Baráth Katalin - Aki ​gróf úr akar lenni

Baráth Katalin az egyik kedvenc magyar íróm. Dávid Veron történelmi krimisorozatával ismerkedtem meg először, azzal annyira megfogott, hogy következő regényei kötelezően a várólistámon landoltak: az Arkangyal ​éjjel egy napjainkban, Budapesten játszódó krimi-thriller, a 2021-es Afázia pedig egy scifi. 
Legújabb regényében ismét visszanyúl az időben: egy 1812-ben Magyarországon játszódó alternatív történelmi romantikus regénnyel. Egyúttal kiadót váltott a szerző - az Agave után ez a könyve a GABO-nál jelent meg, ahol a történelmi romantikus profiljuk egy kiemelkedő színfoltja lett.

Amit megszerettem a szerzői előző műveiben: világépítés, humor, kaland és a történelmi háttér / vagy világépítés az Afázia esetében / itt is megvan. 

Egy alternatív történelmi környezetben játszódik a regény, 1812-ben. Napóleon lehetőséget biztosít az országnak, hogy Ausztriától elszakadva saját kormányzást végezzen, új királyt válasszon. Megtörtént a jobbágyfelszabadítás, ezzel párhuzamosan sok nemes elszegényedett. Forrong az ország: az egyik fele új rendet akar, ahol mindenki egyenlő, új királyt hozni az országba - a másik fele pedig vissza akarja állítani a nemesek előjogait. 

Főszereplőnk Helén egy elszegényedett grófi család egyetlen gyermeke - már vénlány (20-as évei végén jár). Családi birtokuk tartozásaik fejében a Magyar Koronára szállnak, azzal a záradékkal, ha Helén férjet talál és fiút szül, akkor visszaszáll a Damaróczy családra minden. Már az első oldalakon egy balul sikerült férjfogási kísérletbe csöppennünk, amit Helén méltósággal próbál elviselni, miközben édesanyja és unokatestvére, Egmont próbálja nyélbe ütni az üzletet. Mindenki szerencséjére ez nem sikerül... Helén már lemondott a házasságról, békés - nyugodt életre vágyik, hogy a birtokukon vadászhasson, élhessen. Egy este viszont sötét ruhás alakok támadják meg, akik közül egy szintén álarcos férfi menti meg, aki Fekete Rigó néven mutatkozik be. Helen képzelete lángra lobban, szeretné kinyomozni ki volt megmentője.

A történet másik szálában Bojtár Vincét a jobbágysorból felemelkedett miniszteri titkárt, intézőt ismerhetjük meg, aki Moravicza herceg alkalmazásában figyelemmel követi a poltikai ügyeket és terveket - sőt több küldetésben maga is előmozdítója az eseményeknek. 

Kettejük sorsa több ponton kapcsolódik össze: egy kényszerházasság terve, kémkedés, menekülés és pirulásra késztető kalandok során. Részt vehetünk egy igazi pest-budai bálon Moravicza herceg kastélyában, zötykölődhetünk postakocsin, szereplőink szemén át pedig láthatjuk az épülő főváros fontos pontjait. Összesküvések, kémek, titokzatos figurák teszik izgalmassá a cselekményt, miközben követhetjük főszereplőink összecsiszolódását.

Már az első oldalaktól behúzott a regény, imádtam a stílusát, főszereplőink csipkelődő szópárbajait - több helyen felnevettem. Tetszett, hogy mindketten fejlődtek: Helén kezdeti sóvárgását, kalandvágyát megélte és több helyzetben alakította a cselekményt, Vince ezzel párhuzamosan bizonyos értelemben megszelídült.

A nyelvi fordulatokat ki kell emelnem: több olyan kifejezés, vagy szófordulat szerepel a szövegben, amely az 1800-as éveket idézi (magyaros énem különösen élvezte ezt :)), ezzel is színesíti a cselekményt, de nem akasztja meg az értelmezhetőséget.

Aki szerette a Dávid Veron sorozatot, annak talán nem kell külön ajánlani ezt a könyvet - aki a történelmi romantikusok felől érkezik, annak egy humoros, okos és igazán magyar történetként tudnám 'eladni'. Ahogy a kiadó egyik marketingesével beszélgettem a dedikálásra várva - egy kicsit Bridgerton, egy kicsit Zorró.

A borítót imádom önmagában, de inkább egy fekete rigót kellett volna rátenni ;) A cím pedig József Attilát idézi - ugye? „Aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni / ott kell annak megtanulni / hogyan kell a dudát fújni.”

A könyv utolsó lapjain pedig már beharangozták a folytatást - ne olvasd el az ismertető, amíg a regény végére nem érsz! ;) - nagyon várom ezt is!!

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 408
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mialatt Angliában Jane Austen a legújabb regényét körmöli, addig Magyarországon egy balsorsú grófkisasszonyt csak a házasság menthet ki szorult helyzetéből.
Ám a kisasszony legalább olyan makrancos, mint amilyen ágrólszakadt.

A szomszéd kastély urának jobbkezét, egy fortélyos, közrendű férfit szintén csak a házasság segítheti hozzá, hogy följebb kapaszkodjon a ranglétrán.
Ám a férfi legalább olyan csapodár, mint amilyen becsvágyó.

Ők ketten talán megakadályozhatják a merényletet, amely végveszélybe sodorná az országot. Nincs visszaút: együtt kell menekülniük kémek, titkos társaságok és egyéb ármányok – no meg az esküvő fenyegetése elől.

Baráth Katalin nyolcadik regényében kaland, intrika és csipkelődő főhősök várnak minden olvasót, aki szívesen elmerülne egy színes és derűs történelmi mesében.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.