Genevieve Gornichec - A boszorkány szíve

június 18, 2022

Amikor az Agave friss megjelenései között megláttam ezt a könyvet, tudtam hogy el kell olvasnom! Nagyon szeretem a mitológiai történeteket, regényeket (pl.: Kirké, Északi mitológia) ez pedig a fent említett két könyv tökéletes egyvelegének tűnt. 

A skandináv mitológia és alakjai már csak a Marvel univerzum feldolgozása miatt is kedvesek a szívemnek, de a már említett Neil Gaiman kötet is az egyik kedvencem. Genevieve Gornichec első regényében egy kevésbé ismert karakter, Angurboda történetét meséli el, hasonló módon mint ahogy azt Madeline Miller tette a Kirkében. 

Angurboda nagy hatalmú boszorkány, akit Odin már nem is először ítélt máglyahalálra - ám eddig mindegyiket túlélte. A regény kezdetén megtörve, sok emlékétől megfosztva ül a Vaserdő szélén, egy patak partján. Itt talál rá Loki, a csínyek istene, aki ellopta a boszorkány kivágott szívét és vissza akarja adni a nőnek. A boszorkány elfogadja az ajándékot, bár elgondolkodik, hogy talán jobb lenne a szíve nélkül (túl)élnie. 

Otthont alakít ki a kietlen Vaserdőben, ahol nem jár más, csak néhány nyúl, néha Loki és később egy óriáslány, Skadi. Évek telnek el miután megszökött Asgardból, a máglyáról és lassan nyeri vissza erejét és önbizalmát a varázslás, a vajákosság iránt. Gyógyerejű főzeteket készít, ezekkel kereskedik Skadi segítségével, de varázserejét igazán nem használja ki. Épp elég volt a legutóbbi alkalommal, amikor Odin arra kényszerítette, hogy testi valóját elhagyva nézzen a jövőbe... Álmai nyugtalanok, mert érzi, hogy szólítja valami a tudás felé. 

Loki egyre többször marad nála, lassan alakul kapcsolatuk, de a két sérült lélek végül egymásra talál. Aki ismeri a mitológiát, annak nem lesz meglepő, hogy gyermekeik születnek, akik nem mindennapi formát vesznek fel. Angurboda a hétköznapi teendő mellett egyre jobban fél a jövőtől, amit látomásaiból ismer...

A mondákból ismert boszorkány alakja egy életszerű női karakterré formálódott ebben a regényben, aki vágyik a szeretetre, utálja ha szerettei távol vannak tőle - képes megbocsátani és remélni. A vaserdei évei alatt barátot is szerez Skadi személyében, aki később nagyobb befolyásra is szert tesz az asgardi udvarban. Nem egy mindennapi főszereplő, a romantikus szálat se úgy képzeljétek el, hogy tele van nagy érzelmekkel, rózsaszín köddel - sokkal karcosabb a két karakter, inkább valami menedékfélét nyújtanak egymásnak. Angurboda tudja, hogy Lokira nem számíthat teljes mértékben, sokszor hagyja magára - van egy másik élete Asgardban. Ennek megfelelően főszereplőnk önállóan alakítja ki életét a Vaserdőben, gyerekei és ritkán betoppanó látogatói mellett.

A regényt két nagyobb részre lehet felosztani - az első az otthonra találás, családalapítás időszakáról szól; a másik tragikusabb és az elkerülhetetlen végzet, a Ragnarök felé tart ill. Angurboda magára találásáról. A második fele kevésbé tetszett, de ez azért van mert a szereplőknek boldogságot és békét szerettem volna, de ez egy világvégénél bajos lenne megoldani. Tetszett ahogy Angurboda újra magára talált, ill. találkozása gyerekeivel is életszerű volt.

Az író remekül dolgozta fel a skandináv mitológiát - több történet ismerős volt NG könyvéből, de melléolvastam más forrásokból is és megegyeztek a történetek. Erre a szálra rá is játszik: Angurboda többször belekérdez, amikor Loki mesél a kalandjairól - olyan kérdéseket tesz fel, amelyekben mi mai olvasók tennénk, ahol érezzük a logikátlanságot. Illetve magyarázatot keres Loki számára, hogy miért is volt benne annyi csínyben - miért csinálta, amikor tudta előre, hogy nagy lesz a büntetése. 

"Az emberek meghalnak. A történetek viszont tovább élnek a versekben és a dalokban. Az ő tetteikről szólnak. Az isteneik tetteiről […]."
A kötet végén kapunk egy függeléket is, amiben olvashatunk a megjelent szereplőkről, helyszínekről néhány sorban. Ebből is látszik, hogy az írónő milyen ügyesen olvasztotta Angurboda karakterébe a mesékben megjelenő boszorkányokat.

A tragikus események mellett csipetnyi humor is megjelenik a regényben - főleg amikor Loki is megjelenik, szerettem amikor Angurbodával évődtek - veszekedtek. 

"– Nem fogjuk „káprázatosan hatalmas varázsbotnak” nevezni a fiunkat.
– De igen. Nagyszerű név. És ilyen neveket kell adni a gyerekeknek, Boda. "

Összességében ez a regény remek feldolgozása a skandináv mitológiának, ill. ügyesen olvasztott egybe a skandináv mesékben felbukkanó boszorkányokat. Volt egy kis hiányérzetem a regénnyel kapcsolatban, jó lett volna ha az első fele kicsit rövidebb - még ha a családalapítás, Lokival való kapcsolat épülése jobban is tetszett. Szerettem volna több boszorkányságot látni Angurbodától, több aktivitást - a regény második felében már kimozdul a bezártságából, de ez a rész rövidebb lett. A lezárás tetszett - szépen oldotta meg az írónő az elkerülhetetlen vég feloldását. Első regénynek remek indulás A boszorkány szíve, kíváncsi vagyok még mit fog írni.

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Witch's Heart
Fordította: Ballai Mária
Oldalszám: 368
Ár: 4480 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.
Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.
Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.
Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.

2 megjegyzés:

  1. Nem tartozom a mitológiai történetek rajongótáborába, de az értékelésed most felkeltette a figyelmemet a könyv iránt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A regény hangsúlyos része a nőiség - anyaság, szerinte emiatt neked is tetszene! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.