Markus Zusak - A könyvtolvaj

Még tavaly ősszel jelent meg ez a könyv, akkor olvastam róla, de valahogy nem vonzott a náci Németországban játszódó regény ... Nemrég kivettem mégis a könyvtárból :)

"EGY APRÓ KIS TÉNY: MEG FOGTOK HALNI 1939. A náci Németország. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga. Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek. FONTOS INFORMÁCIÓK ez a kis történet egy lányról, egy harmonikásról, néhány fanatikus németről, egy zsidó bokszolóról, és egészen sok lopásról szól. MÉG VALAMI, AMIT TUDNOTOK KELL: A HALÁL HÁROMSZOR FOGJA MEGLÁTOGATNI A KÖNYVTOLVAJT"

A történetet maga a 'Halál' meséli el - a könyv elején és végén mesél 'ő' (a könyv eleje kicsit zavaros is volt a színekkel, a halállal, olyan eseményekkel amiket csak később értünk meg), de miután túljutottam ezeket a részeken következett a 10 éves Liesel története. Őt és öccsét anyukája viszi Molchingba, nevelőszülőkhöz - Liesel öccse a vonatúton meghal és sokáig kísérti ez az esemény a kislányt. Hans és Rosa Hubermann lesznek Liesel új szülei - Hans kedves, megértő apa, aki megtanítja Lieselt olvasni és mindig ott van, amikor a kislány gyakori rémálmából ébred - ezzel szemben Rosa látszólag durva asszony, aki szereti Shaumenschnek/Saukerlnek nevezni a kislányt és férjét, de később kiderül, hogy ő sem olyan szívtelen mint amilyennek látszik. Liesel életébe a könyvek hoznak örömöt - az első könyv, amit 'ellop' A sírásó kézikönyve, ezt még több követi, amik meghatározzák az életét.
Megismerjük a Himmel utca lakóit, Liesel barátait, ismerőseit és a náci Németország mindennapjait - később komolyabb témák is előkerülnek - a zsidóüldözés, a koncentrációs táborok, a bombázás...
Ahogy írtam korábban, a könyv 'keretében' a Halál mesél, és Liesel történetét (A könyvtolvaj) meg-megszakítja - előreutal az eseményekre, rövid listákban, mondatokban szakítja meg az elbeszélést.

Faltam az oldalakat - pedig nem egy rövid könyv (594 oldal), és jó volt a befejezés is - nem próbálta unalmas happy endet írni, hanem egy valóságosabbat kapunk, beteljesületlenséggel és szomorúsággal - de ez illik hozzá, ez valóságos is lehetne.

Kellemesen csalódtam ebben a könyvben - nem vártam sok jót a korszak és a helyszín miatt, de a szereplőket nagyon megkedveltem, és tetszett ez az újfajta elbeszélésmód (a mindenttudó Halállal, meg a kis közbevetéseivel).

5/5

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Book Thief
Oldalszám: 594
Ár: 4000 Ft
Borító: 5/5

1 megjegyzés:

  1. Tegnap ajánlottam neked is Gr-en, de már látom, hogy olvastad, húú, ilyen régen jelent meg? Bennem valahogy az élt, hogy ez egész új könyv, de csak úgy repülnek az évek... :)
    Örülök, hogy te is szeretted. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.