Clara Bensen - Poggyász nélkül

Jön a nyár, ilyenkor sokan készülünk a nyaralásra, tervezgetjük mit viszünk, mire lehet szükségünk. Pedig megoldható az életreszóló utazás mindenféle bőrönd, több váltás ruha nélkül is!

Jeff Wilson, a különc texasi egyetemi professzor pár randi után ráveszi Clarát, hogy csomagok nélkül vágjanak neki egy utazásnak, ahová csak a legszükségesebb dolgokat viszik magukkal. Iszambul, Izmir, Athén, Delphoi, Budapest, Szarajevó, Skócia és London - ezeket a városokat járják végig, egy ruhában, a szállást mindig az utolsó pillanatban megszereve.
Ennyi tárgyat vittek magukkal a 3 hetes utazásra forrás
Ez a könyv nem csak a különleges, minimalista utazásról szól - sőt én még szerettem volna többet olvasni a városokról, arról, hogy mit láttak még, milyenek az emberek, az ételek, stb - hanem két nem éppen konvencionális ember párkapcsolatáról. 
forrás
Clara fiatalabb Jeffnél, és a kaland kezdete előtt nem sokkal lábalt ki egy súlyos depresszióból. A generációnk problémái őt érzékenyebben érintették, vagyis hogy az iskolából kikerülve nem várta egyből a kemény tanulás eredményeként jó állás, szuper párkapcsolat, házasság, szép ház... Az élet értelmetlennek tűnt számára, nem tudott kapaszkodót és örömforrást találni jó ideig. A 2013-as év elején kezdett túljutni a sötét napjain, és az OkCupid nevű társkeresőn bukkant rá Jeffre. Párszor randiztak és érezték, hogy van valami különleges közöttük - ezért is vágtak bele ebbe az utazásba ilyen hamar. 
"Akkor nem tűnt esztelen vakmerőségnek egy hónapnyi randizás után elutazni a világ másik felébe – talán kockázatos dolognak, de nem vakmerőségnek. Jeff azok közé a ritka madarak közé tartozott, akik egyszerűen megjelennek, és elfoglalják a helyüket, mintha mindig is meglett volna a kötődés, és ő a testi valójával csak megerősíti azt. A bevezető köröket kihagyhattuk, és rögtön rátérhettünk a kalandra."
Clara őszintén mesél a kalandjaikról, az életükről, a saját problémáiról és betegségéről. Érdekes élmény volt olvasni  ezt a könyvet, a kísérletet nem csak a minimalista utazástról, hanem egy olyan párkapcsolat kialakításáról, ahol a két fél nem csüng egymáson, hanem van mindig egy kis tér köztük (amit olyan jól mutat az a kompozíció, amit Jeff és Clara sokszor megismétel a különféle helyeken). 
A pár Budapestről autóstoppal akart
eljutni Szarjevóba. forrás
"Azt teszteltük, hogy lehetséges-e görcsös kapaszkodás nélkül szeretni; két test között teret hagyni anélkül, hogy a kezünket kinyújtva szűkíteni, vagy egymást eltolva tágítani akarnánk a rést; semmit nem magunkba fojtani; mindenestül felkínálni a szeretetünket, minden garancia nélkül, hogy holnap is ugyanolyan formát fog ölteni, mint tegnap. Megpróbáltuk egymást könnyedén, erősen tartani."
Nekem nagyon tetszett ez a könyv - egy hibája van, de ez  a nyomda sara: mire kiolvastam a borító teljesen levált a könyvről!! Pedig én nem szoktam gyilkolni a könyveimet, de ennek olyan silány volt a ragasztása, hogy minél többet olvastam, annál több rész levált a gerincről...

A könyv kiindulópontja ez a cikk volt, és elvileg készül már a filmverzió is! 2013 óta Jeff és Clara már több hasonló utazást szervezett, és még mindig egy pár.

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: No baggage
Oldalszám: 342
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Egy ruha, három hét, nyolc ország – nulla poggyász. A fiatal felnőttkori magába zuhanásból épphogy felépült Clara Bensen úgy dönt, hogy az egyik online párkeresőn való regisztrálással teszteli visszatérését az életbe. Az álmában sem jutott eszébe, hogy a konvenciók felrúgásáról elhíresült, rendkívül energikus egyetemi professzorral, Jeffel fog megismerkedni. Még szinte egymás vezetéknevét sem tudják, máris megállapodnak, hogy belevágnak egy nyolc országot érintő, háromhetes, kockázatos kísérleti utazásba. Hogy mi ebben a turpisság? Az, hogy mindezt szállodai foglalás, terv, és ami a pláne, poggyász nélkül teszik. Clara sztorija a kalandorokat és az otthon ülőket egyaránt meg fogja érinteni – egyszerre szerelmi történet, úti beszámoló és ragyogó modern megközelítése az ősrégi kérdésnek: honnan vegyük a bátorságot, hogy felfedezzük a komfortzónánkon túli világot? Lehet valakit szeretni címkék és elkötelezettségek kényszere nélkül? Valóban lehetséges hátrahagyni a poggyászunkat?"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.