Jean-Louis Curtis - Tea a ciprusok alatt

Időről-időre körülnézek a rukkolán, de általában csak valami régi, elfeledett könyvre tudok lecsapni, ami valamiért megfog - ilyen volt ez a novelláskötet is. A francia író, Jean-Louis Curtis 5 novelláját tartalmazza a kötet, akitől más nem is jelent meg magyarul. Azért keltette fel az érdeklődésem, mert Olaszország tájain játszódnak a novellák - Firenze, Velence, Spoleto, Capri, Róma jelenik meg többféle emberi sors, kapcsolat a hátterében.

Az író többféle témát dolgoz fel - a szülő-gyermek kapcsolatot, az elszalasztott szerelmeket, az ember önmegismerésének kérdéseit, a szeretet és a szerelem mélységeit. Nagyon változatos helyzeteket teremet az egyes novellákban, mindezt jól olvasható, gördülékeny stílusban van megírva.
"De aztán legyőzte zavarát. Ha választania kellett a szorongás és az öröm között, habozás nélkül mindig az utóbbit választotta. Ez volt a fő szabálya annak a boldogság-játéknak, amelyet makacs következetességgel játszott, amióta csak Rómában élt. Hosszú és nehéz munka árán érte el, hogy mindig az életet választotta, nem az élettől való visszahúzódást, a nagyvonalúságot az óvatosság, a jelent a jövő helyett…"
A kötet 1969-ben jelent meg először, vagyis a '60-70-es években játszódnak - valószínűleg - a történetek, de nagyjából ma is aktuális problémák kerülnek előtérbe.
Velence 1970 - forrás
Nagyon tetszett ez a kis könyv, akár nyaralásra - utazásra, strand mellé is ajánlom ;)

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 1973
Eredeti cím: Le Thé sous les cypres
Oldalszám: 327
Ár: antikvár
Borító: 2/5

Fülszöveg:
Jean-Louis Curtis Goncourt-díjas francia író öt elbeszélését tartalmazza e kötet. 
Az elbeszélések mindegyike Itália egy-egy jellegzetes környezetében játszódik: Firenzében, Spoletóban, Velencében, Rómában és Capri szigetén; s mindegyiknek témája a férfi és a nő közötti kapcsolat: a szex és a szerelem egyaránt. Curtis kitűnő megfigyelő és kis- és nagyvilági élet alapos ismerője. Alakjainak érzelmi megnyilvánulása és erkölcsi konfliktusai csakúgy, mint az életről és politikáról, ifjúságról és művészetről folytatott eszmefuttatásai: korunk izgalmas ellentmondásainak hol poétikus, hol ironikus, de mindenképpen hiteles tükrét tárja az olvasó elé.

6 megjegyzés:

  1. Tök jó, hogy elolvastad ezt a könyvet, és tetszett is, nekem is megvan, most már több kedvem lesz hozzá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nálad láttam molyon először?
      Tényleg jó kis kötet, ajánlom ;)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szerintem neked is tetszene! :)

      Törlés
    2. eheheheheee :D
      (mentő körülmény: rövid, és olcsón beszerezhető) :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.