Kosáryné Réz Lola - Filoména

Be kell valljam sose hallottam még a szerzőről és a regényről, a héten a Líra Diszkontban megakadt a szemem ezen a kis könyvecskén.

Kosáryné Réz Lola neve gondolom a legtöbb embernek nem mond semmit ezért először bemutatom őt röviden.

"Kosáryné Réz Lola (Selmecbánya, 1892. december 7. – Budapest, 1984. december 27.) író, műfordító, Kosáry Domokos történész édesanyja. Selmecbányán született, itt járt gimnáziumba is. Első megjelent versei háborúellenes hangvételűek voltak, különböző felvidéki lapokban jelentek meg. Filomena című regényével 1920-ban az Athenaeum pályadíját nyerte el. Füst Milán a Nyugatban méltatta Ulrik inas című regényét. 1921 és 1944 között 38 ifjúsági regénye jelent meg. Dolgozott az Új idők munkatársaként, majd a Magyar Lányok című lapot szerkesztette. Németből, franciából, angolból fordított regényeket, többek között Agatha Christie, Pearl Buck regényeit, vagy Margaret Mitchell Elfújta a szél című regényét is. Könyveit jelenleg a pomázi Kráter Műhely Egyesület adja ki újra." forrás

Filoména egy tót lány, aki egy bányászfaluban születik és nevelkedik. Nagy a szegénység ezen a környéken, és a családját se veti fel a pénz, ezért a lány 12 éves kora körül már dolgozni kezd egy kofánál, majd szép lassan cseléd lesz belőle. Sok családnál dolgozik, elkerül Magyarországra egy gazdagabb családdal, de végül visszatér a szülőfaluja környékére. Az szolgálat évei alatt megismeri a gazdagok világát, belelát a különböző családok életébe, és persze szerelmes lesz. Mivel abban a korban nem volt szokás a szexuális életről beszélni, anyja is csak egy tanáccsal látja el a szolgálni induló lányt ("...egyszer minden szegény lánynak szabad boldognak lenni. De ha valaki nem kell, akármilyen nagy úr, a lány, aki nem adja oda magát, mindig nagyobb úr nála. Ha a férfi bántani akar, emeld fel az öklödet, és üss az orrára..."), hát ő egyszer odaadja magát egy férfinak, akit szeret.
Filoména sorsa szívszorító, hol jobb a sora, hol nagyon rossz - de ő a legnagyobb nyomorból is fel tud kelni, nem hagyja magát. Miközben olvastam egyre Thomas Hardy Tess-e jutott eszembe, akit ugyanígy megvisel az élet, a férfiak (még az első szerelem és gyerek sorsa is stimmel; és a nemesi származású szegény emberek is).
Kosáryné stílusa különleges - Filoména életének epizódjait ismerjük meg, egyszerű párbeszédes részek váltogatják a lírai leíró részeket, amik pont megfelelő arányúak, így nem érezzük unalmasnak.

"A nap álmosodni kezdett már, fáradt volt. Lassan csúszott lefelé apró bárányfelhők vánkosai között, s hagyta, hogy drága, aranyos olaja szétfolyjon mindenfelé a földön. Szédítő, bágyasztó illata a napsütötte, száradó sarjúnak ott ködlött az egész falu fölött, hogy remegett tőle a levegő."

Filoména történetén keresztül nem csak egy szegény tót cselédlány sorsát követhetjük végig, hanem a kor többi társadalmi osztályába tartozói lányaiért, asszonyaiét; csak egy nő tudja ilyen szemszögből bemutatni a női sorsokat. Amiért nagyon tetszett a könyv, hogy ma is aktuális a téma jelenik meg benne - az hogy milyen nehéz anyának, dolgozó nőnek lenni, háztartást vezetni és feleségnek lenni.

5/5

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2000
Sorozat: Millenium Könyvtár
Oldalszám: 223
Ár: 590 Ft
Borító: 2/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.