Dark academia | könyvajánló

október 06, 2021

A cottagecore után egy másik internetes esztétikai irányzatba ástam bele magam, ami tökéletesen illik az őszi, borongós napokhoz. 

Még a szeptemberi Témázunk kör előtt kezdtem el írni ezt a bejegyzést, de a levegőben van a téma, mert ott is többen említették, ill. most zajlik Masni olvasási maratonja, amiben szintén a dark academia kerül a középpontba.

Érdekes módon ez az irányzat is a covid alatt virágzott fel, amikor megjelent a bezárt iskolák, egyetemek utáni vágyódás. A wiki szócikk szerint a fő inspirációforrás Donna Tartt A titkos történet c. regénye volt, a Tumblr-ön jelentek meg hasonló könyveket ajánló bejegyzések, könyvklubok. 

Gótikus és klasszikus regények, az ókori görög irodalom - mitológia illik ebbe az irányzatba irodalmi vonatkozásait tekintve. A vizualitást tekintve az építészet, az ősz, gyertyafény, könyvek, sötét színvilág, 1930-40-es évek ruháit idéző outfitek jelennek meg. A hozzá illő tevékenységek a tanuláshoz köthetőek, iskolák, könyvtárak az ideális helyszínek.

Az irányzatnak már kritikái születettek, érdekes ezeket a cikkeket is elolvasni a témához.

Dark academia könyvajánló

Donna Tartt leghíresebb műve A titkos történet, ami nekem is nagy kedvencem - 3 éve olvastam újra, saját példányt is beszereztem belőle (jól is tettem, mert azóta nem kapható :O).

Az ajánlott könyvek között rögtön ezt követi egy 2017-es regény, ami sajnos még nem olvasható magyarul: M.L. Rio-tól az If We Were Villains. 

Mona Awad Nyuszikája is ide sorolható, ami egy nagyon furcsa könyvélmény volt - szeretném is újraolvasni. Örülök, hogy mostanában többen fel is fedezték.

Az ókori téma miatt Madeline Miller két könyve is ide illik, az Akhilleusz dala magyar kiadása a Kirké sikere után egy újrakiadást is megért.

Naomi Alderman (A hatalom, Engedetlenség) egy korábbi könyvét (The Lessons) is említik a Goodreads idevágó listájában - ezt is szívesen olvasnám magyarul!

A klasszikusok közül a Dorian Gray arcképe, Jane Eyre, Frankenstein, Üvöltő szelek, Drakula, Utolsó látogatás szerepel. 

Két idei (magyar fordítású) fantasy megjelenés: az általam nemrég olvasott Addie ​LaRue láthatatlan élete és a tavaszi Csillagtalan tenger

  • Molyon fut egy kihívás is, erre én is jelentkeztem :)
  • Természetesen filmekből is készült már ajánló lista.

2 megjegyzés:

  1. Nekem ez teljesen új volt, de a cottagecore-ról is csak tőletek hallottam, honnan láttok meg ilyen irányzatokat? Vagy ezek hol kerülnek elő? :D (szatyorban élek? :D )
    A titkos történetből nekem egy használt példányom van, amit Nitával egy turkálóban találtunk, ahol könyvek is voltak, nem csak ruhák, és csak 590 Ft volt, ha jól emlékszem. Nita mondta, hogy NEM mehetek ki innen enélkül! :D Szégyenszemre viszont még azóta sem olvastam el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tumblrön szoktam meglátni, meg más videósoknál bukkant fel, utána olvasgattam cikkeket :)
      Hú az nagyon jó vétel volt, ajánlom nagyon a könyvet ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.