Thomas Hardy - Egy tiszta nő

február 16, 2010
Elég hosszú ez a könyv, (még jó, hogy csak 300 Ft volt - szeretlek tesco xD) azért is halogattam, hogy írjak róla.

A regény főszereplője Tess, aki ősi, nemesi családból származik (amire mindig visszatér a könyv), de ő és a családja csak egyszerű, szegény parasztok (nem a szó minősítő értelmében!).
A könyv elején Tess apja megtudja, hogy kik is voltak az ősei, és erre roppant büszke is lesz - bár semmi jó nem származik ebből az ősi rokonságból. Tess anyja kideríti, hogy a falujuktól nem messze él egy távoli rokon, egy D'Urbellville nevű idős nő. Kitalálja, hogy Tessnek el kell mennie hozzá, és mint távoli rokonként mutatkozzon be, mert a nő biztos felkarolja őket!
Hozzá kell tennem, hogy a két szülő elég naiv ...
Tess jó kislány, elmegy, de nem találkozik a nővel, csak annak a fiával, aki végül felfogadja őt, hogy gondozza a baromfikat. A jó kislány elfogadja a munkát, de nem jár vele jól. Az ifjú D'Urbelville (akik nem is igazi D'U-el, csak felvették ezt a nevet) elcsábítja Tesst, aki kezdetben nagyon jól ellenáll, de végül egy erdőben egyedül marad a fiatalúrral ... Gondolhatjuk mi történt, megy haza, megszüli a gyerekét, aki nem sokáig marad életben. Tess depressziós lesz, de mivel fiatal még, és erős munkát vállal egy távoli tejgazdaságban. Itt megtalálja a szerelem, ami kölcsönös, de Tess nem akarja bevallani a férfinak, hogy ő már nem "lány" és ezért nem is vehetné feleségül, a szíve viszont erősebb: összeházasodnak.
De ő egy "tiszta nő" nem tartja hazugságban a férjét - az első éjjel bevall neki mindent ... A ifjú férj nem fogadja jól a dolgot, és utána elhagyja Tesst, névleg a felesége, de nem élnek együtt. (Én csalódtam Angelben - ő a férj - mert ahogy a tejgazdasági időkben megismertük, azt hittem, nem lehet ilyen kegyetlen, elhagyja azt a nőt, akit ennyire imádott. Nem azt mondom, hogy nem érthető a tette, de amikor Tess be akarta vallani, hogy mi történt vele, mindig félbeszakította őt, szóval az ő hibája is, hogy nem hallgatta meg Tesst.)
Szóval Angel elmegy Brazíliába, hogy ott földet vegyen, ott akar gazdálkodni -nem jön be a számítása, ráadásul meg is betegszik.
Tess eközben hazamegy, de nem akarja szomorítani a szüleit, ezért újra elmegy dolgozni. Sehol nem talál olyan jó munkát, mint a régi tejgazdaságban, de ő küzd el megpróbál minden körülmények között helytállni.
Idővel aztán feltűnik a régi csábítója is, Alexander (Alec) D'Urbelville, aki segíteni akar - a maga módján - Tessnek, feleségül akarja venni. Miután megtudja, hogy Tess már házas, akkor sem adja fel, folyton körülötte legyeskedik, a családjának segít, így végül Tess beadja a derekát és összeáll vele.
Hogy ne legyen egyszerű az életük, hazatér Angel, és Tesst keresi, megbocsátott neki, és új életet akar kezdeni. Amikor megtalálja őket, Tess elküldi, azt mondva, már későn érkezett. Angel elmegy, de Tess megbánja, hogy elküldte és hirtelen felindulásból, maga sem tudva, hogy mit tesz, megöli Alecet! Ezután a házaspár menekülni kényszerül, pár boldog napot együtt tudnak tölteni, de a rendőrség hamar a nyomukra bukkan.
Tess sorsáról csak közvetve tudunk meg valamit az utolsó lapokon. Valószínű, hogy halálbüntetéssel sújtották.

Szóval a történet nem épp egy Jane Austen-es hepienddel végződő, romantikus sztori, hanem egy nyomasztó, komor történet, amiben egy kedves - tiszta - naiv lány a sors rossz eseményei hatására az emberölésig jut el.

Ami tetszett: érdekes volt megismerni az angol paraszti életet, ami elég jól bemutatásra került, a tejgazdaság volt az történet legbékésebb (Tess számára a legboldogabb) helye.
A hangulatok megragadása tetszett - pl.: amikor Tess elvesztette a gyerekét és a természethez menekült a bánatával.
Ami nem tetszett - mert romantikus alkat vagyok, és nem szeretem ha a főhősök végigszenvedik a könyvet - az, hogy Tessnek a sok évi szenvedés után csak pár nap jutott, hogy boldogan éljen együtt a férjével.

4/5
Film változatban: port-os ismertető. + BBC-s minisorozat.


3 megjegyzés:

  1. köszi, nagy segítség voltál így angol irodalom vizsga előtt..legalább, már magyarul tudom,hogy miről szól ;)
    Viki
    ui.:el fogom olvasni,mert nagyon érdekel a könyv!

    VálaszTörlés
  2. Helló! Most adják az M5-ön a BBC feldolgozást, anyummal megnéztük az első részt (a babáig jutottak el). Anyum szereti a romantikus kosztümös sorozatokat, ami kis könnyed és a vége heppiend. Valamiért az az érzésem volt, hogy ebből a sorozatból viszont semmi jó nem fog kisülni, gondoltam utánaolvasok mi fog történni.... hát ezek után úgy döntöttünk, inkább nem nézzük meg a többi részt, nem akarunk szenvedni. Mellesleg nagyon jó volt látni hogy azóta még mindig frissül a blog! Örülök hogy találtam új olvasnivalót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy írod - azt az adaptációt nem láttam, de most érdekelni kezdett. :)) Én szerintem még a 1979-es filmet néztem meg a könyv után.
      Thomas Hardytól A távol a világ zajától filmet ajánlom, az nem szomorú ;) és nagyon szép adaptáció, angol tájak, farmélet.
      Köszi a kommentet, gyere máskor is!
      (fura most visszaolvasni ezt a régi bejegyzésem, itt aztán elspoilereztem mindent :O)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.