Anne Rice - Boszorkányok ​órája

Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor nekiálltam (újra) ennek a sorozatnak. A Mayfair-boszorkányok életét feldolgozó három részes sorozat első része a Boszorkányok órája, amely két kötetben jelent meg - kb 1000 oldalban, de azon belül is sűrű a szöveg (szedését és az információk mennyiségét tekintve egyaránt). 2009-ben olvastam el az első kötetet és azóta is várt rám, hogy folytassam - októberre ez lett az újraolvasásom, ill. a várólista csökkentő listám egyik eleme. 

Nagyon sok részletre emlékeztem az első kötetből: a jacht, Rowan az okos és szép doktornő, Michael a tehetséges és szenvedélyes építész, na és a New Orleans-i kísértetjárta ház... 

Na, de kezdjük az elején. Anne Rice a Mayfair-boszorkányok történetével a Vámpírkrónikákban megteremtett világba kapcsolódik be - egy Mayfair fontos szereplője is lesz a Vk utolsó részeiben ;) 

A regény jelene 1989-ben játszódik, amikor San Franciscóban egy szép nő kimenti a fuldokló építészt, Michael Curryt. Miután Michael visszatér a halálból, keze különleges hatalommal bír: tud olvasni a tárgyakban és emberekben is. Ezen kívül halványan arra is emlékszik, hogy küldetése van, egy feladattal bízták meg. 

Később kiderül, hogy Rowan Mayfair idegsebész mentette ki a halálból, kapcsolatuk sorszerűen fonódik össze. Mindketten visszatérnek New Orleansba, ahová családjuk és múltjuk köti őket. Michael kapcsolatba kerül a Vámpírkrónikákból is ismert titkos szervezettel, a Talamascával, és elkezdi megismerni a Mayfair-boszorkányok életét a róluk vezetett aktákon keresztül. Ezzel párhuzamosan Rowan megteszi azt, amitől nevelőanya óvta: visszatér szülővárosába, hogy megismerje a családja eltitkolt részét és átvegye örökségét. 

tumblr
Az első kötet nagy része főszereplőink megismerkedéséről szól, ill. a Mayfair-boszorkányok múltjával, ami egészen 1600-as évekig nyúlnak vissza. Megtudjuk, hogy a ma hatalmas, vagyonos klán egy skót településről ered, tagjai Franciaországon keresztül jutottak a Karib térségbe, majd állapodtak meg New Orleansban. A családot kíséri egy szellem, Lasher, aki a legenda szerint mindig kiválaszt egy erős boszorkányt a családon belül, az örököst, akinek minden parancsát követi... ám ez nem mindig történik így. Halálesetek, tragédiák, többszörös vérfertőzés hatja át a klán történetét. 

A kötet végére megismerjük mi is Michael küldetése, Rowan sorsa és a múltbeli történések célja...

Anne Rice remek mesélő, aki ügyesen vegyíti a történelmi, kulturális, földrajzi ismereteit a karakterábrázolással. Nem mondom, hogy nem untam el magam a hosszú leírásoktól, többször ismétli magát. Mondjuk ilyen sűrű történetszövés mellett néha nem is ártott, hogy emlékeztetett eseményekre vagy szereplőkre. A magyar kiadás nagyon hasznosan tartalmaz egy kronológiát és egy családfát (spoileres), ill. utószót is, ami segít képbe helyezni ezt a sorozatot. 

Imádtam a New Orleans-i helyszíneket, a házat, tökéletes halloween-közeli olvasmány volt a boszorkányos képességek, a szellemek, a család és a sötét ház miatt, ami tartogatott meglepetéseket. Mégis a lényeg a családtörténeten van, a folyamatos alakuláson - a képességek, az erők és tulajdonságok öröklődésén, aminek nagyon fontos szerepe lesz a néhány karakter esetén. 

Bevallom a főszereplők közül a két férfi: Michael és Aaron volt a legszimpatikusabb számomra, Rowantól a hideg rázott. Gondolom a folytatásokban jobban megismerjük az indítékait, és nem az lesz a magyarázat, hogy hagyta magát sodródni...

Nagy kaland volt és ez még csak a kezdet: szeretném folytatni és megismerkedni Lasher és a Táltos történetével is!

5/5

Kiadó: Dáin Kiadó
Kiadás éve: 2001
Eredeti cím: The Witching Hour
Sorozat: A Mayfair boszorkányok élete 1.
Fordító: Sóvágó Katalin
Oldalszám: 1028
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A tizenharmadik és a legerősebb a boszorkányok között, a sorvasztó vágyak beteljesülését ígérő kapu. A gyönyörű Rowan Mayfair sikeres idegsebésznő, akinek rendkívüli képessége van a gyógyításra és a rontásra. A kaliforniai partok előtt hajózva kimenti az óceánból a fuldokló Michael Curryt. Csakhogy a Halál érintése félelmetes, természetfölötti adottsággal ruházza föl Michaelt, és ugyanakkor lidérces képekkel űzi vissza közös szülővárosukban, New Orleansba. Fokozatosan tárul föl Michael különös tehetségének és Rowan rejtett múltjának titka. Szerelmük elválaszthatatlanul összefonódik a hatalmas és dúsgazdag Mayfair-család történetével – a vérfertőzés, erőszak és sötét érzékiség három évszázadával. Minden titkok forrása, a kísértő, gonosz, egyre erősödő szellem, akihez Michaelt és Rowant menthetetlenül hozzáláncolta a sors. A neve Lasher, a boszorkányok szeretője.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.