szemszögek miatt nehéz volt letenni a könyvet. Apránként adagolja az információt a sziget történetéről, Livről és lányairól, boszorkányokról, vadoncoknak nevezett elcserélt gyerekekről, amelyek ismerősek lehetnek az angolszász mesékből - mitológiából.
A regényt azoknak ajánlom, akik szeretik a misztikus, borzongató történeteket, amelyek többféle témát is feldolgoznak. C. J. Cooke utószava szerint a könyv magját a skót boszorkányüldözések adták, a témába 2019-ben ásta bele magát a Glasgow-i Egyetemen.
Nekem nagyon tetszett ez a könyv: egyrészt a rejtélyes helyszín, másrészt a történelmi háttér miatt. A karakterek érdekesek voltak, többféle témát és problémát is felvillant a szerző; néhány erősebb jelenet kivételével élveztem az olvasást."

Robin Hobb - Őrült hajó I-II.

"Majdnem pontosan egy éve olvastam Robin Hobb, amerikai fantasy író Élőhajó sorozatának első részét. A könyv nagy meglepetés volt számomra, mert tartottam attól, hogy mennyire fog tetszeni nekem egy ilyen high fantasy... ahogy látható - nagyon :D 
Az Élőhajó sorozatban egy olyan világ jelenik meg, amelyben a mágia a hétköznapok része, egy bizonyos mágusfa nevű anyagból pedig olyan különleges hajókat készítenek, melyeknek tudata van. Az első részben a Vestrit kereskedőcsaládot ismerhettük meg és az öntudatra ébredt élőhajójukat, Viviánát. A család több szereplője kiszakad megszokott életéből, meg kell küzdeniük váratlan helyzetekkel, érzelmekkel, gyásszal. A történet kiegészül egy nagyravágyó kalóz szemszögével is, akiről még többet megtudhatunk az Őrült hajóban. A családregény a politikai helyzettel is bonyolódik, amelyben az uralkodó és a rabszolgaság kérdése kerül előtérbe. Emberi szereplőinken kívül bepillantást nyerünk egy-egy tengeri kígyó szemszögébe is, akik keresnek egy bizonyos Emlékezőt és igyekeznek egyre több fajtársukat magukkal vinni erre az útra." 

Nektek mik voltak az idei nyár legmeghatározóbb olvasmányai?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.