Thomas Hardy - A kék szempár

október 17, 2011
Thomas Hardyval már megismerkedtem, a fő művének tekintett Egy tiszta nőt tavaly olvastam el. Amikor megláttam Líra diszkontban (Szombathely - Family Center ;) ) ezt a művét, nem hagyhattam ott. Ahogy a fülszövegben írják ez a könyv a 'fő mű' előtt keletkezett, annak előfutárának tekinthető.

A mű főhőse Elfride Swancourt, aki egyedül él lelkész apjával vidéken. A család egy nemesi család, a Luxellian ok sarja, ahogy ezt Elfie apja előszeretettel emlegeti. Elfie életét egy fiatal építész kavarja fel, aki Londonból érkezett, hogy felügyelete alatt felújítsák a közeli templomot. Stephen Smith jóképű, rokonszenves fiatalember, akit Elfie és apja is rögtön megkedvel. Persze, ahogy az lenni szokott a két fiatal egymásba szeret. Ám Stephen eltitkolta a származását, amit miatt Elfie apja már korántsem viselkedett olyan barátságosan vele. A fiatalok még jobban ragaszkodnak egymáshoz a tiltás hatására, eljegyzik egymást, sőt majdnem össze is házasodnak. Végül Stephen Indiába utazik, hogy kellő hírnevet és pénzt szerezzen a közös élet elkezdéséhez. Időközben Elfie apja újraházasodik, egy idős, gazdag nőt vesz el, így feljebb kerülnek a ranglétrán. Elfie időközben megismerkedik egy londoni kritikussal, Mr Knighttal, aki történetesen Stephen tanára, mentora volt. A szálak teljesen összekuszálódnak a könyv végén, és egy megdöbbentő csavarral zárul a könyv.

A történet az elején kissé vontatott, de miután Mr. Knight belép a képbe már jobban érdekelt a könyv :)

Sok hasonlóság van az Egy tiszta nő és e könyv között: a lecsúszott nemesek a múltba menekülnek, azt tartják fontosnak, hogy honnan származnak; a Elfride titkának felfedése és következményei hasonlítanak Tesséhez. Elfride sodródik az eseményekkel, túl naiv és a szerencsétlen körülmények miatt veszti el szerelmét. Ha nyíltabb lett volna, és nem szemérmeskedik, és nem tünteti fel - akaratán kívül - olyan nagynak a titkát, akkor nem történt volna tragédia.

Tetszett, ahogy Hardy bemutatta a két különböző férfit és Elfie viszonyulását hozzájuk: Stephent lenézte, mivel ő maga is lenézte magát (származása, neveltetése és ebből fakadó viselkedése miatt), Knight az ellentéte - őt bálványozza Elfie, nem mer neki ellentmondani, és végül ez okozza a vesztét, ezért nem meri őszintén elmesélni neki, hogy mi is történt a múltban.

Szép hosszú regény a szerelemről, a véletlenekről, a szerencsétlen sorsokról és jó adag társadalomkritikával.

5/5
Kiadó: Lazi Kiadó
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: A pair of blue eyes
Oldalszám: 387
Ár: 3500 Ft (Sok helyen már 500Ft-ért meg lehet venni, pl,. molybolt, könyvudvar)
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.