II. Erzsébet királynőre emlékezve

A Netflixes Korona sorozat óta viszonylag sok könyvet és bookazine-t olvastam a tegnap 96 éves korában elhunyt angol királynőről és családjáról. Ebben a bejegyzésben ezeket az olvasmányokat ajánlom, ha szeretnétek megismerkedni hosszú és változatos élete eseményeivel. 

Rob Attar – Rhiannon Davies (szerk.) - A királynő

A BBC History Magazine szerzőinek összeállítása Erzsébet királynő életének, uralkodásának ill. a történelmi események fő vázát mutatja be. Olvashatunk gyerekkoráról, neveltetéséről, édesapjáról, magáról a koronzásról ill. esküvőjéről Fülöp hercegel. Bepillanthatunk a Buckingham palotába, és képet kaphatunk a Nemzetközösség lényegéről. A kötet végén a királynőről szóló filmekről és A korona c. sorozatról is olvashatunk. Érdekes, informatív, sok fotót tartalmazó igényes kiadványról van szó, amit bátran ajánlok azoknak, akik szeretnének egy rövidebb összefoglalót Erzsébet királynőről.

Andrew Morton - Erzsébet és Margit

"A kötet nagyon részletesen bemutatja életük fontosabb pontjait, de úgy éreztem inkább szól Margitról - emiatt számomra hiánypótló volt. Intim, családi pillanatokról is olvashatunk, ill. arról a kettősségről, hogyan viselkedtek a nővérek egymással ill. a rangban alattuk állókkal. Magyar olvasóként érdekes volt a média és közvélemény megállapításairól is olvasni, melyek folyton megfigyelték és bírálták a királyi család lépéseit. (...) Nagyon részletes memoárról van szó, amely sok újdonságot tartogatott számomra, korábbi olvasmányélményeim ellenére. A könyvet azoknak is ajánlom, akik még nem olvastak Erzsébet királynőről vagy a királyi családról, mert megismerhetik belőle a legfontosabb tényeket, eseményeket, családi kapcsolatokat. A kötet még inkább szól azoknak, akiket Erzsébet királynő húga, Margit sorsa érdekel. A szerző egy ponton reflektál is A korona sorozatra, ahol szerinte karakterét másképp mutatták be, mint a valóság. Emiatt azoknak is ajánlom, akik látták már a sorozatot és bővebben érdeklődnek élettörténete iránt."

Robert Lacey - A ​Korona – The Crown

"A kötet kimondottan a Peter Morgan által írt és rendezett fenti sorozat alapján mutatja be II. Erzsébet és környezete életét. Az első rész 1947-1955 közötti időszakot öleli fel - ahogyan az első évad; a fejezetcímek az epizódok címei ill. az ott bemutatott jeleneteket idézi fel röviden, majd a valós történelmi hátteret mutatja be. (...) Robert Lacey gördülékenyen idézi fel az 10 epizód fontos pillanatait, majd áttér a valós eseményekre. Ebből egyrészt jobban megértettem, hogyan dolgozik egy 'filmes' - milyen eszközök vannak a történelmi események tömörített elmesélésére, miért adnak át mondatokat más karakterek szájába, vagy miért húzzák feszesebbre néhol a cselekmény idejét."

Anne Glenconner - Az udvarhölgy

"Anne Glenconner egy gróf lánya volt, aki gyerekkorát többek között Anglia egyik legnagyobb kastélyában töltötte, többször találkozott Erzsébet és Margit hercegnővel, akik élete későbbi részében is fontos szerepet töltöttek be. Ezért is érdekelt memoárja, ami érdekes bepillantást ad egy korszak és egy társadalmi osztály életébe. (...) Ha kizárólag Margit hercegnő érdekel titeket, akkor ez a könyv nem fog eleget adni - bár próbálkozik. Anne elmeséli a legelső találkozásokat a hercegnőkkel, a formálódó barátságokat és az udvarhölgyi minőségében töltött hosszú éveket. Megpróbál egy őszinte képet adni a hercegnőről, akit a sajtóban sokkal rosszabbul festettek le egyes helyzetekben."

Jennifer Robson - II. Erzsébet ruhája

"Jennifer Robson történelmi romantikus regénye azoknak a hímzőknek és varrónőknek állít emléket, akik többet között Erzsébet hercegnő (a későbbi II. Erzsébet királynő) menyasszonyi ruháját készítették. (...) Ajánlom, ha egy könnyedebb, érdekes tényekkel is szolgáló regényt kerestek! Külön örültem, hogy a könyv vége több extra fejezetet is tartalmaz, amiben a szerző mesél a regény születésének ötletéről, közöl egy interjút akitől sok inspirációt gyűjtött a kitalált karakterek mindennapjainak bemutatásához."

A ​korona igazi története (Bookazine)

"A korona (The Crown) sorozathoz készült ez a bookazine, ami bemutatja a történelmi hátterét az első három évadnak. A sorozat minden részét nem öleli fel, de egy jó áttekintő képet ad 136 oldalban. Akkor ajánlom, ha szeretnétek utánaolvasni az említett sorozat háttérének, vagy II. Erzsébet uralkodásának első időszakáról vagytok kíváncsiak, de csak röviden."

II. Erzsébet: 70 éve a trónon (Nők Lapja Bookazine)

(Ezt a bookazine-t elfelejtettem rögzíteni az olvasmányaim között, de a határidőnaplóm szerint idén, március 20 körül olvastam, amikor az Erzsébet és Margit könyvet ;)).

Részletes áttekintést ad Erzsébet királynő életéről és uralkodásáról, születésétől kezdve, a családi életén át, a politikáig. Olvashatunk az angol királyi családot érintő botrányokról ill. A Korona sorozatról is. Sőt még Diana és Károly magyarországi látogatásáról is született egy cikk. Ezt is ajánlom, ha rövidebb áttekintést szeretnétek róla olvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.