Baráth Katalin - Arkangyal éjjel

Már nagyon vártam ennek a könyvnek a megjelenését - Baráth Katalin a történelmi krimik (Dávid Veron sorozat) után egy napjainkban játszódó, aktuális problémákkal foglalkozó történetet írt.

Annak ellenére, hogy a történet, a főszereplő és nyelvi stílus is éles váltás volt a korábbi könyveihez képest - mégis otthon éreztem magam a könyvben. (Nem hiába BK az egyik kedvenc szerzőm.) Már az első fejezetek után tudtam, hogy egy jó regényt vettem a kezembe. Rábíztam magam a történetre: ami okosan, jól felépített és izgalmas volt.

A téma - a nők elleni erőszak - ellenére nagyon szerettem belemerülni a könyvbe, a névtelen főszereplővel együtt utazni Budapest utcáin, nyomozni és fokozatosan megismerni nem csak az ő múltjának részleteit, hanem az aktuális bűnügyi szálat is.

A regényben két fiatal nő életét ismerhetjük meg: Bori a csinos, árva lány önkéntesként egy nők elleni erőszakkal foglalkozó alapítványnál dolgozik. Lakótársa - akinek a nevét nem tudjuk meg - teljesen más karakter: kívülálló, egy erős nő, aki éjszakánként Budapest utcáit járja, hogy lecsapjon a bántalmazó férjekre, barátokra. Persze Bori nem tudja, hogy lakótársa az alapítványi laptopjáról vadássza le a következő célpontját.

Egy este Bori nem ér haza, kiderül hogy brutálisan megverték és a kórházban van. Lakótársa ("Méregzsák") nyomozásba kezd - egyrészt félti Borit, másrészt saját titkos kis kiruccanásai miatt is pontot akar tenni az ügy végére.

Nekem tetszett minden ebben a regényben: a nem szokványos főszereplő, az aktuális téma (ami az utóbbi években egyre többször előkerült a médiában is - 'vakkomondor', gólyatáborok, családon belüli erőszak), a hangulat, a szereplők, a fanyar humor és a történetbonyolítás.

Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a nem szokványos krimiket, érdeklik az aktuális magyar viszonyok, a nők helyzete, a bepillantás mások életébe. Nem ajánlom azoknak, akik nem bírják az erőszakot: ezt már a regény első fejezetével el tudjátok dönteni.

5/5

Baráth Katalin blogja
Interjú a KönyvesBlogon, amiben kiderül, hogy mi ihlette ezt a könyvet, és hogy még lesz Veron sztori is 

Fülszöveg:
Amikor Budapest utcáit feketére festi az éjszaka, egy árnyék indul veszedelmes útjára. A rendőrök szerint az árnyék csak legenda, de aki találkozik vele, többé nem szabadul a rettegéstől.
Bori önkéntes segítő, a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozik. Egy végzetes napon azonban éppen őt támadják meg. A lány lakótársát felzaklatja a tragédia, és cinizmusa ellenére minden veszélyt vállal, hogy elkapja a névtelen tettest. Nyomozását rengeteg váratlan fordulat és fellángoló erőszak szegélyezi. De mi köze van ennek a nyomozásnak a pesti éjszakákat rémülettel megtöltő árnyékhoz? Baráth Katalin a nagy sikerű Dávid Veron-sorozat után egy letehetetlen, és ízig-vérig 21. századi magyar thrillert írt. Ez a regény nemcsak ismerős helyszíneivel, sötét, de a humort sem nélkülöző világával és izgalmas történetvezetésével ragadja magával olvasóit, hanem egy olyan főhős megrajzolásával is, akinek karaktere egyértelműen új szín a magyar krimiirodalomban.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.