Moskát Anita - A hazugság tézisei

ÚjMoskátAnita! Ez volt az idei év egyik híre - a kötet nemrég, a Könyvhétre jelent meg és a korábbiakkal ellentétben nem egy regényt kapunk.

A hazugság téziseiben összesen 9 novellát olvashatunk, melyek közül néggyel már korábban is találkoztam. A 2050Légszomj és Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 kötetekben, ill. a Prae folyóirat 2020/4-es számában jelentek meg - amiben mellesleg egy tanulmány is foglalkozik a Mesterhazugság c. novellával.

A novellák a weird, fantasztikum, horror határán mozognak - mindegyikben egy másik világba kapunk betekintést, olyan témák bomlanak ki mint például a kiégés, a bántalmazás, szülő-gyerek kapcsolat, vagy a kizsákmányoló rendszerek. A novellák viszonylag hosszabbak, mivel egy-egy új világot ismerhetünk meg. Három rövidebb mű kapott helyet, amelyek így is ütnek, a hosszuktól függetlenül. A kötet második felében pedig egy kisregényt olvashatunk (Szerződési szabadság). 

A mesterhazugság 

Egy ismerős novella, ami Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 kötet kezdő darabja volt. "Már a kezdő novella megfogott, Moskát Anita egy új világot vázolt fel néhány oldalon keresztül, ahol a hazugság épít és az igazmondás rombol. A történeteiben azt szeretem, hogy mindig egy új világot alkot - így volt a két ill. már három regényében, és most ebben a novellában. A történetei visznek magukkal, a fantáziája mellett a stílusa is nagyon jó. "

Most újraolvasva jobban figyeltem a cselekmény részleteire, de valamennyit felejtettem, így az egyik fordulat meglepett. Hozzáolvastam - az egy éve a polcomon várakozó - Prae folyóiratban található tanulmányt is, ami megerősített, hogy Anitának bámulatos fantáziája van. 

Istenanyák

Szintén egy ismerős darab, a fenti folyóiratban olvastam először. Ebben az alternatív világban bárminek lehet istene, ám hogy sokasodjanak, ahhoz a törékeny emberi lényekre - lányokra van szükség. Megfelelő összegért, lehetőségekért a családok és a lányok önként vállalják a terhességet, ám az nem mindig alakul jól...

Rügyeid

Az egyik új és rövidebb novella, amit ha befejezel örülsz, hogy nem ebben a világban élsz - sétálj egyet a fák között ;)

A gyertya a magasban tündöklő nap

Hú, ütős fantasy-horror darab, háborúról és szeretetről. 

Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe

A Légszomj kötetben megjelent novella már akkor is megfogott, most is újra belemerültem ebbe a fojtogató hangulatba, ahol a szereplők bármit (?) megadnának az egyetemi jó jegyekért. Örülök, hogy nem volt részem ilyen horror-vizsgaidőszakban...

Négyszemközt

Gyomorszorító - egy bántalmazott nő szemszögén keresztül lehetünk tanúi egy elfajult estének, és a helyzetet még jobban kiélezi, hogy a nő saját anyja se hiszi el egészen. A technológia itt is megjelenik, a személyre szabott - photoshopolt hirdetések adnak kontrasztot a valóságnak. 

Fekete monitor

Egy igazi kiégéstörténet - hátborzongató volt olvasni, az aktualitása miatt. Ráadásul játékos formában íródott, vagyis alternatív megoldásokat kínál, te választhatod ki a szövegrészletek végén, hogy melyik cselekményszállal folytatod. Erre persze egy idő után jöttem rá, nem olvastam még hasonlót - de újra fogom ezt párszor, már így játszva is olvasni. 

Gumicukorszív

Ez volt a legkorábbi novella, amit olvastam Anitától, a 2050 c. kortárs ifjúsági novellákat tartalmazó kötetben jelent meg. A történet egyrészről a gyászfeldolgozásról szól - másrészt egy kicsit a jövőbe is tekint - azt mutatja be, hogy a technológiai fejlődés hogyan távolítja el vagy éppen hozza közel a családtagokat. 

Szerződési szabadság 

Ahogy írtam korábban, a kötet végén ez a kisregény kapott helyet, amely a mágia érdekes felhasználását mutatja be, ill. tükröt tart a kizsákmányoló rendszereknek, társadalomkritikát fogalmaz meg - mindezt megfejeli egy nehéz sorsú főszereplővel, szülő-gyermek kapcsolattal. 

Ebben a világban a mágia jelen van, ám használata szigorú feltételekhez kötött - szerződéseken keresztül használják. Gavin is egyike a keveseknek, akik élni tudnak vele - családja épp ezért adta el a szomszédos országnak. Az akkor öt éves fiút szerződéskötőnek tanítják ki, aki a kisregény jelenében visszatér szülőhazájába, hogy egy nagyszabású szerződést üssön nyélbe. 

Szerződést pedig bármire lehet kötni: hogy ne legyen annyi szmog a gazdag lagowi városokban átirányítják azt a kizsákmányolt Ardennaus területére. A rákos sejteket ugyanígy, persze előre megállapított arányban kapják meg az ardennausiak, hogy a lagowiak jól és még tovább élhessenek. Időjárás, a talaj tápanyagtartalma, szépészeti beavatkozások - nincs semmilyen akadály. 

Gavin az egyik legjobb szerződéskötő, akinek több lelki teherrel is szembe kell nézni a történet során. Hogyan számol el lelkiismeretével a megbízása kapcsán? Hogyan dolgozza fel azt, hogy szülőhazájába került, már az elnyomók képviseletében. Milyen lesz újra találkozni a családjával? 

Nagyon tetszett, hogy a fenti kérdéseken kívül beleláthattam egy férfi-férfi kapcsolatba, akik óvó szeretettel nevelik kislányukat. A kisregényben ez nem téma, és olyan jó lenne ha a való életben sem lenne az...


Összességében egy változatos kötetet kaptam, aminek minden története nagyon erős volt - direkt lassan olvastam, emésztgettem. Moskát Anita remekül használja fel a fantasy, scifi, horror elemeit, mai aktuális problémákkal, helyzetekkel kiegészítve. A kötetet akkor is ajánlom, ha még nem olvastatok tőle és kíváncsiak vagytok egy friss hangra a magyar scifi-fantasy berkeiből. Stílusa és fantáziája is remek, erős atmoszférát teremt - akár néhány oldalban is. 

Ha szeretnétek ízelítőt kapni a munkáiból, ajánlom a honlapját

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 392
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.