Thomas Hardy - Távol a világ zajától

Thomas Hardytól 11 éve olvastam először, az Egy tiszta nőt (amit kávéáron szereztem be), egy évvel később pedig A kék szempár c. művét. Azóta is tervben volt, hogy olvasok még tőle (a Lidércfény c. kötetét be is szereztem, több várólistámon is szerepelt, de végül megváltam tőle annyit halogattam :D). A Távol a világ zajától viszont nagyon érdekelt, már csak azért is, mert 2020-ban a Lazi Kiadó hozta el az első magyar fordítását! Időszerű is volt már a magyar kiadás, 2015-ben Carey Mulligan főszereplésével készült egy filmadaptáció a klasszikus regényből.

Egyre ritkábban olvasok klasszikus műveket, de jól esett visszacsöppenni a 19. századba Hardy regényével, amiben nagy szerepet kap a karakterépítés, a tájleírások és a véletlen/sors megpróbáltatásai. Na nem kell egy tragikus műre gondolni: Hardy humorral, meglepően olvasmányosan és könnyed módon meséli el történetét a büszke Bathshebáról és a vele kapcsolatba kerülő férfiakról. 

A vidéki Anglia jelenik meg a regényben, amiben Gabriel Oak gazdát ismerhetjük meg, aki egy birkanyájat gondoz. Egy nap egy büszke, fiatal lány érkezik a faluba, Bathsheba Everdene, akibe Oak, ha nem is első látásra, de beleszeret. Egyenes ember, aki tisztában van az erősségeivel, lehetőségeivel és feleségül kéri a lányt... ám ő kerek-perec elutasítja. Később Bathsheba elköltözik és megörökli nagybátyja gazdaságát, amit rendhagyó módon ő maga kezd el vezetni. Oak végül nála köt ki, pásztorként. A kezdeti furcsa alá-fölé rendeltségi viszony szépen átalakul megbízható munkakapcsolattá, sőt barátsággá, amire a fiatal lány rá is szorul. Sok esetben meggondolatlanul viselkedik, nem látja be tetteit hatását, viszont a gazdaságot lelkiismeretesen és erős kézzel vezeti. A regényben tanúi lehetünk annak, hogy két férfi is belészeret Oakon kívül, mindhárom férfi mást ígér neki. 

Hardy érzékletesen mutatja be a vidéki Angliát, az évszakok körforgását, a gazdálkodás nehézségeit, de az ott dolgozó embereket is, akik kocsmázni járnak vagy néha mulatságba, cirkuszba. Bathsheba nem áll sokkal fölöttük, érdekes volt megfigyelni azt az utat, amit egy nincstelen hajadon szerepéből egy gazdálkodóéba tesz meg. Tipikusan nem egy szimpatikus főhős: beképzelt - ez már az első fejezetekben látszik, könnyelmű, sokszor bizonytalan és impulzív. Akit igazán kedvelhetünk, az Gabriel Oak, aki kihozza a helyzetéből a legtöbbet, hűséges és megbízható - mint munkaerő és mint barát. Természetesen a lány viselkedése őt is kihozza a sodrából, de nem manipulálja, jót akar neki. 

A másik két férfi karakter, aki bekapcsolódik a történetükbe egyfajta mellékes, de izgalmas szál ; ám érezzük, hogy Bathsheba sorsát ők csak negatívan befolyásolhatják... Mindketten kifejezetten manipulatívak és igazából  semmibe veszik őt, mint egyént. 

Érdekes, hogy a karakterek múltjáról, családjáról szinte semmit nem tudunk meg: Hardy úgy meséli a történetet, hogy csak arra koncentrál, amit a szereplői egymással kölcsönhatásban éreznek - tesznek. 

Igazi belemerülést igénylő olvasmány volt ez, amiben a rövid fejezetek hol gyorsan, hol lassan váltakozva építették a cselekményt. Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik még nem olvastak Thomas Hardytól, de szeretnének egy könnyedebb művével kezdeni, vagy szeretnének elmerülni a 19. századi vidéki Anglia nyugalmasabb napjaiban... távol a világ zajától!

Nekem ez most nagyon tetszett, bár eleinte féltem attól, hogy Bathsheba kiakaszt, de annyi minden más is volt ebben a regényben!

Andi és Avilda nemrég készített kibeszélő videót a regényről - ezt is ajánlom, ha érdekel titeket a könyv!

A könyvtárból pedig kivettem Hardy egy másik művét, az Erdőlakókat ;)

5/5

Kiadó: Lazi Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Far from the Madding Crowd
Fordította: Gy. Horváth László
Oldalszám: 388
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg
Bathsheba ​Everdene, miután megörököl egy gazdaságot, úgy dönt, hogy maga irányítja azt. A viktoriánus korban ez merőben szokatlan, nem csoda, hogy Bathshebára sokan felfigyelnek, köztük három olyan férfi is, akiket szinte megigéz a lány elragadó szépsége és erős egyénisége. Az első közülük a gyakorlatias és szilárd jellemű Gabriel Oak gazda, aki miután elvesztette minden vagyonát, birkapásztornak szegődik Bathseba földjére. A második a szomszéd birtok tulajdonosa, a vagyonos és méltóságteljes William Boldwood. A harmadik pedig egy művelt, lovagias és fess katona, Francis Troy őrmester, aki nagy nőcsábász hírében áll.
Bathshebának nincs szüksége férjre, anyagi és lelki szempontból is független, azonban mindhárom férfi megérinti valamilyen módon a szívét. A végső döntéshez drámai és sodró események láncolata vezet, melyek mögé Hardy az egykorvolt vidéki élet vonzó képét rajzolja meg, amire azonban már rávetül az iparosodás kíméletlen árnya.
A gazdag érzelemvilágú és sokoldalú hősöket felvonultató regényt már több alkalommal is megfilmesítették, legutóbb Carey Mulligan alakította Bathshebát.

2 megjegyzés:

  1. Nahát, most hogy mondod, valóban nem tudtunk meg semmit a szereplők múltjáról, családjáról. Érdekes, hogy ez mennyire nem is zavart, pedig szeretem az ilyeneket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? van néhány mondatnyi utalás, de látszik, hogy az írót a karakterek kölcsönhatása mozgatta meg :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.