Agatha Christie - Gyilkosvadászat

A Poket csapata ismét egy olyan könyvet hozott el, amit izgatottan vártam és nem is halogattam az elolvasását! Agatha Christie életművét már néhány éve tudatosan fogyasztom, ezért nem is volt kérdés, hogy megveszem a Gyilkosvadászat c. kötetet. 

Ez a regény és születése több érdeksséget is tartogat: korábban Gloriett a hullának címen és más fordításban megjelent már magyarul. A történet ráadásul először kisregény formában született meg A Greenshore-gloriett címenjótékonysági célból - ám a terjedelme miatt Agatha Christie nem tudta kiadatni. Később ezért készült belőle egy novella, ill. kibővítve ez a regény. A kiadás körülményeiről az ekultura is írt cikket - A Greenshore-gloriett magyar megjelenése kapcsán (ezt is tervezem elolvasni).

Ariadne Oliver krimiírónő éppen vidéken tartózkodik, Sir George Stubbs kastélyában. A gazdag férfi megbízza, hogy a nyári kerti ünnepségére bonyolítson le egy gyilkosvadászat nevű játékot, ami a már unalmas kincskeresés izgalmasabb formája lenne. Mrs. Oliver el is kezdi a szervezést, ám valamilyen baljós előérzete támad - ezért megkéri Poirot, hogy utazzon le a kastélyba. Belga nyomozónk meg is teszi ezt és elkezd megismerkedni a ház lakóival és a kerti mulatság szervezésében résztvevőkkel. Vannak itt furcsa karakterek szép számmal - kezdve Lady Stubbs-szal, akiről mindenki azt mondja, hogy szellemileg visszamaradott, ám gyönyörű asszony. Stubbs titkárnője Miss Brewis látható sértettséggel viszi a ház minden gondját-baját, mert a feleségre nem lehet számítani. Mrs. Folliat özvegyasszony, a birtok egykori tulajdonosa a kapuslakban él, de sokszor úgy viselkedik, mintha még az övé lenne az egész. Szállóvendégek a faluból ill. a közeli diákszálló átmenő forgalma szintén nyüzsgővé teszi az amúgy békés helyszínt. Végülis apróbb vitáktól eltekintve minden jól is megy az ünnepségig, ám ekkor tényleg gyilkosság történik... A ház úrnője eltűnik, felbukkan egy nem várt szereplő és az igazi nyomozás beindul.

Poirot csak néhány napot tölthet a birtokon - megoldás nélkül, ám nem hagyja nyugodni az ügy - később visszatér, hogy a kirakós minden darabját a helyére illessze. Van itt félrevezető szál bőven, elejtett mondatok, régi ügyek - furcsa kapcsolatok...


Tökéletes nyári olvasmány ez a regény - egyrészt ekkor játszódik, másrészt egy izgalmas nyomozásról olvashatunk, ami megdolgoztatja a nyomozási képességeinket. Ismét volt néhány tippem, de túl sok volt a zavaró szál, hogy rájöjjek a megoldásra. Nagyon tetszett a helyszín, a vidéki birtok a csónakházzal, folyóparttal és a kerti mulatsággal ill. jókat derültem Mrs. Oliver színpadias viselkedésén - remek párost alkottak Poirottal!

Örülök, hogy újra megjelent ez a regény - ezzel a címmel (;))... Ha csak egy Agatha Christie regényt olvasnátok el a nyáron, akkor legyen ez ;)

5/5

Kiadó: Poket
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Dead Man's Folly
Sorozat: Hercule Poirot 31.
Fordító: Horváth Kornélia
Oldalszám: 254
Ár: 1500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Agatha Christie a világ egyik legnépszerűbb szerzője, az eladott példányok tekintetében csak William Shakespeare művei és a Biblia előzi meg. Végre az automatákba kerül Hercule Poirot, a kopasz, nevetségesen hiú belga detektívzseni. Merthogy Hercule Poirot a világ leghíresebb nyomozója. Tojásfejű, hiú, mérhetetlenül büszke a bajszára és “kis szürke agysejt”-jeire. Lehet is, hisz ezeknek a segítségével fejtette meg a huszadik század legmeghökkentőbb bűnügyeit. Például a Gyilkosvadászat rejtélyeit is. Mrs. Oliver elvállalja, hogy Sir George Stubbs vidéki kastélyában, a kerti ünnepélyen megrendez egy „Hol a hulla?” játékot. De először is odahívja a világ leghíresebb belgáját, Hercule Poirot-t, mert valami nem tetszik neki. Poirot, aki már megszokta, hogy a regényírónő rosszul fejezi ki magát, vállalja a vizsgálódást. A játék természetesen komolyra fordul: meghal az a cserkészlány, akinek csak játszania kéne a hullát. A kerti ünnepélyen nemcsak a környéken lakók vettek részt, hanem a szomszédban álló diákszálló átutazó vendégei is, gyanúsítottban nincs hát hiány. Másnapra eltűnik az ifjú, szépséges és szegény Lady Stubbs is.

3 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.