Leigh Bardugo - Ninth House – A kilencedik ház

Ez volt az első olvasmányom az izraeli-amerikai szerzőtől, aki a Grisaverzumban játszódó regényei miatt lehet ismert. Erre a könyvére valószínűleg valamilyen dark academia ajánló miatt figyeltem fel - év elején egészen be voltam zsongva tőle, meg is vettem, ... hogy hagyjam porosodni egy fél évig :D A Booktube Könyvklub egyik szeptemberi közös olvasmánya ez volt, ez motivált arra, hogy még a hónap utolsó hetében elolvassam.

Főleg azért vonzott ez a regény, mert amerikai egyetemi környezetben és egy fantasy világban játszódik. Egészen pontosan New Havenben, a Yale Egyetemen, ahol rebellis főszereplőnk, Alex Stern az első évét tölti. 

Alex (lány) zűrös kamaszkora egy igazán durva eseménye után kapta azt a lehetőséget, hogy bekerüljön ide. Nem a tanulmányi eredményei vagy jó kapcsolatai miatt, hanem mert egy mágiával foglalkozó szervezet, a Léthe Háza felfigyelt okkult képességeire. Főszereplőnk születése óta látja a szellemeket, bár inkább kerüli a kontaktust velük a múltbeli borzasztó élményei óta. A mágiával foglalkozó emberek többsége csak akkor képes erre, ha egy veszélyes bájital fogyaszt, ezért különösen értékes a jelenléte a szervezet számára.

Alex a külvilág szemében egy különc lány, aki rajz szakon tanul az egyetemen, több-kevesebb sikerrel. Az igazi ok ami miatt ott van, hogy egyfajta ellenőr legyen a már említett Léthe házának tagjaként. A városban és az egyetemen több klubház is működik, akik a mágia különféle módjait gyakorolják - rituáléik sokszor veszélyesek, ezért van szükség a Léthe tagjaira, akik mindig részt vesznek ezeken és biztosítják, hogy minden jól menjen.

A regény szerkezete keszekusza - Alex jelenében épp egy gyilkossági ügyet próbál felderíteni, mentora - Darlington eltűnt és ő maga is sérülésekkel küzd. Ebből a szálból ugrálunk vissza az időben, az őszi és a téli félévre, hogy megismerhessük ezt a világot, az egyetemi életet, a Házakat.
Bekapcsolódik egy még korábbi szál - Alex múltja, gyerekkorának legfontosabb élményei és kamaszkorának legdurvább éjszakája is szép lassan elénk tárul.

A cselekmény egyből a történet közepébe vág, kell jó néhány fejezet mire megértjük mi is történik, aztán felvázolódik előttünk a krimi, ami tele van természetfeletti eseménnyel, gyilkossággal, szellemekkel és titkokkal.

A történet magja tetszett: az egyetemi házak mintájára működő mágikus társaságok, a különleges képességű Alex, aki durva múltja elől menekül és próbál új életet kezdeni az egyetemen. A regény felépítése viszont megnehezítette a dolgom - olvasmányos volt, de az elején annyi információt zúdított rám, hogy csak néztem. A krimi szál jó volt, főleg hogy múltbeli eseményekre is fény derült - Alex ügyesen, talpraesetten nyomozott.

Ami viszont nehezített az olvasást számomra néhány brutális jelenet, emiatt nem ajánlom mindenkinek. Több horror elem felbukkant, ill. drogok, szexuális erőszak, elhanyagoltság is megjelenik a történetben. Tetszett, hogy a szerző fantasyba csomagolta a nagyon is aktuális társadalomkritikát az áldozathibáztatásról, a gazdagok - befolyásos emberek viselkedésének visszásságairól - a pénzről és a többi ember feláldozhatóságáról (szó szerint...).

Az értékelésnél billegek a 3 és a 4 pont között, mert számomra több hibája is volt a regénynek - viszont ez tényleg jó dark academia regény. Kíváncsi vagyok a folytatásra (Hell Bent) egy szereplő miatt, ami jövő januárban fog megjelenni.

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Ninth House
Fordító: Seres József
Oldalszám: 568
Ár: 4699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.