Deborah Feldman - Exodus

Éppen két éve olvastam Deborah Feldman memoárját, az Unortodoxot, melyben a brooklyni szatmári zsidó közösség életébe és az abból való kitörésbe pillanthattunk bele. Élettörténetére sokakhoz hasonlóan én is a 2020-as Netflix adaptáció révén figyeltem fel, a tavaszi karanténidőszak nagy sorozatélménye volt számomra. Nem sokkal később olvastam el a memoárját, mely igazából eltér az adaptációtól, de mindkét formában érdekes volt. 
Nagyon kíváncsi voltam élettörténetének folytatására, több csúszás után végül tavaly télen jelent meg magyarul az Exodus. 

Ez a kötet - a címből sejthetően - a zsidó közösségből való kilépés utáni életét mutatja be. A válás előkészítését, az Exodus első verziójának* munkálatait, a lakhatás nehézségeit New Yorkban és Deborah önmagára találását. 

*Érdekesség, hogy Amerikában 2014-ben jelent meg ennek a könyvnek az első verziója, ahogy wmn.hu interjúban olvasható, a kiadó egy olyan amerikai sztorit várt, amelynek főszerepljő  "felfedezi a szex–drogok–rock’n roll életformát. Valami olyasmit akartak, mint amit Lena Dunham képvisel – én viszont valami egészen mást.". A most magyarul olvasható kiadás a bővített, Deborah saját tervei szerint megírt memoár, amely életének kb 10 évét fedi le, a haszid közösségből való távozás éveit. 

Egy mondatban az identitáskeresésről szól az Exodus. Deborahnak meg kellett állnia a saját lábán a közösségből való kilépése után - egyedülálló anyaként, egyre inkább a média figyelmébe kerülve. Másodszor íróként kellett teljesítenie, ill. ha mindez nem lett volna elég, fel akarja tárni családja múltját. Meg akarja ismerni a gyökereit, azokat a rokonokat, eseményeket, amelyekről az őt felnevelő nagyszülei nem beszéltek.

Talpraállásának történetével párhuzamosan egyre többet megtudhatunk családjáról, további adalékokat gyerekkoráról - az ünnepekről, vagy bizonyos kifejezésekről, ill. a jiddis nyelvről. Számomra nagyon érdekes volt, hogy európai utazásai során Deborah megértette magát németül, amikor valójában jiddisül beszélt.

Miután sikerül új otthonra találnia New York után New Englandban, lezajlott a válás - Deborah elkezdett nyitni a világ felé, barátokat szerzett, és elindult az első útjára Európába. Belső útjának is fontos pontjait jelentették azoknak a helyszíneknek a bejárása, amelyek fontosak voltak nagyszülei, családja életében. Többek között Magyarországra is ellátogatott, ahonnan nagyszülei származnak - Nyíregyháza melletti falvakból. Érdekes volt az ő szemén keresztül látni akár a magyar viszonyokat, Párizst, Berlint - vagy az osztrák, német, olasz városokat.  

"Azért valamennyire mégis megtanultam, hogy a sokaság helyett mindig az egyénre koncentráljak; új fogalmakban gondolkodom a gyerekkoromban belém sulykolt fogalmak helyett, és e tanulási folyamat során megszabadultam a félelmeimtől és a korlátaimtól. Hiszem, hogy ebben a változásban az irodalom játszotta a főszerepet. Számos szerzőt tudnék felsorolni, akik nem pusztán inspiráltak, hanem utat is mutattak életem bizonyos korszakaiban, megtanítottak arra, hogy miként kell helyes kérdéseket feltenni, és segítettek megtalálni a válaszokat is."
Izgalmas volt követni útkeresését - egyrészt az aktuális megélhetési problémáit, az életét New Yorkban, a válási és gyermekfelügyeleti folyamatokat. Később pedig az önismereti munkáját, családja elhallgatott traumáinak feldolgozását. Néhány részletet kapunk az írás folyamatáról ill. a Netflixes sorozat készítéséről, amelynek munkálatai már 2014-ben elkezdődtek!

Kicsit lassan haladtam ezzel a könyvvel, de lekötött - nagyon sűrű a szöveg, rengeteg érdekes pillanatot osztott meg benne Deborah. Ajánlom, ha olvastátok az Unortodoxot, vagy kíváncsiak vagytok egy szépirodalmi igényességgel megírt memoárra - amit erőteljesen áthat az önkeresés - a zsidó vallás és napjaink kérdései ezekkel kapcsolatban.

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Exodus
Fordította: Getto Katalin
Oldalszám: 426
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Az Unortodox – A másik út című sikerkönyv szerzője, Deborah Feldman a brooklyni Williamsburg szatmári zsidó közösségét maga mögött hagyva felejthetetlen utazásra indul, hogy megértse gyökereit és ezáltal önmagát is.

Deborah-nak immár egyedülálló, független nőként kell helyt állnia a zárt zsidó közösségen kívüli világban: gondoskodnia kell a fiáról, biztosítania kell a megélhetésüket, miközben írói karrierjét építi, s meg szeretné találni az igaz szerelmet is.

Deborah végül útnak indul, hogy Európát bejárva megismerje családjának történetét, s felfejtse azokat a misztikus szálakat, amelyek magyar származású őseihez és a zsidó valláshoz kötik. Minderre azért van szükség, hogy megértse azokat a múltban gyökerező kötődéseket, amelyeket néha el kell szakítanunk, hogy igazán önmagunk lehessünk.

2 megjegyzés:

  1. De jó! Halogattam, nem tudtam, hogy az Unortodox után ez érdekelni fog-e vagy sem, de meghoztad hozzá a kedvemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is vártam vele, csodálkoztam is, hogy nincs róla annyi vélemény - blogbejegyzés. Végül ezen a héten rákívántam és most jól jött, tetszett!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.